2016-02-11 06:00

2016-02-11 06:00

Kränkningar av kvinnor ingen ny företeelse

Debatt: Övergrepp

Det är dock förvånande att många, bland annat politiker i Karlstad, uttalat sig i massmedia och på sociala medier och varit mer upprörda över att polisen utpekat vissa grupper av pojkar som gärningsmän än över själva övergreppen, skriver Malin Berglund.

Den senaste tidens uppmärksammade händelser i flera städer, däribland Karlstad, har upprört många. Grupper av män har mer eller mindre systematiskt trakasserat, kränkt och begått övergrepp mot kvinnor på offentliga platser. Tyvärr är detta ingen ny företeelse. Män har alltid tagit sig rätten att på olika sätt kränka och förnedra kvinnor.

Varje dag, året runt, utsätts kvinnor för olika sexuella trakasserier. För en del har det blivit vardag. Det kan vara att någon tafsar eller rör vid dem, kränkande och nedsättande skämt, könsord, ovälkomna förslag, blickar, visslingar, ryktesspridningar, sms och telefonsamtal med sexuella undertoner, kommentarer om utseende eller anspelningar på sex. Det händer i skolan, på jobbet, på krogen, på bussen, på allmänna platser, i simhallen, på nätet och i hemmet, med andra ord överallt och var som helst.

Sextrakasserier är ett brott som kränker någons värdighet och är i många fall ett sätt att utöva makt och hålla kvinnor i schack i ett mansdominerat samhälle. Det ska inte bortförklaras med att det är komplimanger, smicker, skämt eller med ”glimten i ögat”.

Det är dock förvånande att många, bland annat politiker i Karlstad, uttalat sig i massmedia och på sociala medier och varit mer upprörda över att polisen utpekat vissa grupper av pojkar som gärningsmän än över själva övergreppen. Man har kraftigt kritiserat polisen men man har inte på något sätt fördömt det som pojkarna utsatt flickorna för. Än en gång läggs mer fokus på gärningsmännen än på de kvinnliga offren.

Jag anser att detta agerande ytterligare bidrar till att normalisera den här typen av oacceptabelt beteende, vilket i förlängningen bland annat kan leda till en ökad psykisk ohälsa bland utsatta flickor och kvinnor och att de tror att detta är något de måste finna sig i.

Karlstad ska vara en trygg stad för alla att bo och vistas i. Därför tar jag kraftigt avstånd från den här typen av brottsliga handlingar, oavsett vem eller vilka som begår dem.

Malin Berglund (M)

Kommunpolitiker i Karlstad

Den senaste tidens uppmärksammade händelser i flera städer, däribland Karlstad, har upprört många. Grupper av män har mer eller mindre systematiskt trakasserat, kränkt och begått övergrepp mot kvinnor på offentliga platser. Tyvärr är detta ingen ny företeelse. Män har alltid tagit sig rätten att på olika sätt kränka och förnedra kvinnor.

Varje dag, året runt, utsätts kvinnor för olika sexuella trakasserier. För en del har det blivit vardag. Det kan vara att någon tafsar eller rör vid dem, kränkande och nedsättande skämt, könsord, ovälkomna förslag, blickar, visslingar, ryktesspridningar, sms och telefonsamtal med sexuella undertoner, kommentarer om utseende eller anspelningar på sex. Det händer i skolan, på jobbet, på krogen, på bussen, på allmänna platser, i simhallen, på nätet och i hemmet, med andra ord överallt och var som helst.

Sextrakasserier är ett brott som kränker någons värdighet och är i många fall ett sätt att utöva makt och hålla kvinnor i schack i ett mansdominerat samhälle. Det ska inte bortförklaras med att det är komplimanger, smicker, skämt eller med ”glimten i ögat”.

Det är dock förvånande att många, bland annat politiker i Karlstad, uttalat sig i massmedia och på sociala medier och varit mer upprörda över att polisen utpekat vissa grupper av pojkar som gärningsmän än över själva övergreppen. Man har kraftigt kritiserat polisen men man har inte på något sätt fördömt det som pojkarna utsatt flickorna för. Än en gång läggs mer fokus på gärningsmännen än på de kvinnliga offren.

Jag anser att detta agerande ytterligare bidrar till att normalisera den här typen av oacceptabelt beteende, vilket i förlängningen bland annat kan leda till en ökad psykisk ohälsa bland utsatta flickor och kvinnor och att de tror att detta är något de måste finna sig i.

Karlstad ska vara en trygg stad för alla att bo och vistas i. Därför tar jag kraftigt avstånd från den här typen av brottsliga handlingar, oavsett vem eller vilka som begår dem.

Malin Berglund (M)

Kommunpolitiker i Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.