2016-04-02 06:01

2016-04-02 06:01

Ett bra mottagande i Värmland

Debatt: Asylsökande

Unga människor behöver alltid nätverk, kontakter och möten med människor. Här behöver vi alla hjälpas åt, skriver Per-Inge Lidén.

Det är krig i världen. Människor flyr. Genom de fruktansvärda händelserna bombdåden i Bryssel får vi på nära håll erfara vad människor flyr ifrån. Skillnaden är att i Syrien läggs hela städer i ruiner. En del av dem som flyr är ungdomar. De flyr från våld, förtryckande strukturer eller kanske militärtjänst i arméer de inte sympatiserar med.

Under tiden som deras asylskäl prövas ska de bo någonstans. Barn under 15 år placerar vi i familjehem och ungdomar upp till 18 år på särskilda hem för vård och boende. Det här är ingen ny verksamhet. Vi driver kommunala hem för ungdomar på flykt sedan 2008. Det har gått bra. Ungdomarna går i skolan, flera har tagit studenten och skaffat jobb. Vi har välutbildad personal som finns på våra hem dygnet runt. Vi arbetar intensivt med att diskutera etik och värderingar. De unga kommer från vitt skilda kulturer och länder, men vi upplever i allmänhet att de trivs tillsammans. I de fall något inte fungerar är vi tydliga och griper in genom omplaceringar eller andra åtgärder.

Nu har vår landshövding bett oss att utöka antalet vi ska ta emot. Vi vill gärna göra vårt bästa och svara upp mot statens förväntningar. Det innebär att vi kommer att starta flera nya boenden för såväl asylsökande ungdomar som ungdomar med uppehållstillstånd i Karlstad under våren. Vi förstår att det hos vissa kan skapa oro. Många ställer frågor om varifrån ungdomarna kommer, hur gamla de är och hur de sköter sig.

För oss är det viktigt att vi tar hand om dem på ett bra sätt. Många kommer från en traumatisk miljö och vi vill ge dem en trygg miljö. Vi kommer att satsa på en god introduktion i det svenska samhället och bra skolgång. Flera kommer att erbjudas särskild sommarskola under det sommarlov som annars kan kännas väldigt långt. Vår svårighet är snarast att hinna svara upp mot den önskan om längre skoldagar och mer undervisning som ungdomarna vill ha.

Ett bra mottagande kräver också engagemang av hela samhället. Det kan handla om att öppna upp idrottsföreningar, teatergrupper och vänkretsar för nyanlända. Ett utmärkt exempel på det är Molkom där hela bygden ställt upp för såväl barn som vuxna som bor på Graningesskolans asylboende. Unga människor behöver alltid nätverk, kontakter och möten med människor. Här behöver vi alla hjälpas åt.

Vi vill att Värmland ska växa och utvecklas. Unga människor med kraft, internationella språkkunskaper och initiativförmåga är precis vad vi behöver. Genom ett bra mottagande hoppas vi att många vill stanna i Värmland och vara med och utveckla vårt landskap. Det har vi redan goda erfarenheter av. Ett antal av de vi tidigare har tagit emot bor nu i vår kommun och jobbar inom olika branscher. Det är hoppfullt för Värmland.

Per-Inge Lidén (MP)

Ordförande, arbetsmarknads- och socialnämnden, Karlstad

Det är krig i världen. Människor flyr. Genom de fruktansvärda händelserna bombdåden i Bryssel får vi på nära håll erfara vad människor flyr ifrån. Skillnaden är att i Syrien läggs hela städer i ruiner. En del av dem som flyr är ungdomar. De flyr från våld, förtryckande strukturer eller kanske militärtjänst i arméer de inte sympatiserar med.

Under tiden som deras asylskäl prövas ska de bo någonstans. Barn under 15 år placerar vi i familjehem och ungdomar upp till 18 år på särskilda hem för vård och boende. Det här är ingen ny verksamhet. Vi driver kommunala hem för ungdomar på flykt sedan 2008. Det har gått bra. Ungdomarna går i skolan, flera har tagit studenten och skaffat jobb. Vi har välutbildad personal som finns på våra hem dygnet runt. Vi arbetar intensivt med att diskutera etik och värderingar. De unga kommer från vitt skilda kulturer och länder, men vi upplever i allmänhet att de trivs tillsammans. I de fall något inte fungerar är vi tydliga och griper in genom omplaceringar eller andra åtgärder.

Nu har vår landshövding bett oss att utöka antalet vi ska ta emot. Vi vill gärna göra vårt bästa och svara upp mot statens förväntningar. Det innebär att vi kommer att starta flera nya boenden för såväl asylsökande ungdomar som ungdomar med uppehållstillstånd i Karlstad under våren. Vi förstår att det hos vissa kan skapa oro. Många ställer frågor om varifrån ungdomarna kommer, hur gamla de är och hur de sköter sig.

För oss är det viktigt att vi tar hand om dem på ett bra sätt. Många kommer från en traumatisk miljö och vi vill ge dem en trygg miljö. Vi kommer att satsa på en god introduktion i det svenska samhället och bra skolgång. Flera kommer att erbjudas särskild sommarskola under det sommarlov som annars kan kännas väldigt långt. Vår svårighet är snarast att hinna svara upp mot den önskan om längre skoldagar och mer undervisning som ungdomarna vill ha.

Ett bra mottagande kräver också engagemang av hela samhället. Det kan handla om att öppna upp idrottsföreningar, teatergrupper och vänkretsar för nyanlända. Ett utmärkt exempel på det är Molkom där hela bygden ställt upp för såväl barn som vuxna som bor på Graningesskolans asylboende. Unga människor behöver alltid nätverk, kontakter och möten med människor. Här behöver vi alla hjälpas åt.

Vi vill att Värmland ska växa och utvecklas. Unga människor med kraft, internationella språkkunskaper och initiativförmåga är precis vad vi behöver. Genom ett bra mottagande hoppas vi att många vill stanna i Värmland och vara med och utveckla vårt landskap. Det har vi redan goda erfarenheter av. Ett antal av de vi tidigare har tagit emot bor nu i vår kommun och jobbar inom olika branscher. Det är hoppfullt för Värmland.

Per-Inge Lidén (MP)

Ordförande, arbetsmarknads- och socialnämnden, Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.