2016-01-30 06:00

2016-01-30 06:00

Forcerad process om storregioner

Debatt: Värmland

Det innebär att Värmland upphör och blir en del av en storregion redan om tre år. Vi tycker att det är olyckligt att forcera den här typen av beslut, skriver Stina Höök med flera.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen aviserade i somras att man återigen tar upp frågan om storregioner. En tillsatt Indelningskommitté ska komma med förslag om nya gränser för de väsentligt färre och större regionerna. Förslaget kommer presenteras nu i mars för att förändringen ska kunna träda i kraft redan efter nästa val. Det innebär att Värmland upphör och blir en del av en storregion redan om tre år. Vi tycker att det är olyckligt att forcera den här typen av beslut. Många värmlänningar är ännu knappt medvetna om att en så genomgripande reform är på väg.

Moderaterna i Värmland beslutade för ett antal år sedan att jobba för att Värmland ska vara kvar. Vi ska ha nuvarande läns- och landstingsindelning samt bilda en egen regionkommun, det vill säga slå samman landstingets och Region Värmlands verksamheter. Den processen pågår. Vi anser inte att något i sak har förändrats som ger oss skäl att ifrågasätta dessa ställningstaganden.

Vi ser inte att storregioner i sig löser de utmaningar som finns på regional nivå. Däremot kommer fler samarbeten behövas, både mellan landstingen samt mellan kommuner och landsting. Värmlands geografiska läge gör att vi behöver samverka i olika riktningar. Samarbeten med Västra Götaland och länen i Svealand är båda viktiga. Vår närhet till Norge innebär att samverkan även fortsättningsvis är viktig västerut. Dessutom måste staten ta ett övergripande ansvar för utvecklingen i hela landet.

Indelningskommitténs uppdrag vilar på de slutsatser som kom fram i en rapport från 2007. Där slås fast att det behövs minst en miljon invånare i framtida regioner. Problemet är att befolkningstätheten inte ökar genom en geografisk större region. Istället är det troligt att redan glest befolkade områden avfolkas ännu mer. Områden långt från besluten riskerar dessutom bli än mer bortglömda när beslutsfattare finns i en vardag någon helt annanstans. Faran att mindre sjukhus, så som i Arvika och Torsby läggs ner är överhängande. Samhället har också förändrats stort sedan 2007. Den digitala utvecklingen har radikalt förändrat möjligheterna både för näringsliv och för offentlig verksamhet. I en allt mer digitaliserad värld behöver vi riva gränser, inte ägna oss åt att skapa nya.

När regeringens utredare inom kort presenterar sin karta över de nya storregionerna i Sverige kommer inte Värmland finnas kvar. Vårt län kommer vara en del av Västra Götaland eller ingå i en ny Svealandsregion. Karlstad kommer upphöra som residensstad och besluten flyttas till Göteborg eller Uppsala. Är verkligen storregioner svaret på Värmlands utmaningar? Ger det fler jobb och en bättre välfärd? Och varför forceras processen? Är det så att förespråkarna för storregioner vill skynda på för att värmlänningar inte ska hinna med och protestera?

Stina Höök (M)

Ordförande, Moderaterna i Värmland

Fredrik Larsson (M)

Vice ordförande, Moderaterna i Värmland

Alexander Torin (M)

Ordförande, MUF Värmland

Christian Holm Barenfeld (M)

Riksdagsledamot, Värmland

Pia Hallström (M)

Riksdagsledamot,​​ Värmland

Kristina Bengtsson Nilsson (M)

Gruppledare, Arvika​​

Hanna Andersson (M)

Gruppledare, Eda​​

Christer Olsson (M)

Gruppledare, Filipstad

Thomas Nilsson (M)

Gruppledare, Forshaga

Dennis Byberg (M)

Gruppledare, Hagfors​

Bosse Henriksson (M)

Gruppledare, Hammarö

Marie Oudin (M)

Gruppledare, Kristinehamn

Patrik Hellström (M)

Gruppledare, Munkfors

Andris Viduss (M)

Gruppledare, Storfors

Åsa Rådhström (M)

Gruppledare, Sunne

Ulrika Simonsson (M)

Gruppledare, Säffle

Ingemar Hansson (M)

