2016-02-08 06:00

2016-02-08 06:00

Höjda reallöner kräver ansvarstagande parter

Replik: Elektriker

Genom att låta den internationellt konkurrensutsatta industrin sätta normen för löneökningarna på resten av arbetsmarknaden kan vi långsiktigt trygga företagens konkurrenskraft och en god löneutveckling i vår bransch liksom för löntagarna i stort, skriver Åsa Kjellberg Kahn.

Svar till Anton Levein och Johan Sponton (NWT 28/1)

För att få verklighetsförankrade löneökningar som Sveriges ekonomi klarar av är det en förutsättning att vi även i fortsättningen låter industrin sätta normen för löneutvecklingen.

Sverige är en liten öppen ekonomi, där exporten svarar för nästan hälften av vår BNP. Grunden för vårt välstånd är att vi har ett internationellt konkurrenskraftig näringsliv. Kravet på löneökningar motsvarande 3,2 procent, som 6F däribland Svenska Elektrikerförbundet presenterade strax före jul, är orealistiskt eftersom det saknar koppling till företagens verklighet.

Anton Levein och Johan Sponton från Svenska Elektrikerförbundet region väst efterlyser i sitt inlägg den 28 januari reallöneökningar för branschens elektriker. För att nå dit måste vi värna industrins normerande roll. Genom att låta den internationellt konkurrensutsatta industrin sätta normen för löneökningarna på resten av arbetsmarknaden kan vi långsiktigt trygga företagens konkurrenskraft och en god löneutveckling i vår bransch liksom för löntagarna i stort.

Modellen har fungerat bra hittills och sedan 1997, då Industriavtalet träffades, har den med undantag för ett år, kontinuerligt skapat reallöneökningar inte bara för elektrikerna utan för löntagare i allmänhet. Man bör också ha i minnet att även om framtiden för elteknikbranschen ser god ut och utvecklingsmöjligheterna är många, tampas även våra medlemsföretag med ändrade kundkrav och ökande konkurrens.

I årets avtalsrörelse måste vi tillsammans ta ett gemensamt ansvar och säkerställa avtal som fungerar för både företag och medarbetare.

Åsa Kjellberg Kahn

Förhandlingschef på Installatörsföretagen – en organisation som bildats av Elektriska Installatörsorganisationen Eio och VVS-Företagen

Svar till Anton Levein och Johan Sponton (NWT 28/1)

För att få verklighetsförankrade löneökningar som Sveriges ekonomi klarar av är det en förutsättning att vi även i fortsättningen låter industrin sätta normen för löneutvecklingen.

Sverige är en liten öppen ekonomi, där exporten svarar för nästan hälften av vår BNP. Grunden för vårt välstånd är att vi har ett internationellt konkurrenskraftig näringsliv. Kravet på löneökningar motsvarande 3,2 procent, som 6F däribland Svenska Elektrikerförbundet presenterade strax före jul, är orealistiskt eftersom det saknar koppling till företagens verklighet.

Anton Levein och Johan Sponton från Svenska Elektrikerförbundet region väst efterlyser i sitt inlägg den 28 januari reallöneökningar för branschens elektriker. För att nå dit måste vi värna industrins normerande roll. Genom att låta den internationellt konkurrensutsatta industrin sätta normen för löneökningarna på resten av arbetsmarknaden kan vi långsiktigt trygga företagens konkurrenskraft och en god löneutveckling i vår bransch liksom för löntagarna i stort.

Modellen har fungerat bra hittills och sedan 1997, då Industriavtalet träffades, har den med undantag för ett år, kontinuerligt skapat reallöneökningar inte bara för elektrikerna utan för löntagare i allmänhet. Man bör också ha i minnet att även om framtiden för elteknikbranschen ser god ut och utvecklingsmöjligheterna är många, tampas även våra medlemsföretag med ändrade kundkrav och ökande konkurrens.

I årets avtalsrörelse måste vi tillsammans ta ett gemensamt ansvar och säkerställa avtal som fungerar för både företag och medarbetare.

Åsa Kjellberg Kahn

Förhandlingschef på Installatörsföretagen – en organisation som bildats av Elektriska Installatörsorganisationen Eio och VVS-Företagen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.