2016-03-12 06:00

2016-03-12 06:00

Ökad politisk enighet och kraft

Debatt: Landsbygdspolitik

Genom vårt budgetsamarbete med regeringen har vi sett till att flera viktiga steg har tagits och jag har varit stolt varje gång som vi har förhandlat en proposition som gjort det bättre för landsbygden, skriver Håkan Svenneling.

Svar till Lennart Svan med flera (NWT 3/3)

Lennart Svan med flera kritiserar i NWT den 3 mars politiker för att inte leverera tillräcklig handlingskraft i landsbygdspolitiken. Även om jag är ny efter valet i riksdagen har jag under lång tid följt utveckling av landsbygdspolitiken. De senaste åren har det allmänna intresset för landsbygdspolitik ökat och dess status är på sakta uppgående i den politiska debatten men än tar inte landsbygdens frågor den plats som skulle behövas.

Vänsterpartiet såg till efter valet att driva igenom att en parlamentarisk landsbygdskommitté skulle tillsättas för att samla alla partier kring en långsiktig landsbygdspolitik. Jag har själv förmånen att sitta i den parlamentariska landsbygdskommittén för Vänsterpartiets räkning och jag hoppas att den kommer lyfta debatten och göra skillnad. Förutsättningarna är än så länge goda då debattklimatet i kommittén har varit mycket bra. Men för att ett långsiktigt ska vara möjligt att nå kokar det som alltid ner till en fråga om fördelning av resurser. Ska vi bygga snabbtåg mellan storstäderna eller ska vi se till att alla enkelspåriga järnvägar får ytterligare ett mötesspår?

Att det rör på sig i landsbygdspolitiken visade också Stefan Löfvens och Ardalan Shekarabis (båda S) debattartikel på DN debatt 3 mars om att statliga myndigheter i högre utsträckning i dag ska utlokaliseras till landsbygdskommuner. Tyvärr tar regeringen i dagsläget bara myrsteg jämfört med den danska regeringen som redan beslutat om att 3 900 jobb ska flyttas från Köpenhamn till 38 andra orter i Danmark.

För egen del bär jag mig landsbygdens perspektiv i alla frågor som jag arbetar med i såväl finansutskottet som näringsutskottet. För mig har det varit förmån att kunna känna att såväl jag som Vänsterpartiet har gjort skillnad. Genom vårt budgetsamarbete med regeringen har vi sett till att flera viktiga steg har tagits och jag har varit stolt varje gång som vi har förhandlat en proposition som gjort det bättre för landsbygden. Nyligen var det förslaget om 35 miljoner i driftstöd till lanthandlare som kan innebära överlevnad för många av våra samhällsnyttiga lanthandlare. Så därför tycker jag att jag och Vänsterpartiet värnar landsbygden varje dag i det politiska arbetet.

Håkan Svenneling (V)

Riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson

Svar till Lennart Svan med flera (NWT 3/3)

Lennart Svan med flera kritiserar i NWT den 3 mars politiker för att inte leverera tillräcklig handlingskraft i landsbygdspolitiken. Även om jag är ny efter valet i riksdagen har jag under lång tid följt utveckling av landsbygdspolitiken. De senaste åren har det allmänna intresset för landsbygdspolitik ökat och dess status är på sakta uppgående i den politiska debatten men än tar inte landsbygdens frågor den plats som skulle behövas.

Vänsterpartiet såg till efter valet att driva igenom att en parlamentarisk landsbygdskommitté skulle tillsättas för att samla alla partier kring en långsiktig landsbygdspolitik. Jag har själv förmånen att sitta i den parlamentariska landsbygdskommittén för Vänsterpartiets räkning och jag hoppas att den kommer lyfta debatten och göra skillnad. Förutsättningarna är än så länge goda då debattklimatet i kommittén har varit mycket bra. Men för att ett långsiktigt ska vara möjligt att nå kokar det som alltid ner till en fråga om fördelning av resurser. Ska vi bygga snabbtåg mellan storstäderna eller ska vi se till att alla enkelspåriga järnvägar får ytterligare ett mötesspår?

Att det rör på sig i landsbygdspolitiken visade också Stefan Löfvens och Ardalan Shekarabis (båda S) debattartikel på DN debatt 3 mars om att statliga myndigheter i högre utsträckning i dag ska utlokaliseras till landsbygdskommuner. Tyvärr tar regeringen i dagsläget bara myrsteg jämfört med den danska regeringen som redan beslutat om att 3 900 jobb ska flyttas från Köpenhamn till 38 andra orter i Danmark.

För egen del bär jag mig landsbygdens perspektiv i alla frågor som jag arbetar med i såväl finansutskottet som näringsutskottet. För mig har det varit förmån att kunna känna att såväl jag som Vänsterpartiet har gjort skillnad. Genom vårt budgetsamarbete med regeringen har vi sett till att flera viktiga steg har tagits och jag har varit stolt varje gång som vi har förhandlat en proposition som gjort det bättre för landsbygden. Nyligen var det förslaget om 35 miljoner i driftstöd till lanthandlare som kan innebära överlevnad för många av våra samhällsnyttiga lanthandlare. Så därför tycker jag att jag och Vänsterpartiet värnar landsbygden varje dag i det politiska arbetet.

Håkan Svenneling (V)

Riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.