2016-01-14 06:01

2016-01-14 16:44

Beslut om licensjakt måste verkställas

Debatt: Vargen

Det är nödvändigt att licensjakt på varg påbörjas enligt Länsstyrelsens i Värmland beslut omgående vilket innebär att den överklagan som inlämnats till förvaltningsrätten i Karlstad måste handläggas skyndsamt, skriver Ann-Katrin Järåsen med flera.

Sverige är ett fantastiskt land med storslagen natur, enorma kontraster och blomstrande kreativitet. Var tredje människa bor på landsbygden. En växande landsbygd med goda förutsättningar för jobb och välfärd gynnar tillväxten i hela landet. Det finns kraft och potential i den svenska landsbygden om vi väljer att se den och bejaka den.

Allemansrätten ger en unik möjlighet för alla att vistas i naturen och den ska vi värna, men vår fina natur ger också unika möjligheter att etablerar företag och på så sätt skapa jobb. En respektfull dialog mellan företag som verkar i naturmark och markägare gör att arbetstillfällen kan skapas samtidigt som man värnar naturvärdena.

Fiske, viltkött- och småskalig djurproduktion har en lång tradition på landsbygden och i dessa verksamheter använder vi våra naturliga resurser på ett sätt som gynnar både miljö och hälsa. Jakten och fisket är dessutom viktiga fritidssysselsättningar för de människor som bor långt från biografer, teatrar och pubar. Även om en stadsbo kan ha svårt att sätta sig in i hur viktig jakten är som jobbskapare på landsbygden är ändå verksamheten värd att respekteras – precis som alla andra näringar och bör därför även garanteras goda förutsättningar.

Viltköttproduktionen minskar behovet av storskalig importerad livsmedelsproduktion där vi helt saknar insyn i hur djuren hanterats utanför landets gränser. Till detta kommer långa miljöförstörande transporter – ett faktum som det pratas alltför lite om. Lokal småskalig djurproduktion som t ex fårskötsel är viktig både ur livsmedelssynpunkt och landskapsvårdande synpunkt. Men allt detta förutsätter att rovviltsförvaltning kan ske enligt de förslag som Villtförvaltningsdelelgationen tar fram och som sedan länsstyrelserna beslutar om. En uppdaterad rovviltförvaltning skall skötas på lokal nivå av de som har faktakunskap. Bara då är det möjligt att utöva en småskalig livsmedelsproduktion och få till en god balans i ekosystemet. En ansvarsfull rovdjursförvaltning innehåller allt, ifrån att hålla efter predatorer som skator och rävar till en medveten förvaltning av lo-, djärv-, varg- och björnstam.

I våra samtal med medborgarna märks tydligt att politikernas hantering av vargfrågan är en källa till ifrågasättande och oro. Vi anser att det är hög tid att få till en tydlighet och förutsägbarhet i rovdjursförvaltningen. Vi ska ha en ansvarsfull rovdjursförvaltning som leder till ökad trygghet hos de värmlänningar vars livskvalitet påverkas negativt av rovdjurens närvaro. Vi kan konstatera att en gynnsam bevarandestatus för vargen sedan länge är uppnådd och Värmland ensamt har hälften av Sveriges vargbestånd!

Det måste bli möjligt att verkställa tagna beslut innan det är för sent då jakttiden på varg är mycket begränsad. Det är nödvändigt att licensjakt på varg påbörjas enligt Länsstyrelsens i Värmland beslut omgående vilket innebär att den överklagan som inlämnats till förvaltningsrätten i Karlstad måste handläggas skyndsamt. Den planerade jakten på 20 länsegna djur och sex vargar i Lokareviret kommet inte att stoppa tillväxten utan bara bromsa upp en annars helt okontrollerad utveckling.

Vi anser att dagens situation med fri tillväxt på varg är oacceptabel och det var inte heller riksdagens beslut att hantera rovdjursförvaltningen på det sätt som nu blivit fallet.

