2016-03-01 06:00

2016-03-01 06:00

Halland bjuder in Värmland för diskussion

Debatt: Storregioner

Granskar man den ekonomiska utvecklingen i Sveriges län för perioden 2000-2012 finner man inget samband alls mellan regional folkmängd och tillväxttakt, skriver Jörgen Preuss.

Regeringens utredare ska ”lämna förslag som innebär att Sverige delas in i väsentligt färre län och landsting”. Målet är att stordrift och sammanslagningar ska leda till ökad effektivitet. När det gäller sjukvård, regional tillväxt och demokrati saknar detta stöd i praktisk erfarenhet. Regeringen bör därför inte tvinga fram storregioner – det menar ett enat Halland, som nu bjuder in Värmland till en diskussion i riksdagen.

Tidigare har regeringarna Persson och Reinfeldt avvisat förslag om att dela in Sverige i ett litet antal storregioner. I Halland menar vi att de gjorde rätt – det är vår politik överens om, från regionstyrelsen till varje kommunstyrelse. Det hindrar inte att vi är positiva till regionalisering som gör styrning och ansvar lika i hela landet. Ett antal regioner har bildats på egna initiativ på senare tid, bland annat Halland, Gotland, Jönköping, Örebro, Gävleborg, Östergötland, Kronoberg och Jämtland Härjedalen. Ändå har regeringen blåst nytt liv en utredning med nära tio år på nacken, som föreslog att Sverige ska delas in i ett fåtal storregioner.

Värmlands företrädare för länet i frågan är Åsa Johansson (S), Fredrik Larsson (M), Jane Larsson (C) och Tomas Riste (S). Den 9 mars på eftermiddagen är de kallade till ett möte med regeringens utredning i Stockholm. Samma dag på förmiddagen har riksdagsledamöter från Halland bjudit in företrädarna för Värmland och övriga län till ett seminarium i riksdagen. Där tänker vi gemensamt granska de huvudskäl som brukar anföras för att göra Sverige till ett land av storregioner, bland annat:

• Möta hälso- och sjukvårdens utmaningar

Svensk sjukvård ligger i topp både i kvalitet och kostnadseffektivitet i en färsk jämförelse av sjukvården i EU15 plus Norge och USA. Jämförelser visar att Jönköping, Kalmar, Östergötland och Halland har den bästa vården i Sverige – inte storregionerna. Vården står inför utmaningar, men inget talar för att storregioner är lösningen.

• Starkare och jämnare regional utvecklingskraft

Att stora regioner är bra för tillväxten är ett vanligt argument. Men granskar man den ekonomiska utvecklingen i Sveriges län för perioden 2000-2012 finner man inget samband alls mellan regional folkmängd och tillväxttakt.

• Förstärkt regional demokrati

Det bekymrar oss att man handskas så lättvindigt med frågan om hur den demokratiska legitimiteten skulle påverkas av den tänkta reformen. Tilltro till det politiska systemet förutsätter att politikerna faktiskt träffar medborgare, näringsliv och civilsamhälle. Storregioner ökar avståndet mellan folkvalda och invånare.

I Region Halland vill vi fortsätta vårt utvecklingsarbete i kontinuerligt samspel och utbyte med vår omvärld. Vi stöttar civilminister Ardalan Shekarabi och regeringen i ambitionen att fler län och landsting ska bli regioner. Denna utveckling pågår redan, utan statliga tvångsåtgärder. Slagkraftiga regioner måste inte vara stora regioner!

Vi ser fram emot att träffa Värmlands företrädare den 9 mars.

Jörgen Preuss

Biträdande regiondirektör Region Halland och moderator för seminariet i riksdagen

Regeringens utredare ska ”lämna förslag som innebär att Sverige delas in i väsentligt färre län och landsting”. Målet är att stordrift och sammanslagningar ska leda till ökad effektivitet. När det gäller sjukvård, regional tillväxt och demokrati saknar detta stöd i praktisk erfarenhet. Regeringen bör därför inte tvinga fram storregioner – det menar ett enat Halland, som nu bjuder in Värmland till en diskussion i riksdagen.

Tidigare har regeringarna Persson och Reinfeldt avvisat förslag om att dela in Sverige i ett litet antal storregioner. I Halland menar vi att de gjorde rätt – det är vår politik överens om, från regionstyrelsen till varje kommunstyrelse. Det hindrar inte att vi är positiva till regionalisering som gör styrning och ansvar lika i hela landet. Ett antal regioner har bildats på egna initiativ på senare tid, bland annat Halland, Gotland, Jönköping, Örebro, Gävleborg, Östergötland, Kronoberg och Jämtland Härjedalen. Ändå har regeringen blåst nytt liv en utredning med nära tio år på nacken, som föreslog att Sverige ska delas in i ett fåtal storregioner.

Värmlands företrädare för länet i frågan är Åsa Johansson (S), Fredrik Larsson (M), Jane Larsson (C) och Tomas Riste (S). Den 9 mars på eftermiddagen är de kallade till ett möte med regeringens utredning i Stockholm. Samma dag på förmiddagen har riksdagsledamöter från Halland bjudit in företrädarna för Värmland och övriga län till ett seminarium i riksdagen. Där tänker vi gemensamt granska de huvudskäl som brukar anföras för att göra Sverige till ett land av storregioner, bland annat:

• Möta hälso- och sjukvårdens utmaningar

Svensk sjukvård ligger i topp både i kvalitet och kostnadseffektivitet i en färsk jämförelse av sjukvården i EU15 plus Norge och USA. Jämförelser visar att Jönköping, Kalmar, Östergötland och Halland har den bästa vården i Sverige – inte storregionerna. Vården står inför utmaningar, men inget talar för att storregioner är lösningen.

• Starkare och jämnare regional utvecklingskraft

Att stora regioner är bra för tillväxten är ett vanligt argument. Men granskar man den ekonomiska utvecklingen i Sveriges län för perioden 2000-2012 finner man inget samband alls mellan regional folkmängd och tillväxttakt.

• Förstärkt regional demokrati

Det bekymrar oss att man handskas så lättvindigt med frågan om hur den demokratiska legitimiteten skulle påverkas av den tänkta reformen. Tilltro till det politiska systemet förutsätter att politikerna faktiskt träffar medborgare, näringsliv och civilsamhälle. Storregioner ökar avståndet mellan folkvalda och invånare.

I Region Halland vill vi fortsätta vårt utvecklingsarbete i kontinuerligt samspel och utbyte med vår omvärld. Vi stöttar civilminister Ardalan Shekarabi och regeringen i ambitionen att fler län och landsting ska bli regioner. Denna utveckling pågår redan, utan statliga tvångsåtgärder. Slagkraftiga regioner måste inte vara stora regioner!

Vi ser fram emot att träffa Värmlands företrädare den 9 mars.

Jörgen Preuss

Biträdande regiondirektör Region Halland och moderator för seminariet i riksdagen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.