2016-02-13 06:01

2016-02-13 06:01

Plantera träd är dubbel kärlek

Debatt: Alla hjärtans dag

Den ökade efterfrågan på Fairtrade-rosor ser till att fler arbetare får bra arbetsförhållanden och att miljöpåverkan minskas. Det har redan lett till förbättringar vid sjön Naivasha i Kenya, skriver Henrik Brundin.

En ros på Alla hjärtans dag betyder kärlek, det vet vi. Men rosenbuketter är inte alltid rätt sätt att visa kärlek till miljön. Produktionen av rosor medför i många länder miljöförstöring och sociala problem. Att plantera ett träd för den du älskar är ett mer ansvarsfullt val.

Mer än 30 procent av alla rosor som säljs i Sverige kommer från Kenya, från gigantiska odlingar vid sjön Naivasha. Produktionen är en viktig källa till inkomst. Nu i februari arbetar 25 000 människor med att plocka rosor som bildar buketter över hela världen. Samtidigt håller rosorna på att ta död på sjön.

Bevattningen av rosorna sker från sjön, vilket drabbar växter och djur hårt. Vattennivån har sjunkit i takt med att efterfrågan på rosor från odlingarna ökat. Fågellivet har minskat drastiskt. Och vattnet som tidigare var klart, är nu brunt. Samtidigt drabbas personalen av kemikalier som används under tillverkningen.

Produktionen vid Naivasha är dessvärre inget undantag. Rosor från Tanzania och Colombia för med sig liknande problematik. Usla löner, hemska bostadsförhållanden och anställda som tvingas arbeta uppåt 16 timmar om dygnet är inte ovanligt. Särskilt när efterfrågan som vid Alla hjärtans dag är som störst.

Den svarta baksidan på röda rosor är självklart ingenting som vare sig den som ger eller får en ros på Alla hjärtans dag vill bidra till. Tack och lov finns det alternativ. I Sverige köper allt fler Fairtrade-märkta rosor. Den ökade efterfrågan på Fairtrade-rosor ser till att fler arbetare får bra arbetsförhållanden och att miljöpåverkan minskas. Det har redan lett till förbättringar vid sjön Naivasha i Kenya.

Säljer affären inte Fairtrade-märkta rosor, välj ett mer ansvarsfullt alternativ. Som att ge bort ett träd i Afrika. Vi-skogen grundades på premissen ”Dränk inte de döda i blommor, plantera träd!”. Tidningen Vi:s medarbetare Sten Lundgren reste till Kenya i början av 80-talet och förskräcktes av alla problem skogsskövlingen bidragit till. Hemma i Sverige skrev han en artikel som nu lagt grunden till att över 100 miljoner träd planterats i Kenya, Rwanda, Tanzania och Uganda.

Träden förbättrar miljön och bekämpar fattigdom genom att ge hundratusentals människor bättre jordar – som leder till större skördar och ökade inkomster. Träden skyddar dessutom mot torka, skyfall och andra effekter som klimatförändringarna redan skapar i östra Afrika.

I dagarna kommer vi svenskar att köpa närmare fem miljoner rosor i Sverige. Om så bara en procent av Alla hjärtans dag-rosorna ersattes med träd skulle det innebära 50 000 nya träd i Afrika – varje år. Det skulle ge flera tusen människor ett skydd mot klimatet och möjligheten att ta sina första steg ur fattigdom. Ett träd ger dubbel kärlek. Det visar att du bryr dig om någon här – och många hundra mil härifrån.

Henrik Brundin

Biolog och vice vd Vi-skogen

En ros på Alla hjärtans dag betyder kärlek, det vet vi. Men rosenbuketter är inte alltid rätt sätt att visa kärlek till miljön. Produktionen av rosor medför i många länder miljöförstöring och sociala problem. Att plantera ett träd för den du älskar är ett mer ansvarsfullt val.

Mer än 30 procent av alla rosor som säljs i Sverige kommer från Kenya, från gigantiska odlingar vid sjön Naivasha. Produktionen är en viktig källa till inkomst. Nu i februari arbetar 25 000 människor med att plocka rosor som bildar buketter över hela världen. Samtidigt håller rosorna på att ta död på sjön.

Bevattningen av rosorna sker från sjön, vilket drabbar växter och djur hårt. Vattennivån har sjunkit i takt med att efterfrågan på rosor från odlingarna ökat. Fågellivet har minskat drastiskt. Och vattnet som tidigare var klart, är nu brunt. Samtidigt drabbas personalen av kemikalier som används under tillverkningen.

Produktionen vid Naivasha är dessvärre inget undantag. Rosor från Tanzania och Colombia för med sig liknande problematik. Usla löner, hemska bostadsförhållanden och anställda som tvingas arbeta uppåt 16 timmar om dygnet är inte ovanligt. Särskilt när efterfrågan som vid Alla hjärtans dag är som störst.

Den svarta baksidan på röda rosor är självklart ingenting som vare sig den som ger eller får en ros på Alla hjärtans dag vill bidra till. Tack och lov finns det alternativ. I Sverige köper allt fler Fairtrade-märkta rosor. Den ökade efterfrågan på Fairtrade-rosor ser till att fler arbetare får bra arbetsförhållanden och att miljöpåverkan minskas. Det har redan lett till förbättringar vid sjön Naivasha i Kenya.

Säljer affären inte Fairtrade-märkta rosor, välj ett mer ansvarsfullt alternativ. Som att ge bort ett träd i Afrika. Vi-skogen grundades på premissen ”Dränk inte de döda i blommor, plantera träd!”. Tidningen Vi:s medarbetare Sten Lundgren reste till Kenya i början av 80-talet och förskräcktes av alla problem skogsskövlingen bidragit till. Hemma i Sverige skrev han en artikel som nu lagt grunden till att över 100 miljoner träd planterats i Kenya, Rwanda, Tanzania och Uganda.

Träden förbättrar miljön och bekämpar fattigdom genom att ge hundratusentals människor bättre jordar – som leder till större skördar och ökade inkomster. Träden skyddar dessutom mot torka, skyfall och andra effekter som klimatförändringarna redan skapar i östra Afrika.

I dagarna kommer vi svenskar att köpa närmare fem miljoner rosor i Sverige. Om så bara en procent av Alla hjärtans dag-rosorna ersattes med träd skulle det innebära 50 000 nya träd i Afrika – varje år. Det skulle ge flera tusen människor ett skydd mot klimatet och möjligheten att ta sina första steg ur fattigdom. Ett träd ger dubbel kärlek. Det visar att du bryr dig om någon här – och många hundra mil härifrån.

Henrik Brundin

Biolog och vice vd Vi-skogen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.