2016-01-29 06:01

2016-01-29 06:01

90 000 fler riskerar arbetslöshet

Debatt: Regeringspolitiken

Stefan Löfven och regeringen blundar för utvecklingen och inte vill se problemen på arbetsmarknaden. Tyvärr är det tydligt att regeringen är helt oförmögen att hantera jobben och integrationen, skriver Ulf Kristersson, Christian Holm Barenfeld och Pia Hallström.

Under hösten har tillväxten i Sverige utvecklats bra. Samtidigt är verkligheten en helt annan för många människor runtom i landet. Var sjunde person lever fortsatt i utanförskap. Inte ens hälften av alla de flyktingar som är i arbetsför ålder får jobb efter åtta år.

Nya beräkningar från riksdagens utredningstjänst visar att 90 000 fler utomeuropeiskt födda riskerar att bli varaktigt arbetslösa om ingenting görs. Det är allvarligt, såväl för de människor som drabbas som för samhället i stort. Stefan Löfven och regeringen blundar för utvecklingen och inte vill se problemen på arbetsmarknaden. Tyvärr är det tydligt att regeringen är helt oförmögen att hantera jobben och integrationen.

Nu krävs ledarskap och reformer som bryter utanförskap, förbättrar integrationen och kortar vägarna till eget arbete. Grunden måste läggas genom en ansvarsfull ekonomisk politik med stabila offentliga finanser. Regeringen har istället valt att sätta kvartalspolitik framför långsiktigt ansvarstagande.

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill släppa överskottsmålet och inte längre finansiera reformer fullt ut. Regeringen tappar greppet över de offentliga finanserna. Nya siffror visar att de sammanlagda underskotten fram till 2018 förväntas öka med 245 procent. Sverige är på väg åt fel håll. Fokus behöver därför riktas mot hur vi rustar Sverige för att stå starkt även framöver. Några delar är särskilt viktiga:

För det första, stärk kunskaperna i skolan. Ingen ska behöva känna oro för att det kompromissas med kunskapskraven trots att det är krävande tider. Det är därför Moderaterna lovar att aldrig spara på skolan. Till det behövs reformer som mer matematik, tydligare kunskapskontroller i förberedelseklasserna och bättre möjligheter att kombinera jobb med utbildning.

För det andra, korta vägen till eget arbete. Arbetsmarknaden behöver öppnas upp ytterligare för de som i dag står utanför. Därför behövs förstajobbet-anställning som ger fler möjlighet att lära sig jobbet på jobbet. Skatten på små inkomster behöver sänkas så att det lönar sig bättre att gå från bidrag till arbete. Samtidigt måste kraven öka på att fler gör rätt för sig och gör allt de kan för att bli anställningsbara. Moderaterna vill därför bland annat införa utbildningsplikt för de som kommit till Sverige utan att ha klarat grundskolan.

Ett Sverige som kan mer kräver ansvar och reformer – inte ansvarslös kvartalspolitik.

Ulf Kristersson (M)

Ekonomisk-politisk talesperson

Christian Holm Barenfeld (M)

Riksdagsledamot för Värmland

Pia Hallström (M)

Riksdagsledamot för Värmland

Under hösten har tillväxten i Sverige utvecklats bra. Samtidigt är verkligheten en helt annan för många människor runtom i landet. Var sjunde person lever fortsatt i utanförskap. Inte ens hälften av alla de flyktingar som är i arbetsför ålder får jobb efter åtta år.

Nya beräkningar från riksdagens utredningstjänst visar att 90 000 fler utomeuropeiskt födda riskerar att bli varaktigt arbetslösa om ingenting görs. Det är allvarligt, såväl för de människor som drabbas som för samhället i stort. Stefan Löfven och regeringen blundar för utvecklingen och inte vill se problemen på arbetsmarknaden. Tyvärr är det tydligt att regeringen är helt oförmögen att hantera jobben och integrationen.

Nu krävs ledarskap och reformer som bryter utanförskap, förbättrar integrationen och kortar vägarna till eget arbete. Grunden måste läggas genom en ansvarsfull ekonomisk politik med stabila offentliga finanser. Regeringen har istället valt att sätta kvartalspolitik framför långsiktigt ansvarstagande.

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill släppa överskottsmålet och inte längre finansiera reformer fullt ut. Regeringen tappar greppet över de offentliga finanserna. Nya siffror visar att de sammanlagda underskotten fram till 2018 förväntas öka med 245 procent. Sverige är på väg åt fel håll. Fokus behöver därför riktas mot hur vi rustar Sverige för att stå starkt även framöver. Några delar är särskilt viktiga:

För det första, stärk kunskaperna i skolan. Ingen ska behöva känna oro för att det kompromissas med kunskapskraven trots att det är krävande tider. Det är därför Moderaterna lovar att aldrig spara på skolan. Till det behövs reformer som mer matematik, tydligare kunskapskontroller i förberedelseklasserna och bättre möjligheter att kombinera jobb med utbildning.

För det andra, korta vägen till eget arbete. Arbetsmarknaden behöver öppnas upp ytterligare för de som i dag står utanför. Därför behövs förstajobbet-anställning som ger fler möjlighet att lära sig jobbet på jobbet. Skatten på små inkomster behöver sänkas så att det lönar sig bättre att gå från bidrag till arbete. Samtidigt måste kraven öka på att fler gör rätt för sig och gör allt de kan för att bli anställningsbara. Moderaterna vill därför bland annat införa utbildningsplikt för de som kommit till Sverige utan att ha klarat grundskolan.

Ett Sverige som kan mer kräver ansvar och reformer – inte ansvarslös kvartalspolitik.

Ulf Kristersson (M)

Ekonomisk-politisk talesperson

Christian Holm Barenfeld (M)

Riksdagsledamot för Värmland

Pia Hallström (M)

Riksdagsledamot för Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.