2016-03-23 06:01

2016-03-23 06:01

Polisen sätter sig över lagen

Debatt: Vapenägande

Polismyndigheten har misslyckats med sitt förvaltande av vapenlicenserna, men lösningen är inte att flytta verksamheten till en ny myndighet, skriver Axel Nordberg och Anna Horn.

I flera år har många jägare och skyttar drabbats av att polisens misskötta hantering av vapenlicenser. Handläggningstiderna är för långa och polisen avslår licensansökningar med märkliga invändningar. Laglydiga jägare kan få vänta i månader på att köpa en älgstudsare. Vapenhandlare på landsbygden lägger ned eftersom att lagret inte går att sälja av. Justitieombudsmannen har kraftigt kritiserat polisens undermåliga hantering.

I Eskilstunakuriren den 24 januari berättade en tävlingsskytt med åtta SM-guldmedaljer att polisen avslagit hans licensansökan med hänvisning till bristande aktivitet inom skyttet. Det är en fullständigt orimlig slutsats av polisens handläggare, vilken troligtvis kommer att överklagas och ändras i förvaltningsrätten, likt många gånger tidigare.

I Svenska Dagbladet den 3 mars berättade en polis att han upplevt att polismyndigheten hittar på regler, som inte finns i lagboken, för att kunna neka ansökningar om vapenlicens.

Den berättelsen stärks av att det nyligen kommit uppgifter att polisens ansvarige för vapenfrågor, Peter Thorsell, har instruerat handläggare att neka ansökningar om vapenlicens med hänvisning till regler som föreslagits av EU-kommissionen, men inte ännu antagits av vare sig EU eller Sverige. Det blir inte bättre av att Peter Thorsell också deltar i den politiska debatten om sportskyttets framtid. I ett inlägg i Dagens Nyheter har han argumenterat för totalförbud av de vapen som används i vissa skyttegrenar.

Sammantaget verkar det som att delar av polismyndigheten försöker sätta sig över de lagar som stiftas i riksdagen. I åratal har man bedrivit en egen politisk agenda för att motverka civilt vapenägande i allmänhet, och sportskytte i synnerhet.

Även om kritiken ökat på sistone så har problemen varit kända länge, och tidigare har det kommit flera förslag, framförallt från Allianspolitiker, om att skapa en ny myndighet för att hantera jakt- och vapenfrågor. Denna nya myndighet skulle även få ansvar för vapenlicenserna, vilken skulle kunna bli en lösning på vapenägarnas problem.

Men nu när vi sett att polisen rutinmässigt ägnat sig åt godtycklig myndighetsutövning duger det inte att sopa problemen under mattan genom att bända den problematiska verksamheten ur händerna från polismyndighetens styrning. Sveriges poliser måste ha en styrning och intern kultur som hjälper dem att tjänstvilligt och effektivt upprätthålla de lagar som riksdagen stiftat. Detta gäller alla delar av lagen, utan undantag, och inget annat duger för en demokratisk rättsstat.Vapenlicenserna borde även i framtiden administreras av polisen. Men en utredning borde tillsättas, och de som ställt till med detta borde avkrävas ansvar.

Axel Nordberg

Andre vice ordförande och naturbrukspolitisk talesperson, Liberala Ungdomsförbundet

Anna Horn

Förbundsstyrelseledamot och rättspolitisk talesperson, Liberala Ungdomsförbundet

I flera år har många jägare och skyttar drabbats av att polisens misskötta hantering av vapenlicenser. Handläggningstiderna är för långa och polisen avslår licensansökningar med märkliga invändningar. Laglydiga jägare kan få vänta i månader på att köpa en älgstudsare. Vapenhandlare på landsbygden lägger ned eftersom att lagret inte går att sälja av. Justitieombudsmannen har kraftigt kritiserat polisens undermåliga hantering.

I Eskilstunakuriren den 24 januari berättade en tävlingsskytt med åtta SM-guldmedaljer att polisen avslagit hans licensansökan med hänvisning till bristande aktivitet inom skyttet. Det är en fullständigt orimlig slutsats av polisens handläggare, vilken troligtvis kommer att överklagas och ändras i förvaltningsrätten, likt många gånger tidigare.

I Svenska Dagbladet den 3 mars berättade en polis att han upplevt att polismyndigheten hittar på regler, som inte finns i lagboken, för att kunna neka ansökningar om vapenlicens.

Den berättelsen stärks av att det nyligen kommit uppgifter att polisens ansvarige för vapenfrågor, Peter Thorsell, har instruerat handläggare att neka ansökningar om vapenlicens med hänvisning till regler som föreslagits av EU-kommissionen, men inte ännu antagits av vare sig EU eller Sverige. Det blir inte bättre av att Peter Thorsell också deltar i den politiska debatten om sportskyttets framtid. I ett inlägg i Dagens Nyheter har han argumenterat för totalförbud av de vapen som används i vissa skyttegrenar.

Sammantaget verkar det som att delar av polismyndigheten försöker sätta sig över de lagar som stiftas i riksdagen. I åratal har man bedrivit en egen politisk agenda för att motverka civilt vapenägande i allmänhet, och sportskytte i synnerhet.

Även om kritiken ökat på sistone så har problemen varit kända länge, och tidigare har det kommit flera förslag, framförallt från Allianspolitiker, om att skapa en ny myndighet för att hantera jakt- och vapenfrågor. Denna nya myndighet skulle även få ansvar för vapenlicenserna, vilken skulle kunna bli en lösning på vapenägarnas problem.

Men nu när vi sett att polisen rutinmässigt ägnat sig åt godtycklig myndighetsutövning duger det inte att sopa problemen under mattan genom att bända den problematiska verksamheten ur händerna från polismyndighetens styrning. Sveriges poliser måste ha en styrning och intern kultur som hjälper dem att tjänstvilligt och effektivt upprätthålla de lagar som riksdagen stiftat. Detta gäller alla delar av lagen, utan undantag, och inget annat duger för en demokratisk rättsstat.Vapenlicenserna borde även i framtiden administreras av polisen. Men en utredning borde tillsättas, och de som ställt till med detta borde avkrävas ansvar.

Axel Nordberg

Andre vice ordförande och naturbrukspolitisk talesperson, Liberala Ungdomsförbundet

Anna Horn

Förbundsstyrelseledamot och rättspolitisk talesperson, Liberala Ungdomsförbundet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.