2016-02-15 06:01

2016-02-15 06:01

Förbjud inte vår idrott

Debatt: Sportskytte

Att förbjuda sporter som någon slags markering mot terrorism är en åtgärd som oss aldrig veterligt har förekommit. Ett sådant torde också strida mot varje proportionalitetsprincip, skriver Roger Tiensuu.

EU-kommissionens förslag om nya vapenrestriktioner är mycket långtgående. Skulle det bli verklighet skulle flera sporter, inklusive vår, tvingas upphöra. Även om förslaget motiverats med terrordåden i Paris har det inte med terror eller kriminell hantering av illegala vapen att göra. Det medgavs till och med av EU-kommissionens representant vid den utfrågning som hölls i Europaparlamentet. Han sade då att det inte skulle påverka ”illegal trafficking of arms”, utan att åtgärder mot sådant skulle de återkomma med.

Vi har som det förbund som skulle drabbas hårdast av ett förbud flera gånger begärt att få träffa det ansvariga statsrådet Anders Ygeman men ännu efter två månader inte fått något möte. Vi vill därför uppmana Ygeman att innan han fortsätter med ett förslag som skulle innebära förbud mot sporter sätter sig ner lyssnar på dem som skulle drabbas.

Förslaget som verkar hastats fram är så otydligt när det gäller detaljerna går det inte att säga exakt vad det skulle få för innebörd. Det som står klart är att åtminstone två idrotter skulle behöva upphöra om det blev verklighet. Dels vår idrott, det dynamiska sportskyttet, dels k-pistskyttet. Dessutom kommer ett större antal vapen för jakt och andra skyttegrenar att omfattas av ett eventuellt förbud.

Att förbjuda sporter som någon slags markering mot terrorism är en åtgärd som oss aldrig veterligt har förekommit. Ett sådant torde också strida mot varje proportionalitetsprincip.

Dynamiskt sportskytte har utövats i Sverige i snart fyra decennier. Dynamiskt sportskytte utövas i fler föreningar än exempelvis bandy eller danssport. Vi har också skördat stora framgångar på internationella mästerskap och har de senaste åren erövrat VM- och EM-medaljer både på dam- och herrsidan.

Den som inte håller på med idrottsskytte eller jakt kan lätt missa hur extremt långtgående förslaget är. I förslaget nämns att halvautomatiska vapen som ”kan ta stora magasin” skulle förbjudas. I sporter som dynamiskt sportskytte skjuter vi på flera tavlor, på olika avstånd, i en följd på tid. Förbjud mot vapentypen innebär förbud mot sporten. Men formuleringen är mer svepande än så. ”Kan ta” innebär att alla sådana vapen med löstagbart magasin skulle omfattas.

En annan försåtlig skrivning i förslaget är kravet på förbud mot halvautomatiska vapen som ”liknar” militära helautomatiska vapen (men som då inte är det). Det är av den slarvigt skriva förslagstexten omöjligt att avgöra om det syftar på liknande utseende eller liknande funktion, eller båda. Tyvärr har vi hört samma tankar från Ygeman. Sannolikt beror det på missuppfattningar om vapen och idrott men för oss blir konsekvensen densamma.

I Sverige finns det ett starkt stöd både för skytte och idrott och för jakt. Det är inte heller medborgarna som ropat på förbud. Det är en liten grupp politiker och myndighetstjänstemän som går vidare för att visa på någon form av handlingskraft. Det de inte ser är att det är laglydiga idrottsutövare som drabbas av detta.

EU-förslaget är ogenomtänkt, och träffar fel. Det är oproportionerligt och kommer att innebära slutet för flera idrotter. Det måste dras tillbaka.

Roger Tiensuu

Generalsekreterare, Svenska Dynamiska Sportskytteförbundet

EU-kommissionens förslag om nya vapenrestriktioner är mycket långtgående. Skulle det bli verklighet skulle flera sporter, inklusive vår, tvingas upphöra. Även om förslaget motiverats med terrordåden i Paris har det inte med terror eller kriminell hantering av illegala vapen att göra. Det medgavs till och med av EU-kommissionens representant vid den utfrågning som hölls i Europaparlamentet. Han sade då att det inte skulle påverka ”illegal trafficking of arms”, utan att åtgärder mot sådant skulle de återkomma med.

Vi har som det förbund som skulle drabbas hårdast av ett förbud flera gånger begärt att få träffa det ansvariga statsrådet Anders Ygeman men ännu efter två månader inte fått något möte. Vi vill därför uppmana Ygeman att innan han fortsätter med ett förslag som skulle innebära förbud mot sporter sätter sig ner lyssnar på dem som skulle drabbas.

Förslaget som verkar hastats fram är så otydligt när det gäller detaljerna går det inte att säga exakt vad det skulle få för innebörd. Det som står klart är att åtminstone två idrotter skulle behöva upphöra om det blev verklighet. Dels vår idrott, det dynamiska sportskyttet, dels k-pistskyttet. Dessutom kommer ett större antal vapen för jakt och andra skyttegrenar att omfattas av ett eventuellt förbud.

Att förbjuda sporter som någon slags markering mot terrorism är en åtgärd som oss aldrig veterligt har förekommit. Ett sådant torde också strida mot varje proportionalitetsprincip.

Dynamiskt sportskytte har utövats i Sverige i snart fyra decennier. Dynamiskt sportskytte utövas i fler föreningar än exempelvis bandy eller danssport. Vi har också skördat stora framgångar på internationella mästerskap och har de senaste åren erövrat VM- och EM-medaljer både på dam- och herrsidan.

Den som inte håller på med idrottsskytte eller jakt kan lätt missa hur extremt långtgående förslaget är. I förslaget nämns att halvautomatiska vapen som ”kan ta stora magasin” skulle förbjudas. I sporter som dynamiskt sportskytte skjuter vi på flera tavlor, på olika avstånd, i en följd på tid. Förbjud mot vapentypen innebär förbud mot sporten. Men formuleringen är mer svepande än så. ”Kan ta” innebär att alla sådana vapen med löstagbart magasin skulle omfattas.

En annan försåtlig skrivning i förslaget är kravet på förbud mot halvautomatiska vapen som ”liknar” militära helautomatiska vapen (men som då inte är det). Det är av den slarvigt skriva förslagstexten omöjligt att avgöra om det syftar på liknande utseende eller liknande funktion, eller båda. Tyvärr har vi hört samma tankar från Ygeman. Sannolikt beror det på missuppfattningar om vapen och idrott men för oss blir konsekvensen densamma.

I Sverige finns det ett starkt stöd både för skytte och idrott och för jakt. Det är inte heller medborgarna som ropat på förbud. Det är en liten grupp politiker och myndighetstjänstemän som går vidare för att visa på någon form av handlingskraft. Det de inte ser är att det är laglydiga idrottsutövare som drabbas av detta.

EU-förslaget är ogenomtänkt, och träffar fel. Det är oproportionerligt och kommer att innebära slutet för flera idrotter. Det måste dras tillbaka.

Roger Tiensuu

Generalsekreterare, Svenska Dynamiska Sportskytteförbundet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.