2016-01-22 06:01

2016-01-22 06:01

Stora risker med ett ensidigt stöd

Replik: Kurderna

Orsaken till att Daesh så enkelt kunde erövra Nineveslätten i augusti 2014 var att assyrierna där hade förvägrats att bilda egna försvarsstyrkor, skriver Jenny Orahim.

Svar till Birgitta Ohlsson och Eric Hesselius (NWT 13/1)

Birgitta Ohlsson (L) och Eric Hesselius (L) har helt rätt i att det är viktigt att bekämpa terrorsekten IS/Daesh. Men deras förslag om att utöka det militära stödet till kurderna är inte oproblematiskt.

Man behöver inte vara någon Einstein för att se att de kurdiska styrena i norra Irak och i norra Syrien har planer på att utöka sitt territorium. Representanter för det kurdiska självstyret (KRG) i norra Irak har öppet deklarerat att alla de områden som dess milis, peshmergan, befriar ska lyda under KRG. Det bäddar för konflikter med centralregeringen i Bagdad som knappast stillatigande kommer låta det ske.

Det är positivt att Ohlsson och Hesselius understryker att minoriteterna i området ska skyddas och att de nämner assyriernas rätt till självstyre på Nineveslätten. Dessvärre har KRG under lång tid motarbetat alla självständiga assyriska organisationer. I stället har man skapat assyriska marionetter som man frikostigt understött. Orsaken till att Daesh så enkelt kunde erövra Nineveslätten i augusti 2014 var att assyrierna där hade förvägrats att bilda egna försvarsstyrkor och att peshmerga gav upp området utan strid.

Som Birgitta Ohlsson själv brukar säga ska man kunna ha två tankar i huvudet samtidigt. Man ska kunna stöda kurderna och alla andra som bekämpar Daesh och samtidigt vara ytterst kritisk mot dessa krafter när de själva begår övergrepp. Istället för att ensidigt beväpna peshmerga och hysa den fromma förhoppningen att KRG:s behandling av minoriteterna i framtiden kommer att bli bättre borde Sverige ge militärt bistånd till assyriernas och yazidiernas egna försvarsstyrkor. På så sätt skulle man både bidra till kampen mot Daesh och säkra en starkare ställning för minoriteterna.

Jenny Orahim

Vice ordförande i Assyriska riksförbundet

Svar till Birgitta Ohlsson och Eric Hesselius (NWT 13/1)

Birgitta Ohlsson (L) och Eric Hesselius (L) har helt rätt i att det är viktigt att bekämpa terrorsekten IS/Daesh. Men deras förslag om att utöka det militära stödet till kurderna är inte oproblematiskt.

Man behöver inte vara någon Einstein för att se att de kurdiska styrena i norra Irak och i norra Syrien har planer på att utöka sitt territorium. Representanter för det kurdiska självstyret (KRG) i norra Irak har öppet deklarerat att alla de områden som dess milis, peshmergan, befriar ska lyda under KRG. Det bäddar för konflikter med centralregeringen i Bagdad som knappast stillatigande kommer låta det ske.

Det är positivt att Ohlsson och Hesselius understryker att minoriteterna i området ska skyddas och att de nämner assyriernas rätt till självstyre på Nineveslätten. Dessvärre har KRG under lång tid motarbetat alla självständiga assyriska organisationer. I stället har man skapat assyriska marionetter som man frikostigt understött. Orsaken till att Daesh så enkelt kunde erövra Nineveslätten i augusti 2014 var att assyrierna där hade förvägrats att bilda egna försvarsstyrkor och att peshmerga gav upp området utan strid.

Som Birgitta Ohlsson själv brukar säga ska man kunna ha två tankar i huvudet samtidigt. Man ska kunna stöda kurderna och alla andra som bekämpar Daesh och samtidigt vara ytterst kritisk mot dessa krafter när de själva begår övergrepp. Istället för att ensidigt beväpna peshmerga och hysa den fromma förhoppningen att KRG:s behandling av minoriteterna i framtiden kommer att bli bättre borde Sverige ge militärt bistånd till assyriernas och yazidiernas egna försvarsstyrkor. På så sätt skulle man både bidra till kampen mot Daesh och säkra en starkare ställning för minoriteterna.

Jenny Orahim

Vice ordförande i Assyriska riksförbundet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.