2016-03-03 06:01

2016-03-03 06:01

Hur mycket värnar ni landsbygden?

Debatt: Politiker

Det måste bli slut på verklighetsfrämmande förslag som överför kostnader till kommuner och landsting och drar in service för landsbygdsborna, skriver Lennart Svan, Ove Palm, Björn Wennerström och Owe Nordling.

Inför varje val basunerar alla politiska partier ut sitt mantra att ”vi värnar en levande landsbygd”. Resultatet ser vi som lever där sedan många år, som föga upplyftande. Det kommer sig av att efter valet blir det ganska tyst – partierna anklagar varandra för att driva en landsbygdsfientlig politik, medan det egna partiet fortfarande ” värnar en levande landsbygd”. Senaste inlägget av ett par moderater tar upp vargfrågan som det stora problemet, man har inget konstruktivt i övrigt, men avslutar ”vårt parti värnar en levande landsbygd”!

Just nu önskar väl alla att den parlamentariska landsbygdskommittén skall komma fram till att det bara finns en hållbar lösning på problemet, nämligen att alla politiska partier enas om en långsiktig strategi, och att man håller fast vid den oavsett regim. Innehållet i strategin skall ge landsbygdens innevånare tillbaka ett förtroende för den etablerade politiken och skapa drägliga framtidsmöjligheter både för innevånare och för kommuner. Det måste bli slut på verklighetsfrämmande förslag som överför kostnader till kommuner och landsting och drar in service för landsbygdsborna. Och framför allt inte flytta besluten längre från bygderna.

Titta i backspegeln och var kritiska till det ni sagt inför valen! Förstå att vill ni ha landsbygdens förtroende och verkligen värna landsbygden krävs det att ni enas om strategin eftersom ni alla deklarerar samma mål – en levande landsbygd!

Att bygga den delen av vårt samhälle på ideella insatser, som i enstaka orter visar fantastiska resultat, är inte en hållbar arbetsform och måste naturligtvis ändras. Det måste finnas en landsbygdsutvecklare i varje kommun, till hjälp och stöd för både politiken och de lokala krafterna. Världen är för komplicerad och kontaktkrävande för att flytta ansvaret till ideella organisationer – vi ser ju resultatet.

Men det är inte bara politiken som behöver förändras. Inställningen till förändring i byarna måste också bli positiv. Samverkan mellan olika organisationer har mycket att vinna på både administration, lokaler och verksamhet. Detta kommer bara att kunna ske med klara besked om nödvändigheten från den centrala nivån. Som det nu fungerar föreligger ren konkurrens i många frågor, vilket det inte finns lokala resurser för.

Med över 20 års ideellt arbete och företagande anser vi oss kompetenta att föra dessa tankar till torgs. Det som produceras på landsbygden, förbrukas till väsentlig del i stororter. Hur ni politiker skall förändra ert inbördes förhållningssätt till denna fråga, som ni tycks ha samma mål inför, kan bara ni ge svar på. Vi tror att ni kan – frågan är om ni vill!?

Lennart Svan

Ransbysätter

Ove Palm

Höje

Björn Wennerström

V:a Ämtervik

Owe Nordling

Högboda

Inför varje val basunerar alla politiska partier ut sitt mantra att ”vi värnar en levande landsbygd”. Resultatet ser vi som lever där sedan många år, som föga upplyftande. Det kommer sig av att efter valet blir det ganska tyst – partierna anklagar varandra för att driva en landsbygdsfientlig politik, medan det egna partiet fortfarande ” värnar en levande landsbygd”. Senaste inlägget av ett par moderater tar upp vargfrågan som det stora problemet, man har inget konstruktivt i övrigt, men avslutar ”vårt parti värnar en levande landsbygd”!

Just nu önskar väl alla att den parlamentariska landsbygdskommittén skall komma fram till att det bara finns en hållbar lösning på problemet, nämligen att alla politiska partier enas om en långsiktig strategi, och att man håller fast vid den oavsett regim. Innehållet i strategin skall ge landsbygdens innevånare tillbaka ett förtroende för den etablerade politiken och skapa drägliga framtidsmöjligheter både för innevånare och för kommuner. Det måste bli slut på verklighetsfrämmande förslag som överför kostnader till kommuner och landsting och drar in service för landsbygdsborna. Och framför allt inte flytta besluten längre från bygderna.

Titta i backspegeln och var kritiska till det ni sagt inför valen! Förstå att vill ni ha landsbygdens förtroende och verkligen värna landsbygden krävs det att ni enas om strategin eftersom ni alla deklarerar samma mål – en levande landsbygd!

Att bygga den delen av vårt samhälle på ideella insatser, som i enstaka orter visar fantastiska resultat, är inte en hållbar arbetsform och måste naturligtvis ändras. Det måste finnas en landsbygdsutvecklare i varje kommun, till hjälp och stöd för både politiken och de lokala krafterna. Världen är för komplicerad och kontaktkrävande för att flytta ansvaret till ideella organisationer – vi ser ju resultatet.

Men det är inte bara politiken som behöver förändras. Inställningen till förändring i byarna måste också bli positiv. Samverkan mellan olika organisationer har mycket att vinna på både administration, lokaler och verksamhet. Detta kommer bara att kunna ske med klara besked om nödvändigheten från den centrala nivån. Som det nu fungerar föreligger ren konkurrens i många frågor, vilket det inte finns lokala resurser för.

Med över 20 års ideellt arbete och företagande anser vi oss kompetenta att föra dessa tankar till torgs. Det som produceras på landsbygden, förbrukas till väsentlig del i stororter. Hur ni politiker skall förändra ert inbördes förhållningssätt till denna fråga, som ni tycks ha samma mål inför, kan bara ni ge svar på. Vi tror att ni kan – frågan är om ni vill!?

Lennart Svan

Ransbysätter

Ove Palm

Höje

Björn Wennerström

V:a Ämtervik

Owe Nordling

Högboda

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.