2016-01-11 06:00

2016-01-11 06:00

Dyrt att laga när det går sönder

Debatt: VA-näten

Det är lätt att inse att ett undermåligt VA-nät kostar skattebetalare såväl tid, pengar, kraft och dessutom ökad risk för ohälsa från otjänligt vatten, skriver Hampe Mobärg.

Kil, Sörby, Säffle, Ekshärad, Uddeholm, Hammarö, Segerstad, Ödskölt, Bäckefors, Bengtsfors... och nu senast Storfors. Listan är över större läckor de senaste fyra månaderna. Det är hög tid att Värmlands kommunpolitiker ser över vilka investeringar som krävs i VA-näten för att undvika fler dyra akutlagningar och avstängd vattentillförsel. Det är dyrt att laga när det går sönder.

Många större och mindre läckor som har varit svåra att finna har drabbat invånarna i Värmland de senaste månaderna. Det är lätt att inse att ett undermåligt VA-nät kostar skattebetalare såväl tid, pengar, kraft och dessutom ökad risk för ohälsa från otjänligt vatten.

Det som har hänt de senaste månaderna är tyvärr ingen slump. Många kommuner runt om i landet skjuter underhåll av sina VA-nät på framtiden. I genomsnitt har en kommun i veckan så stora problem med VA-systemet att invånarna uppmanas koka sitt dricksvatten, enligt en undersökning från United Minds från 2013. Vattenläckorna som nu inträffar är en påminnelse om problematiken med den inbyggda kortsiktigheten när det kommer till investeringar i VA-systemet – man vinner för det mesta varken väljare eller politiskt erkännande genom att satsa på långsiktiga och osynliga investeringar.

Effekten blir att underhållsbehovet skjuts på framtiden samtidigt som enskilda, företagare och hela samhället får betala dyrt två gånger om, i form av sämre dricksvatten och ohälsa samt dyra akuta reparationskostnader. Utmaningarna som kommer med klimatförändringarna kommer dessutom att sätta helt nya krav på VA-näten, och göra hanteringen av ett undermåligt VA-nät ännu dyrare.

I dag har vi i Sverige en genomsnittlig livslängd på VA-nätet på 260 år, men den tekniska livslängden antas till cirka 80 år. Det går inte ihop, och det är inte hållbart. Det är hög tid för politikerna att ta ett långsiktigt ansvar för värmlänningarnas rätt till en säker dricksvattenförsörjning – och sluta slösa skattepengar på att laga när det går sönder.

Hampe Mobärg

Samordnare, VA-Fakta

Kil, Sörby, Säffle, Ekshärad, Uddeholm, Hammarö, Segerstad, Ödskölt, Bäckefors, Bengtsfors... och nu senast Storfors. Listan är över större läckor de senaste fyra månaderna. Det är hög tid att Värmlands kommunpolitiker ser över vilka investeringar som krävs i VA-näten för att undvika fler dyra akutlagningar och avstängd vattentillförsel. Det är dyrt att laga när det går sönder.

Många större och mindre läckor som har varit svåra att finna har drabbat invånarna i Värmland de senaste månaderna. Det är lätt att inse att ett undermåligt VA-nät kostar skattebetalare såväl tid, pengar, kraft och dessutom ökad risk för ohälsa från otjänligt vatten.

Det som har hänt de senaste månaderna är tyvärr ingen slump. Många kommuner runt om i landet skjuter underhåll av sina VA-nät på framtiden. I genomsnitt har en kommun i veckan så stora problem med VA-systemet att invånarna uppmanas koka sitt dricksvatten, enligt en undersökning från United Minds från 2013. Vattenläckorna som nu inträffar är en påminnelse om problematiken med den inbyggda kortsiktigheten när det kommer till investeringar i VA-systemet – man vinner för det mesta varken väljare eller politiskt erkännande genom att satsa på långsiktiga och osynliga investeringar.

Effekten blir att underhållsbehovet skjuts på framtiden samtidigt som enskilda, företagare och hela samhället får betala dyrt två gånger om, i form av sämre dricksvatten och ohälsa samt dyra akuta reparationskostnader. Utmaningarna som kommer med klimatförändringarna kommer dessutom att sätta helt nya krav på VA-näten, och göra hanteringen av ett undermåligt VA-nät ännu dyrare.

I dag har vi i Sverige en genomsnittlig livslängd på VA-nätet på 260 år, men den tekniska livslängden antas till cirka 80 år. Det går inte ihop, och det är inte hållbart. Det är hög tid för politikerna att ta ett långsiktigt ansvar för värmlänningarnas rätt till en säker dricksvattenförsörjning – och sluta slösa skattepengar på att laga när det går sönder.

Hampe Mobärg

Samordnare, VA-Fakta

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.