2016-01-18 06:00

2016-01-18 06:00

Vi har blivit med barn

Debatt: Karlstads kommun

Vi måste gå in och fylla den föräldraroll de riktiga föräldrarna, på grund av krig och oroligheter, inte har möjlighet att ta, skriver Per-Inge Lidén och Niina Koivumaa.

Det är krig i världen. Barn flyr, ensamma och utan sina nära och kära. Vi vill ta emot en del av barnen här i Karlstad. Karlstads kommun har därför beslutat att öka kvoten ensamkommande flyktingbarn från 38 till 292. Det känns rätt. Som vuxna medmänniskor har vi ett gemensamt ansvar att ta hand om våra barn. När vi vuxna krigar på en plats måste vi låta barnen vara någon annanstans, även här i Karlstad.

Det innebär en stor utmaning för oss inom arbetsmarknads- och socialnämnden och förvaltningen – och i hela stan. Det innebär också många nya arbetstillfällen. Vi behöver öppna ett nytt hem för flyktingbarn varje månad under lång tid. Det behövs personal, lokaler, skola och fritidsaktiviteter. Det behövs kontaktpersoner och gode män. Det behövs vård och omsorg. Det är ett uthålligt och svårt arbete. Det kommer att innebära stor påfrestning för all vår personal. Men vi har kompetensen och kraften att klara av det.

Att möta barnens behov är något som vi alla behöver bli involverade i. Elever på våra skolor kommer att få nya klasskompisar. Idrottsföreningar får fundera på hur man ska göra för att ta in nya kamrater i laget. Vi vuxna får resonera om vilka av oss som kan vara gode män, familjehem och kontaktpersoner. Vi måste gå in och fylla den föräldraroll de riktiga föräldrarna, på grund av krig och oroligheter, inte har möjlighet att ta.

De barn som kommer har kunskaper, idéer och erfarenheter som kan berika oss. En del kommer att stanna här och bidra till ett växande Värmland. En del kommer att återvända till sina hemländer. Vi kan välja att ge dem goda erfarenheter av vår demokrati och se fram emot kontakter som kan användas i framtida utbyten och affärsöverenskommelser.

Men det är under en förutsättning: Att vi låter barnen bli en del av vårt samhälle och våra liv.

Per-Inge Lidén (MP)

Ordförande

Niina Koivumaa (M)

Andre vice ordförande

Arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstads kommun

Det är krig i världen. Barn flyr, ensamma och utan sina nära och kära. Vi vill ta emot en del av barnen här i Karlstad. Karlstads kommun har därför beslutat att öka kvoten ensamkommande flyktingbarn från 38 till 292. Det känns rätt. Som vuxna medmänniskor har vi ett gemensamt ansvar att ta hand om våra barn. När vi vuxna krigar på en plats måste vi låta barnen vara någon annanstans, även här i Karlstad.

Det innebär en stor utmaning för oss inom arbetsmarknads- och socialnämnden och förvaltningen – och i hela stan. Det innebär också många nya arbetstillfällen. Vi behöver öppna ett nytt hem för flyktingbarn varje månad under lång tid. Det behövs personal, lokaler, skola och fritidsaktiviteter. Det behövs kontaktpersoner och gode män. Det behövs vård och omsorg. Det är ett uthålligt och svårt arbete. Det kommer att innebära stor påfrestning för all vår personal. Men vi har kompetensen och kraften att klara av det.

Att möta barnens behov är något som vi alla behöver bli involverade i. Elever på våra skolor kommer att få nya klasskompisar. Idrottsföreningar får fundera på hur man ska göra för att ta in nya kamrater i laget. Vi vuxna får resonera om vilka av oss som kan vara gode män, familjehem och kontaktpersoner. Vi måste gå in och fylla den föräldraroll de riktiga föräldrarna, på grund av krig och oroligheter, inte har möjlighet att ta.

De barn som kommer har kunskaper, idéer och erfarenheter som kan berika oss. En del kommer att stanna här och bidra till ett växande Värmland. En del kommer att återvända till sina hemländer. Vi kan välja att ge dem goda erfarenheter av vår demokrati och se fram emot kontakter som kan användas i framtida utbyten och affärsöverenskommelser.

Men det är under en förutsättning: Att vi låter barnen bli en del av vårt samhälle och våra liv.

Per-Inge Lidén (MP)

Ordförande

Niina Koivumaa (M)

Andre vice ordförande

Arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstads kommun

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.