2016-04-01 06:00

2016-04-01 06:00

Regeringen vill urholka äganderätten

Replik: Skogen

Det vi ser är hur regeringen i både ord och handling vill urholka äganderätten och brukanderätten i den svenska skogen, skriver Kristina Yngwe.

Svar till Sven-Erik Bucht (NWT 21/3)

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) beskriver nästan poetiskt vilken potential den svenska skogen har. Centerpartiet kan bara hålla med. Vi tror på skogen och på dess potential.

Därför har Centerpartiet under tiden i Alliansregeringen arbetat mycket med skogens utveckling genom bland annat regelförenkling, stormstöd, miljödialog, förbättrade sätt att avsätta skog till naturvård, regler för att bekämpa illegal avverkning i Sverige och i andra länder, med mera.

Under Centerpartiets tid på landsbygdsministerposten tog vi också initiativ till visionen om Skogsriket, en vision som sedan legat till grund för det nationella skogsprogram som regeringen nu arbetar vidare med.

I vanlig ordning när det gäller landsbygdsminister Bucht blir det många vackra ord i debattartikeln, men få konkreta åtgärder. I skogens fall är detta kanske inte så konstigt att ministern inte vill nämna de planer regeringen har för skogen. För under den nuvarande regeringens tid vid makten är framtiden för skogen osäkrare än någonsin. Det vi ser är hur regeringen i både ord och handling vill urholka äganderätten och brukanderätten i den svenska skogen.

Centerpartiet tror istället på parollen frihet under ansvar. Det man äger vill man också vårda till kommande generationer. Sedan några veckor tillbaka finns en utredare på plats för att titta på delar av skogsvårdslagen som i dag bygger just på frihet under ansvar. Bland annat utreds talerätten vid avverkning. Att intresseorganisationer ska kunna överklaga beslut om avverkning kan få mycket stora konsekvenser för svenska skogsägare.

Framtiden för skogskontot är också osäker. Den så kallade Skatteförenklingsutredningen lade i oktober 2014 fram förslag om att avveckla skogskontot. För Centerpartiet är det en självklarhet att skogskontot ska vara kvar men beskeden från regeringen lyser med sin frånvaro.

Bucht kan tala så välvilligt han vill om den produktiva skogens framtid. Men det är handling som räknas, och där pekar regeringens åtgärder åt helt fel håll.

Kristina Yngwe (C)

Riksdagsledamot, vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet

Svar till Sven-Erik Bucht (NWT 21/3)

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) beskriver nästan poetiskt vilken potential den svenska skogen har. Centerpartiet kan bara hålla med. Vi tror på skogen och på dess potential.

Därför har Centerpartiet under tiden i Alliansregeringen arbetat mycket med skogens utveckling genom bland annat regelförenkling, stormstöd, miljödialog, förbättrade sätt att avsätta skog till naturvård, regler för att bekämpa illegal avverkning i Sverige och i andra länder, med mera.

Under Centerpartiets tid på landsbygdsministerposten tog vi också initiativ till visionen om Skogsriket, en vision som sedan legat till grund för det nationella skogsprogram som regeringen nu arbetar vidare med.

I vanlig ordning när det gäller landsbygdsminister Bucht blir det många vackra ord i debattartikeln, men få konkreta åtgärder. I skogens fall är detta kanske inte så konstigt att ministern inte vill nämna de planer regeringen har för skogen. För under den nuvarande regeringens tid vid makten är framtiden för skogen osäkrare än någonsin. Det vi ser är hur regeringen i både ord och handling vill urholka äganderätten och brukanderätten i den svenska skogen.

Centerpartiet tror istället på parollen frihet under ansvar. Det man äger vill man också vårda till kommande generationer. Sedan några veckor tillbaka finns en utredare på plats för att titta på delar av skogsvårdslagen som i dag bygger just på frihet under ansvar. Bland annat utreds talerätten vid avverkning. Att intresseorganisationer ska kunna överklaga beslut om avverkning kan få mycket stora konsekvenser för svenska skogsägare.

Framtiden för skogskontot är också osäker. Den så kallade Skatteförenklingsutredningen lade i oktober 2014 fram förslag om att avveckla skogskontot. För Centerpartiet är det en självklarhet att skogskontot ska vara kvar men beskeden från regeringen lyser med sin frånvaro.

Bucht kan tala så välvilligt han vill om den produktiva skogens framtid. Men det är handling som räknas, och där pekar regeringens åtgärder åt helt fel håll.

Kristina Yngwe (C)

Riksdagsledamot, vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.