2016-01-21 06:01

2016-01-21 06:01

Ett otillräckligt klimatavtal

Debatt: Paris

Världens ledare vet att en uppvärmning över 1,5 grader är ett brott mot mänskligheten, djuren och naturen. Det är ett brott mot hela vår planet, skriver Olivia Larsson och Filippa Löfgren.

Vår värld är i ständig förändring, men vi har genom ett ohållbart levnadsätt påverkat förändringen och försatt jordens ekosystem ur balans samtidigt som vi accelererat uppvärmningen av planeten. Den senaste tiden har forskare kommit överens om att 2015 var ett avgörande år för människans framtid på jorden och att något stort måste ske på klimatmötet i Paris.

Johan Rockström nämnde till exempel i sitt sommarprat i P1 att om vi inte gör något åt den kraftigt ökade temperaturen i år är översvämmade önationer och miljontals klimatflyktingar snart ett faktum. Det var därför som vi och tusentals andra miljöaktivister reste till Paris, för att kräva en solidarisk klimaträttvisa.

I mitten av december blev det ett avtal. För första gången så lyckades alla nationer att komma överens om ett gemensamt klimatavtal. När vi hade kommit hem till Sverige möttes vi av medierna som hurrade avtalet medan stämningen i Paris var något helt annat. Politikerna undertecknade nämligen inte ett rättvist avtal utan ett avtal som snarare skjuter upp problemen till framtida generationer.

Avtalet innehåller förvånansvärt nog inget mål om reglerade växthusgaser. Förhandlare som representerade Obama, Putin, och EU undertecknade ett avtal som kommer att döda. De satt i samma rum som ledare vars nationer helt och hållet kommer stå under vatten. Världens ledare vet att en uppvärmning över 1,5 grader är ett brott mot mänskligheten, djuren och naturen. Det är ett brott mot hela vår planet.

I första hand är det de rika ländernas koldioxidutsläpp som behöver regleras eftersom klimatförändringarna främst kommer att drabba de fattiga nationerna, vilket är ett faktum som måste sluta trängas bakom världsledarnas desperata drömmar om höjd BNP. Därför krävde vi en minst tiodubbel ökning av det bidrag som rika länder som smutsar ner ska betala till mindre utvecklade länder som drabbas hårdast.

Under klimatmötets sista dag fylldes hela Avenue de la Grande Armée, gatan som löper mellan Triumfbågen och området där många företag som vägrar ta sitt klimatansvar har sitt huvudkontor, av människor som deltog i demonstrationen D12. Med röda kläder, banderoller och paraplyer ville vi tillsammans med människor från hela världen visa att gränsen är nådd och för att visa vår solidaritet för de som dött och kommer dö på grund av klimatförändringarna. Senare samma dag samlades återigen tusentals människor vid Eiffeltornet, där bland annat ”We are unstoppable another world is possible” skreks utöver Paris gator.

Vi är trötta på hur det kapitalistiska systemet bortser från att vi ingår i naturens kretslopp. Klimatfrågan påverkar alltså oss alla. Människorna på Paris kände samma sak och luften vibrerade därför av en kämpaglöd och en stark vision om förändring. Att politikerna lyckades skriva under ett avtal är trots allt historiskt och det lägger en grund för oss att bygga vidare på.

Samtidigt är det inte tillräckligt. Världens ledare måste våga fatta beslut som gör skillnad på riktigt. Tills det sker kommer vi fortsätta kämpa, vilket är viktigare nu än någonsin tidigare. Klimatfrågan berör en hel planet och alla dess varelser som lever där på.

Olivia Larsson

Filippa Löfgren

Västra Ämtervik

Vår värld är i ständig förändring, men vi har genom ett ohållbart levnadsätt påverkat förändringen och försatt jordens ekosystem ur balans samtidigt som vi accelererat uppvärmningen av planeten. Den senaste tiden har forskare kommit överens om att 2015 var ett avgörande år för människans framtid på jorden och att något stort måste ske på klimatmötet i Paris.

Johan Rockström nämnde till exempel i sitt sommarprat i P1 att om vi inte gör något åt den kraftigt ökade temperaturen i år är översvämmade önationer och miljontals klimatflyktingar snart ett faktum. Det var därför som vi och tusentals andra miljöaktivister reste till Paris, för att kräva en solidarisk klimaträttvisa.

I mitten av december blev det ett avtal. För första gången så lyckades alla nationer att komma överens om ett gemensamt klimatavtal. När vi hade kommit hem till Sverige möttes vi av medierna som hurrade avtalet medan stämningen i Paris var något helt annat. Politikerna undertecknade nämligen inte ett rättvist avtal utan ett avtal som snarare skjuter upp problemen till framtida generationer.

Avtalet innehåller förvånansvärt nog inget mål om reglerade växthusgaser. Förhandlare som representerade Obama, Putin, och EU undertecknade ett avtal som kommer att döda. De satt i samma rum som ledare vars nationer helt och hållet kommer stå under vatten. Världens ledare vet att en uppvärmning över 1,5 grader är ett brott mot mänskligheten, djuren och naturen. Det är ett brott mot hela vår planet.

I första hand är det de rika ländernas koldioxidutsläpp som behöver regleras eftersom klimatförändringarna främst kommer att drabba de fattiga nationerna, vilket är ett faktum som måste sluta trängas bakom världsledarnas desperata drömmar om höjd BNP. Därför krävde vi en minst tiodubbel ökning av det bidrag som rika länder som smutsar ner ska betala till mindre utvecklade länder som drabbas hårdast.

Under klimatmötets sista dag fylldes hela Avenue de la Grande Armée, gatan som löper mellan Triumfbågen och området där många företag som vägrar ta sitt klimatansvar har sitt huvudkontor, av människor som deltog i demonstrationen D12. Med röda kläder, banderoller och paraplyer ville vi tillsammans med människor från hela världen visa att gränsen är nådd och för att visa vår solidaritet för de som dött och kommer dö på grund av klimatförändringarna. Senare samma dag samlades återigen tusentals människor vid Eiffeltornet, där bland annat ”We are unstoppable another world is possible” skreks utöver Paris gator.

Vi är trötta på hur det kapitalistiska systemet bortser från att vi ingår i naturens kretslopp. Klimatfrågan påverkar alltså oss alla. Människorna på Paris kände samma sak och luften vibrerade därför av en kämpaglöd och en stark vision om förändring. Att politikerna lyckades skriva under ett avtal är trots allt historiskt och det lägger en grund för oss att bygga vidare på.

Samtidigt är det inte tillräckligt. Världens ledare måste våga fatta beslut som gör skillnad på riktigt. Tills det sker kommer vi fortsätta kämpa, vilket är viktigare nu än någonsin tidigare. Klimatfrågan berör en hel planet och alla dess varelser som lever där på.

Olivia Larsson

Filippa Löfgren

Västra Ämtervik

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.