2016-03-02 06:00

2016-03-02 06:00

Ingen ökad lokal närvaro

Replik: Polisen

Det är helt enkelt en avgrund mellan vad man betalar för och vad man får vad gäller polisiär närvaro, skriver K Mikael Gustafsson.

Svar till Christian Carlsson (NWT 6/2)

Christian Carlsson, vice ordförande för KDU i Värmland, skriver på NWT Debatt den 6 februari att KDU önskar 10 000 fler poliser i Sverige; d v s cirka en femtioprocentig ökning. Är det lösningen på brottsligheten och på den upplevda otryggheten i Värmland? Förmodligen inte. För att förklara det krävs lite grov sifferexercis.

Värmland har i dag 275 000 invånare och (senast jag kollade) cirka 450 poliser. Det innebär att länet vad gäller polistjänster ligger något under riksgenomsnittet med 1 polis per 600 invånare. Låter det lite? Tja, det beror på. För mig som lever i en medelstor värmländsk kommun (Grums, 9 000 invånare) så innebär det att medborgarna rent statistiskt betalar för 15 polistjänster. Om vi fortsätter sifferövningen betalar Säffle för 25 heltidstjänster. Hagforsborna för 20 tjänster. De små kommunerna Munkfors och Storfors är visserligen små, men betalar för 6 poliser, vardera. Och så vidare.

Det här är ett sätt att visualisera vad skattebetalarna och kommunerna i Värmlands småorter faktiskt betalar för vad gäller polistjänster. Om vi nu istället försöker visualisera vad skattebetalarna i småorterna får för skattepengarna så blir intrycket försiktigt uttryckt blandat. Av de 15 polistjänster som kommuninvånarna i Grums betalar för så är det för det mesta ingen polisnärvaro i kommunen, alls. Lite bättre ställt är det i grannkommunen Säffle men som också är en avsevärt större kommun. Av de 25 tjänster som man skattevägen underhåller får Säffle endast en handfull poliser för pengarna. Sannolikt är situationen den samma i exemplen Hagfors, Munkfors och Storfors. Det är helt enkelt en avgrund mellan vad man betalar för och vad man får vad gäller polisiär närvaro.

När polisens representanter får ordet i frågan så har man naturligtvis förklaringar till varför det är på det här sättet. Och händer det något akut allvarligt i småkommunerna så kommer det en polispatrull – förr eller senare. Men i princip ska det alltså av olika ”organisatoriska” anledningar inte finnas några poliser i småkommunerna. Som utomstående betraktare förstår man också att det inte kan existera en statistiskt jämlik närvaro eftersom vissa polisiära kärnverksamheter oundvikligen måste centraliseras. Men är denna iögonfallande ojämlikhet i polisnärvaro rimlig under några omständigheter?

Vad gäller KDU:s och Christian Carlssons förslag om 10 000 fler poliser så har det mot den här bakgrunden alltså ingen nämnvärd betydelse för landsorten utanför de lite större städerna. Skattebetalarna i exempelvis Grums kommer i så fall statistiskt att få en räkning på ytterligare 7 polistjänster, men, givet polisens smått patologiska motstånd mot lokal närvaro, ändå inga fler synliga poliser.

K Mikael Gustafsson

Grums

Svar till Christian Carlsson (NWT 6/2)

Christian Carlsson, vice ordförande för KDU i Värmland, skriver på NWT Debatt den 6 februari att KDU önskar 10 000 fler poliser i Sverige; d v s cirka en femtioprocentig ökning. Är det lösningen på brottsligheten och på den upplevda otryggheten i Värmland? Förmodligen inte. För att förklara det krävs lite grov sifferexercis.

Värmland har i dag 275 000 invånare och (senast jag kollade) cirka 450 poliser. Det innebär att länet vad gäller polistjänster ligger något under riksgenomsnittet med 1 polis per 600 invånare. Låter det lite? Tja, det beror på. För mig som lever i en medelstor värmländsk kommun (Grums, 9 000 invånare) så innebär det att medborgarna rent statistiskt betalar för 15 polistjänster. Om vi fortsätter sifferövningen betalar Säffle för 25 heltidstjänster. Hagforsborna för 20 tjänster. De små kommunerna Munkfors och Storfors är visserligen små, men betalar för 6 poliser, vardera. Och så vidare.

Det här är ett sätt att visualisera vad skattebetalarna och kommunerna i Värmlands småorter faktiskt betalar för vad gäller polistjänster. Om vi nu istället försöker visualisera vad skattebetalarna i småorterna får för skattepengarna så blir intrycket försiktigt uttryckt blandat. Av de 15 polistjänster som kommuninvånarna i Grums betalar för så är det för det mesta ingen polisnärvaro i kommunen, alls. Lite bättre ställt är det i grannkommunen Säffle men som också är en avsevärt större kommun. Av de 25 tjänster som man skattevägen underhåller får Säffle endast en handfull poliser för pengarna. Sannolikt är situationen den samma i exemplen Hagfors, Munkfors och Storfors. Det är helt enkelt en avgrund mellan vad man betalar för och vad man får vad gäller polisiär närvaro.

När polisens representanter får ordet i frågan så har man naturligtvis förklaringar till varför det är på det här sättet. Och händer det något akut allvarligt i småkommunerna så kommer det en polispatrull – förr eller senare. Men i princip ska det alltså av olika ”organisatoriska” anledningar inte finnas några poliser i småkommunerna. Som utomstående betraktare förstår man också att det inte kan existera en statistiskt jämlik närvaro eftersom vissa polisiära kärnverksamheter oundvikligen måste centraliseras. Men är denna iögonfallande ojämlikhet i polisnärvaro rimlig under några omständigheter?

Vad gäller KDU:s och Christian Carlssons förslag om 10 000 fler poliser så har det mot den här bakgrunden alltså ingen nämnvärd betydelse för landsorten utanför de lite större städerna. Skattebetalarna i exempelvis Grums kommer i så fall statistiskt att få en räkning på ytterligare 7 polistjänster, men, givet polisens smått patologiska motstånd mot lokal närvaro, ändå inga fler synliga poliser.

K Mikael Gustafsson

Grums

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.