Gruppledare, Torsby

Robin Olsson (M)

Gruppledare, Årjäng

Den socialdemokratiskt ledda regeringen aviserade i somras att man återigen tar upp frågan om storregioner. En tillsatt Indelningskommitté ska komma med förslag om nya gränser för de väsentligt färre och större regionerna. Förslaget kommer presenteras nu i mars för att förändringen ska kunna träda i kraft redan efter nästa val. Det innebär att Värmland upphör och blir en del av en storregion redan om tre år. Vi tycker att det är olyckligt att forcera den här typen av beslut. Många värmlänningar är ännu knappt medvetna om att en så genomgripande reform är på väg.

Moderaterna i Värmland beslutade för ett antal år sedan att jobba för att Värmland ska vara kvar. Vi ska ha nuvarande läns- och landstingsindelning samt bilda en egen regionkommun, det vill säga slå samman landstingets och Region Värmlands verksamheter. Den processen pågår. Vi anser inte att något i sak har förändrats som ger oss skäl att ifrågasätta dessa ställningstaganden.

Vi ser inte att storregioner i sig löser de utmaningar som finns på regional nivå. Däremot kommer fler samarbeten behövas, både mellan landstingen samt mellan kommuner och landsting. Värmlands geografiska läge gör att vi behöver samverka i olika riktningar. Samarbeten med Västra Götaland och länen i Svealand är båda viktiga. Vår närhet till Norge innebär att samverkan även fortsättningsvis är viktig västerut. Dessutom måste staten ta ett övergripande ansvar för utvecklingen i hela landet.

Indelningskommitténs uppdrag vilar på de slutsatser som kom fram i en rapport från 2007. Där slås fast att det behövs minst en miljon invånare i framtida regioner. Problemet är att befolkningstätheten inte ökar genom en geografisk större region. Istället är det troligt att redan glest befolkade områden avfolkas ännu mer. Områden långt från besluten riskerar dessutom bli än mer bortglömda när beslutsfattare finns i en vardag någon helt annanstans. Faran att mindre sjukhus, så som i Arvika och Torsby läggs ner är överhängande. Samhället har också förändrats stort sedan 2007. Den digitala utvecklingen har radikalt förändrat möjligheterna både för näringsliv och för offentlig verksamhet. I en allt mer digitaliserad värld behöver vi riva gränser, inte ägna oss åt att skapa nya.

När regeringens utredare inom kort presenterar sin karta över de nya storregionerna i Sverige kommer inte Värmland finnas kvar. Vårt län kommer vara en del av Västra Götaland eller ingå i en ny Svealandsregion. Karlstad kommer upphöra som residensstad och besluten flyttas till Göteborg eller Uppsala. Är verkligen storregioner svaret på Värmlands utmaningar? Ger det fler jobb och en bättre välfärd? Och varför forceras processen? Är det så att förespråkarna för storregioner vill skynda på för att värmlänningar inte ska hinna med och protestera?

Stina Höök (M)

Ordförande, Moderaterna i Värmland

Fredrik Larsson (M)

Vice ordförande, Moderaterna i Värmland

Alexander Torin (M)

Ordförande, MUF Värmland

Christian Holm Barenfeld (M)

Riksdagsledamot, Värmland

Pia Hallström (M)

Riksdagsledamot,​​ Värmland

Kristina Bengtsson Nilsson (M)

Gruppledare, Arvika​​

Hanna Andersson (M)

Gruppledare, Eda​​

Christer Olsson (M)

Gruppledare, Filipstad

Thomas Nilsson (M)

Gruppledare, Forshaga

Dennis Byberg (M)

Gruppledare, Hagfors​

Bosse Henriksson (M)

Gruppledare, Hammarö

Marie Oudin (M)

Gruppledare, Kristinehamn

Patrik Hellström (M)

Gruppledare, Munkfors

Andris Viduss (M)

Gruppledare, Storfors

Åsa Rådhström (M)

Gruppledare, Sunne

Ulrika Simonsson (M)

Gruppledare, Säffle

Ingemar Hansson (M)

Gruppledare, Torsby

Robin Olsson (M)

Gruppledare, Årjäng

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.