Ann-Katrin Järåsen (S)

Torsby kommun

Alf Larsson (C)

Torsby kommun

Mikael Dahlqvist (S)

Hagfors kommun

Peter Söderström (S)

Arvika kommun

Åsa Johansson (S)

Hagfors kommun

Tobias Eriksson (S)

Sunne kommun

Dag Rogne (C)

Säffle kommun

Inger Larén (L)

Torsby kommun

Daniel Schutzer (S)

Årjängs kommun

Roland Kyhlén (C)

Årjängs kommun

Sverige är ett fantastiskt land med storslagen natur, enorma kontraster och blomstrande kreativitet. Var tredje människa bor på landsbygden. En växande landsbygd med goda förutsättningar för jobb och välfärd gynnar tillväxten i hela landet. Det finns kraft och potential i den svenska landsbygden om vi väljer att se den och bejaka den.

Allemansrätten ger en unik möjlighet för alla att vistas i naturen och den ska vi värna, men vår fina natur ger också unika möjligheter att etablerar företag och på så sätt skapa jobb. En respektfull dialog mellan företag som verkar i naturmark och markägare gör att arbetstillfällen kan skapas samtidigt som man värnar naturvärdena.

Fiske, viltkött- och småskalig djurproduktion har en lång tradition på landsbygden och i dessa verksamheter använder vi våra naturliga resurser på ett sätt som gynnar både miljö och hälsa. Jakten och fisket är dessutom viktiga fritidssysselsättningar för de människor som bor långt från biografer, teatrar och pubar. Även om en stadsbo kan ha svårt att sätta sig in i hur viktig jakten är som jobbskapare på landsbygden är ändå verksamheten värd att respekteras – precis som alla andra näringar och bör därför även garanteras goda förutsättningar.

Viltköttproduktionen minskar behovet av storskalig importerad livsmedelsproduktion där vi helt saknar insyn i hur djuren hanterats utanför landets gränser. Till detta kommer långa miljöförstörande transporter – ett faktum som det pratas alltför lite om. Lokal småskalig djurproduktion som t ex fårskötsel är viktig både ur livsmedelssynpunkt och landskapsvårdande synpunkt. Men allt detta förutsätter att rovviltsförvaltning kan ske enligt de förslag som Villtförvaltningsdelelgationen tar fram och som sedan länsstyrelserna beslutar om. En uppdaterad rovviltförvaltning skall skötas på lokal nivå av de som har faktakunskap. Bara då är det möjligt att utöva en småskalig livsmedelsproduktion och få till en god balans i ekosystemet. En ansvarsfull rovdjursförvaltning innehåller allt, ifrån att hålla efter predatorer som skator och rävar till en medveten förvaltning av lo-, djärv-, varg- och björnstam.

I våra samtal med medborgarna märks tydligt att politikernas hantering av vargfrågan är en källa till ifrågasättande och oro. Vi anser att det är hög tid att få till en tydlighet och förutsägbarhet i rovdjursförvaltningen. Vi ska ha en ansvarsfull rovdjursförvaltning som leder till ökad trygghet hos de värmlänningar vars livskvalitet påverkas negativt av rovdjurens närvaro. Vi kan konstatera att en gynnsam bevarandestatus för vargen sedan länge är uppnådd och Värmland ensamt har hälften av Sveriges vargbestånd!

Det måste bli möjligt att verkställa tagna beslut innan det är för sent då jakttiden på varg är mycket begränsad. Det är nödvändigt att licensjakt på varg påbörjas enligt Länsstyrelsens i Värmland beslut omgående vilket innebär att den överklagan som inlämnats till förvaltningsrätten i Karlstad måste handläggas skyndsamt. Den planerade jakten på 20 länsegna djur och sex vargar i Lokareviret kommet inte att stoppa tillväxten utan bara bromsa upp en annars helt okontrollerad utveckling.

Vi anser att dagens situation med fri tillväxt på varg är oacceptabel och det var inte heller riksdagens beslut att hantera rovdjursförvaltningen på det sätt som nu blivit fallet.

Ann-Katrin Järåsen (S)

Torsby kommun

Alf Larsson (C)

Torsby kommun

Mikael Dahlqvist (S)

Hagfors kommun

Peter Söderström (S)

Arvika kommun

Åsa Johansson (S)

Hagfors kommun

Tobias Eriksson (S)

Sunne kommun

Dag Rogne (C)

Säffle kommun

Inger Larén (L)

Torsby kommun

Daniel Schutzer (S)

Årjängs kommun

Roland Kyhlén (C)

Årjängs kommun

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.