2016-01-15 06:00

2016-01-15 06:00

Sluta hata, börja älska

Debatt: Flyktingfrågan

Vi tycker att det är alldeles för mycket fokus på vilket land man kommer ifrån och vilken religion man har, vi vandrar ju alla på samma jord, varför detta hat mot varandra, skriver Maja Lundqvist och Jessica Ljungqvist.

Precis som när man tittar på fyrverkerierna med ett glas skumpa bredvid sina nära och kära och öppnar sina armar och omfamnar dem och det nya året. Precis så ska man göra när människor kommer till Sverige öppna sina armar och le.

2015 har varit ett hemskt år med terrordåd, flyktingkris och Sverigedemokraterna har fått mer röster i Sverige. Ja Sverige är ett fritt land man får rösta på vad man vill, men vi tycker att det är hemskt att ett rasistiskt och främlingsfientligt parti har gått hem hos svenska folket. Vi tycker också att Sverigedemokraterna vänder mycket till de negativa med bland annat folk som kommer till Sverige.

Hur skulle världen vara om alla gick runt och var negativa till nya saker och människor? Hur hade världen utvecklas då? Om vi hade varit negativa till telegrafen som Samuel Morse uppfann 1837 hade vi då haft någon el idag? Man måste lära känna nya människor och upptäcka nya saker för vi och världen ska kunna utvecklas. Vårt samhälle utvecklas mycket av det kommer hit människor från andra länder. De har andra kunskaper och idéer som hjälper Sverige att bli ett bättre land t ex inom sjukvård, mat och inom skolan.

Alla människor på jorden har exakt lika mycket värde och det spelar ingen roll var man kommer ifrån. Vi tycker att det är alldeles för mycket fokus på vilket land man kommer ifrån och vilken religion man har, vi vandrar ju alla på samma jord, varför detta hat mot varandra? Vi är ju alla människor och det som spelar roll är om man är en bra människa.

Den andra september 2015 spolades den treårig Aylan upp på en strandkant och det väckte stora rektioner i hela världen. Vi säger inget mer, utan mer pengar till UNHCR i all ära, men det säger ganska mycket om människan när vi måste se en bild på en död treåring för att reagera. Vi måste komma ihåg och förstå att det är människor det handlar om som är ute på flykt och flyr för sina liv, och inte leksaker. Det är miljontals liv det handlar om. Den här flyktingkatastrofen jämförs med andra världskriget. Under andra världskriget fanns det ingen yttrandefrihet i något land, men det finns det nu. Vi vill inte att de ska bli som andra världskriget och därför utnyttjar vi nu vår yttrandefrihet för att sprida budskapet ”sluta hata, börja älska”.

Maja Lundqvist

Torsby

Jessica Ljungqvist

Täby

Precis som när man tittar på fyrverkerierna med ett glas skumpa bredvid sina nära och kära och öppnar sina armar och omfamnar dem och det nya året. Precis så ska man göra när människor kommer till Sverige öppna sina armar och le.

2015 har varit ett hemskt år med terrordåd, flyktingkris och Sverigedemokraterna har fått mer röster i Sverige. Ja Sverige är ett fritt land man får rösta på vad man vill, men vi tycker att det är hemskt att ett rasistiskt och främlingsfientligt parti har gått hem hos svenska folket. Vi tycker också att Sverigedemokraterna vänder mycket till de negativa med bland annat folk som kommer till Sverige.

Hur skulle världen vara om alla gick runt och var negativa till nya saker och människor? Hur hade världen utvecklas då? Om vi hade varit negativa till telegrafen som Samuel Morse uppfann 1837 hade vi då haft någon el idag? Man måste lära känna nya människor och upptäcka nya saker för vi och världen ska kunna utvecklas. Vårt samhälle utvecklas mycket av det kommer hit människor från andra länder. De har andra kunskaper och idéer som hjälper Sverige att bli ett bättre land t ex inom sjukvård, mat och inom skolan.

Alla människor på jorden har exakt lika mycket värde och det spelar ingen roll var man kommer ifrån. Vi tycker att det är alldeles för mycket fokus på vilket land man kommer ifrån och vilken religion man har, vi vandrar ju alla på samma jord, varför detta hat mot varandra? Vi är ju alla människor och det som spelar roll är om man är en bra människa.

Den andra september 2015 spolades den treårig Aylan upp på en strandkant och det väckte stora rektioner i hela världen. Vi säger inget mer, utan mer pengar till UNHCR i all ära, men det säger ganska mycket om människan när vi måste se en bild på en död treåring för att reagera. Vi måste komma ihåg och förstå att det är människor det handlar om som är ute på flykt och flyr för sina liv, och inte leksaker. Det är miljontals liv det handlar om. Den här flyktingkatastrofen jämförs med andra världskriget. Under andra världskriget fanns det ingen yttrandefrihet i något land, men det finns det nu. Vi vill inte att de ska bli som andra världskriget och därför utnyttjar vi nu vår yttrandefrihet för att sprida budskapet ”sluta hata, börja älska”.

Maja Lundqvist

Torsby

Jessica Ljungqvist

Täby

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.