2016-02-22 06:01

2016-02-22 06:01

Många orsaker till ökat byggande

Replik: Karlstads kommun

Vi i majoriteten kommer att fortsätta arbeta för att Karlstad ska utvecklas på ett väl avvägt sätt, såväl i högkonjunktur som i lågkonjunktur, skriver företrädare för majoriteten i stadsbyggnadsnämnden.

Svar till Linda Larsson och Anders Tallgren (NWT 8/2)

Med risk för att hamna i vad som kan uppfattas som politisk pajkastning väljer vi ändå att ge ett kort genmäle på Linda Larssons (S) och Anders Tallgrens (S) något märkliga svar på vår artikel från i julas. I vår artikel redogör vi för den nya stadsbyggnadsnämndens första år. Bland annat skriver vi: Att det byggs så mycket nu beror delvis på konjunkturen, men också på att det är många som vill bo i Karlstad.

Mot den bakgrunden känns det minst sagt knepigt när huvudtesen i Larssons och Tallgrens artikel är att den byggbom som nu råder minsann inte alls är majoritetens förtjänst utan det beror på konjunkturen. Dessutom vill man försöka göra gällande att den gynnsamma konjunkturen beror på att vi har en socialdemokratiskt ledd regering.

Den som har grundläggande nationalekonomiska kunskaper vet att konjunkturen styrs av en hel uppsjö samverkande faktorer, många helt utan möjlig påverkan för såväl kommun- som rikspolitiker. I sammanhanget är det dock värt att nämna att det är först är sedan årsskiftet regeringen styr utifrån sin egen budget. Tidigare var det Alliansens budget som gällde. Att tro att dessa två månader skulle ha haft någon större inverkan på konjunkturen är naturligtvis naivt och det vet självklart även socialdemokraterna.

Vi i majoriteten kommer att fortsätta arbeta för att Karlstad ska utvecklas på ett väl avvägt sätt, såväl i högkonjunktur som i lågkonjunktur. Vårt förhållningssätt när vi bygger stad är långsiktigt. På så sätt tror vi att Karlstad även i framtiden är en attraktiv stad. När vi växer ska det med andra ord ske på ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart sätt.

För majoriteten i stadsbyggnadsnämnden

Peter Kullgren (KD)

Henrik Lindblom (L)

Carola Bolmstedt (MP)

Ingvar Klang (M)

Marie Lundberg (C)

Svar till Linda Larsson och Anders Tallgren (NWT 8/2)

Med risk för att hamna i vad som kan uppfattas som politisk pajkastning väljer vi ändå att ge ett kort genmäle på Linda Larssons (S) och Anders Tallgrens (S) något märkliga svar på vår artikel från i julas. I vår artikel redogör vi för den nya stadsbyggnadsnämndens första år. Bland annat skriver vi: Att det byggs så mycket nu beror delvis på konjunkturen, men också på att det är många som vill bo i Karlstad.

Mot den bakgrunden känns det minst sagt knepigt när huvudtesen i Larssons och Tallgrens artikel är att den byggbom som nu råder minsann inte alls är majoritetens förtjänst utan det beror på konjunkturen. Dessutom vill man försöka göra gällande att den gynnsamma konjunkturen beror på att vi har en socialdemokratiskt ledd regering.

Den som har grundläggande nationalekonomiska kunskaper vet att konjunkturen styrs av en hel uppsjö samverkande faktorer, många helt utan möjlig påverkan för såväl kommun- som rikspolitiker. I sammanhanget är det dock värt att nämna att det är först är sedan årsskiftet regeringen styr utifrån sin egen budget. Tidigare var det Alliansens budget som gällde. Att tro att dessa två månader skulle ha haft någon större inverkan på konjunkturen är naturligtvis naivt och det vet självklart även socialdemokraterna.

Vi i majoriteten kommer att fortsätta arbeta för att Karlstad ska utvecklas på ett väl avvägt sätt, såväl i högkonjunktur som i lågkonjunktur. Vårt förhållningssätt när vi bygger stad är långsiktigt. På så sätt tror vi att Karlstad även i framtiden är en attraktiv stad. När vi växer ska det med andra ord ske på ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart sätt.

För majoriteten i stadsbyggnadsnämnden

Peter Kullgren (KD)

Henrik Lindblom (L)

Carola Bolmstedt (MP)

Ingvar Klang (M)

Marie Lundberg (C)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.