2016-01-12 06:00

2016-01-12 06:00

Landstingets kalkyler håller inte

Replik: Ambulanshelikoptern

Hur kan nettokostnaderna mer än fördubblas sedan kalkylen i september 2013, undrar Hans Forsbäck och Bengt Carlsson.

Svar till Tobias Kjellberg (23/12 2015)

En miljon kronor i veckan. Så mycket kostar den värmländska ambulanshelikoptern skattebetalarna i Värmland enligt svaret som hälso- och sjukvårdschef Tobias Kjellberg nyligen gav och NWT den 23 december på vår fråga om landstingets totala kostnader för ambulanshelikoptern 2016 – närmare bestämt 51,2 miljoner kronor enligt budgeten. Fast landstingets totala kostnader stannar vid 40,3 miljoner, eftersom verksamheten genererar intäkter samt minskade kostnader för köp av helikoptertjänster från Uppsala läns landsting, enligt svaret.

Du får ursäkta Tobias Kjellberg, men vi ställer oss en aning tvivlande till dina uträkningar och kalkyler. För två år sedan, den 17/9 2013, hade du en föredragning för landstingsstyrelsen om egendrift av ambulanshelikoptern i samarbete med Dalarna. Som avslutning i ärendebeskrivningen skriver du att: ”Det är projektgruppens mening att Landstinget i Värmland får fördelar av att styra hela driften av helikopterverksamheten. Detta framför allt inom områdena patient- och flygsäkerhet, kvalitet, arbetsmiljö, rekrytering och kostnadskontroll.”

I den kalkyl som du då redovisade inför landstingsstyrelsen beskrevs de årliga kostnaderna för år 2015 och 2016 till 39,5 miljoner kronor. 2015 var första året som helikoptern skulle vara verksam på helårsbasis. Intäkterna presenterades som, reduktion av antalet transporter 5,6 miljoner och intäkter för utkallning till andra landsting 15 miljoner. Alltså intäkter för helikopterverksamheten i Värmland på 20,6 miljoner kronor. Landstingets nettokostnader för år 2015 och 2016 skrevs då till 19 miljoner kronor per år.

Och nu skriver du, två år senare, att nettokostnaderna för 2016 blir 40,3 miljoner kronor. Hur kan nettokostnaderna mer än fördubblas sedan kalkylen i september 2013? Eftersom organisationen med den tillfälliga helikoptern varit verksam under 2015, kanske du kan redovisa de faktiska intäkterna för helikoptern för 2015?

Du har också nämnt att Dalarnas helikopter ska utföra en del uppdrag i norra Värmland eftersom den kan ha kortare insatstid än den värmländska helikoptern. Ingår kostnader för dessa insatser liksom tjänster av Uppsalahelikoptern i den värmländska budgeten på 51,2 miljoner kronor eller är det kostnader som tillkommer?

Hans Forsbäck

Företagare

Bengt Carlsson

Pensionär

Svar till Tobias Kjellberg (23/12 2015)

En miljon kronor i veckan. Så mycket kostar den värmländska ambulanshelikoptern skattebetalarna i Värmland enligt svaret som hälso- och sjukvårdschef Tobias Kjellberg nyligen gav och NWT den 23 december på vår fråga om landstingets totala kostnader för ambulanshelikoptern 2016 – närmare bestämt 51,2 miljoner kronor enligt budgeten. Fast landstingets totala kostnader stannar vid 40,3 miljoner, eftersom verksamheten genererar intäkter samt minskade kostnader för köp av helikoptertjänster från Uppsala läns landsting, enligt svaret.

Du får ursäkta Tobias Kjellberg, men vi ställer oss en aning tvivlande till dina uträkningar och kalkyler. För två år sedan, den 17/9 2013, hade du en föredragning för landstingsstyrelsen om egendrift av ambulanshelikoptern i samarbete med Dalarna. Som avslutning i ärendebeskrivningen skriver du att: ”Det är projektgruppens mening att Landstinget i Värmland får fördelar av att styra hela driften av helikopterverksamheten. Detta framför allt inom områdena patient- och flygsäkerhet, kvalitet, arbetsmiljö, rekrytering och kostnadskontroll.”

I den kalkyl som du då redovisade inför landstingsstyrelsen beskrevs de årliga kostnaderna för år 2015 och 2016 till 39,5 miljoner kronor. 2015 var första året som helikoptern skulle vara verksam på helårsbasis. Intäkterna presenterades som, reduktion av antalet transporter 5,6 miljoner och intäkter för utkallning till andra landsting 15 miljoner. Alltså intäkter för helikopterverksamheten i Värmland på 20,6 miljoner kronor. Landstingets nettokostnader för år 2015 och 2016 skrevs då till 19 miljoner kronor per år.

Och nu skriver du, två år senare, att nettokostnaderna för 2016 blir 40,3 miljoner kronor. Hur kan nettokostnaderna mer än fördubblas sedan kalkylen i september 2013? Eftersom organisationen med den tillfälliga helikoptern varit verksam under 2015, kanske du kan redovisa de faktiska intäkterna för helikoptern för 2015?

Du har också nämnt att Dalarnas helikopter ska utföra en del uppdrag i norra Värmland eftersom den kan ha kortare insatstid än den värmländska helikoptern. Ingår kostnader för dessa insatser liksom tjänster av Uppsalahelikoptern i den värmländska budgeten på 51,2 miljoner kronor eller är det kostnader som tillkommer?

Hans Forsbäck

Företagare

Bengt Carlsson

Pensionär

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.