2016-03-11 06:00

2016-03-11 06:00

Samling för den svenska modellen

Debatt: Socialdemokraterna

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har redan genomfört och kommer fortsätta lägga förslag på reformer för att bygga ett Sverige som är starkt och håller ihop i dag och i framtiden, skriver Carin Jämtin.

I helgen samlas socialdemokratiska förtroendevalda till kommunkonferens i Örebro. Nationella samlingar med företrädare från kommuner, landsting och regioner är viktiga för alla partier, kanske särskilt för ett folkrörelseparti som Socialdemokraterna. De är ett tillfälle för oss att mötas för att utveckla våra idéer och utbyta erfarenheter av de utmaningar som Sverige står inför.

För att möta de utmaningar som Sverige står inför och måste vi fortsätta att utveckla den svenska modellen. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har redan genomfört och kommer fortsätta lägga förslag på reformer för att bygga ett Sverige som är starkt och håller ihop i dag och i framtiden. Det handlar om att fler vuxna människor får ett jobb att gå till i Sverige. Om skolresultaten som ska höjas. Om de ekonomiska och sociala klyftorna som måste vändas. Och inte minst om att bostadsbyggandet kommer igång på riktigt.

Under en längre tid har också många kommuner burit ett stort ansvar för flyktingmottagandet och integrationsutmaningen. Regeringen har i ett svårt läge vidtagit nödvändiga åtgärder för att minska antalet asylsökande till Sverige. Genom en överenskommelse med de borgerliga partierna enades vi om att skjuta till nästan 10 miljarder kronor för att stärka de lokala och regionala förutsättningarna för ett bra mottagande. Genom samma överenskommelse kunde vi också se till att en lagstiftning nu har trätt i kraft som ser till att alla kommuner bidrar i mottagandet. Men fler utmaningar återstår.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen gör nu det som krävs för att barn och unga ska få med sig de kunskaper de behöver för en bra framtid i Sverige. Vi tar tag i resursfördelningen för att stärka likvärdigheten i skolan i hela landet och vi kommer se till att fler skolor bidrar till nyanlända barns skolgång. Genom förbättrade förutsättningar att snabbt komma i utbildning och arbete ska vi ta tillvarata den kompetens som nyanlända bär med sig så att vi blir fler som bidrar till den gemensamma välfärden.

På Sveriges utmaningar finns det minst lika många konkreta svar som det finns kommuner i Sverige. Socialdemokraterna styr i nästan 190 kommuner sedan valet 2014. Det är stora kommuner, små kommuner, landsbygdskommuner, storstadskommuner, glesbygdskommuner, förortskommuner och pendlarkommuner där socialdemokratisk politik varje dag gör skillnad i människors vardag. Därför är den viktigaste uppgiften under helgen att samla in kunskaper och erfarenheter från våra kollegor i kommuner, landsting och regioner.

Tillsammans ska vi fortsätta utveckla det som bygger Sverige starkt. Vi ska helt enkelt göra vad som krävs för att utveckla den svenska modellen och göra Sverige till ett ännu bättre land att leva i. För alla.

Carin Jämtin (S)

Partisekreterare

I helgen samlas socialdemokratiska förtroendevalda till kommunkonferens i Örebro. Nationella samlingar med företrädare från kommuner, landsting och regioner är viktiga för alla partier, kanske särskilt för ett folkrörelseparti som Socialdemokraterna. De är ett tillfälle för oss att mötas för att utveckla våra idéer och utbyta erfarenheter av de utmaningar som Sverige står inför.

För att möta de utmaningar som Sverige står inför och måste vi fortsätta att utveckla den svenska modellen. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har redan genomfört och kommer fortsätta lägga förslag på reformer för att bygga ett Sverige som är starkt och håller ihop i dag och i framtiden. Det handlar om att fler vuxna människor får ett jobb att gå till i Sverige. Om skolresultaten som ska höjas. Om de ekonomiska och sociala klyftorna som måste vändas. Och inte minst om att bostadsbyggandet kommer igång på riktigt.

Under en längre tid har också många kommuner burit ett stort ansvar för flyktingmottagandet och integrationsutmaningen. Regeringen har i ett svårt läge vidtagit nödvändiga åtgärder för att minska antalet asylsökande till Sverige. Genom en överenskommelse med de borgerliga partierna enades vi om att skjuta till nästan 10 miljarder kronor för att stärka de lokala och regionala förutsättningarna för ett bra mottagande. Genom samma överenskommelse kunde vi också se till att en lagstiftning nu har trätt i kraft som ser till att alla kommuner bidrar i mottagandet. Men fler utmaningar återstår.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen gör nu det som krävs för att barn och unga ska få med sig de kunskaper de behöver för en bra framtid i Sverige. Vi tar tag i resursfördelningen för att stärka likvärdigheten i skolan i hela landet och vi kommer se till att fler skolor bidrar till nyanlända barns skolgång. Genom förbättrade förutsättningar att snabbt komma i utbildning och arbete ska vi ta tillvarata den kompetens som nyanlända bär med sig så att vi blir fler som bidrar till den gemensamma välfärden.

På Sveriges utmaningar finns det minst lika många konkreta svar som det finns kommuner i Sverige. Socialdemokraterna styr i nästan 190 kommuner sedan valet 2014. Det är stora kommuner, små kommuner, landsbygdskommuner, storstadskommuner, glesbygdskommuner, förortskommuner och pendlarkommuner där socialdemokratisk politik varje dag gör skillnad i människors vardag. Därför är den viktigaste uppgiften under helgen att samla in kunskaper och erfarenheter från våra kollegor i kommuner, landsting och regioner.

Tillsammans ska vi fortsätta utveckla det som bygger Sverige starkt. Vi ska helt enkelt göra vad som krävs för att utveckla den svenska modellen och göra Sverige till ett ännu bättre land att leva i. För alla.

Carin Jämtin (S)

Partisekreterare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.