2016-01-22 06:00

2016-01-22 06:00

Bygg ut vuxenutbildningen

Debatt: Arbetsmarknad

Nyanlända invandrare och arbetslösa måste få möjlighet att anpassa sina färdigheter till framtidens behov, skriver Nima Sanandaji och Li Jansson.

Mellan 2014 och 2025 förväntas nära en halv miljon enklare arbeten att försvinna i Sverige. Anledningen är att industrirobotar och smarta datorsystem gör att många arbetsuppgifter rationaliseras bort. Samtidigt kommer arbetsgivarna att efterfråga 750 000 fler inom kvalificerade yrken. Den snabba övergång sker samtidigt som Sverige tar emot många invandrare. Hälften av de nyanlända har högst förgymnasial utbildning. Utmaningen är uppenbar: arbetsmarknaden blir alltmera kunskapsintensiv, medan många saknar rätt kompetenser.

Om inget görs riskerar Sverige att gå mot massivt utanförskap. Men det går att vända utvecklingen. Den saknade ingrediensen i framtidens arbetsmarknad är kunskap. Varför satsar då inte politikerna på att bygga ut vuxenutbildningen? Nyanlända invandrare och arbetslösa måste få möjlighet att anpassa sina färdigheter till framtidens behov.

Redan i dag finns välfungerande system med vuxenutbildning i både gymnasial och eftergymnasial nivå. Fyra av fem som läser den vuxenutbildning som erbjuds inom Yrkeshögskolan går vidare till fortsatta studier eller arbete. I Nackas kundvalssystem för vuxenutbildning går 87 procent i yrkesvux vidare till arbete eller andra studier. Att privata utbildningsföretag är en del av utförarna bidrar till ökad effektivitet.

Problemet är att bara ett litet fåtal får ta del av bra vuxenutbildning. Andra deltar i arbetsmarknadsåtgärder som inte leder någonstans, eller sitter passivt hemma. Är det verkligen en ansvarsfull politik?

Nima Sanandaji

Författare av boken ”Miljonprogram för kunskap”

Li Jansson

Branschansvarig, Utbildningsföretagen

Mellan 2014 och 2025 förväntas nära en halv miljon enklare arbeten att försvinna i Sverige. Anledningen är att industrirobotar och smarta datorsystem gör att många arbetsuppgifter rationaliseras bort. Samtidigt kommer arbetsgivarna att efterfråga 750 000 fler inom kvalificerade yrken. Den snabba övergång sker samtidigt som Sverige tar emot många invandrare. Hälften av de nyanlända har högst förgymnasial utbildning. Utmaningen är uppenbar: arbetsmarknaden blir alltmera kunskapsintensiv, medan många saknar rätt kompetenser.

Om inget görs riskerar Sverige att gå mot massivt utanförskap. Men det går att vända utvecklingen. Den saknade ingrediensen i framtidens arbetsmarknad är kunskap. Varför satsar då inte politikerna på att bygga ut vuxenutbildningen? Nyanlända invandrare och arbetslösa måste få möjlighet att anpassa sina färdigheter till framtidens behov.

Redan i dag finns välfungerande system med vuxenutbildning i både gymnasial och eftergymnasial nivå. Fyra av fem som läser den vuxenutbildning som erbjuds inom Yrkeshögskolan går vidare till fortsatta studier eller arbete. I Nackas kundvalssystem för vuxenutbildning går 87 procent i yrkesvux vidare till arbete eller andra studier. Att privata utbildningsföretag är en del av utförarna bidrar till ökad effektivitet.

Problemet är att bara ett litet fåtal får ta del av bra vuxenutbildning. Andra deltar i arbetsmarknadsåtgärder som inte leder någonstans, eller sitter passivt hemma. Är det verkligen en ansvarsfull politik?

Nima Sanandaji

Författare av boken ”Miljonprogram för kunskap”

Li Jansson

Branschansvarig, Utbildningsföretagen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.