2015-12-31 06:00

2015-12-31 06:00

Gör det säkrare för cyklisterna

Debatt: Jakobsbergsbron

Verkligheten för cykelpendlarna som ska över Jakobsbergsbron är något vi måste hantera här och nu, skriver amarbetsoppositionen i Hammarö kommun.

Vi vill öka andelen cykelpendlare och vi vill att de får en trafiksäker resa till och från Hammarö. I dag är Jakobsbergsbron en viktig övergång från ön för alla Hammaröbor som jobbar på Centralsjukhuset och Landstingshuset vid Sommaro.

Vår motion om att göra Jakobsbergsbron säkrare för cykeltrafikanter röstades ned i kommunfullmäktige den 14 januari med en knapp majoritet – 15 mot 16 röster. Vi tycker det är synd. Att denna bro ligger med en sida i Hammarö kommun och en sida i Karlstad kommun kan inte vara svaret på varför vi inte ska agera. Det är oerhört viktigt att fortsätta diskussionen med Karlstads kommun om en ”ny Jakobsbergsbro” men vi vet att detta ligger långt fram i tiden innan det blir verklighet. Verkligheten för cykelpendlarna som ska över Jakobsbergsbron är något vi måste hantera här och nu.

I den nyligen genomförda ÅVS (Åtgärdsvalsstudien) för stråket Karlstad-Hammarö framgår att man på kort sikt (innan 2018) bör genomföra åtgärder för att förbättra infrastrukturen för gång- och cykeltrafik. Exakta åtgärder framgår ej. I ÅVS framgår också att man på medellång sikt (2018-2025) bör initiera en ny Jakobsbergsbro men att genomförandet först sker efter 2025.

Det har gjorts insatser från båda kommunerna där man har ritat in cykelboxar, där det är meningen att cyklisterna ska ställa sig först, före alla bilar men denna lösning fungerar sådär, det är väldigt stressande att ha bilarna bakom sig och när en bil får för sig att köra förbi på den smala bron så är man som cyklist oerhört utsatt.

Om majoriteten på Hammarö hade vågat rösta för vår motion så hade kommunen fått i uppdrag att utreda hur man på bästa sätt kan få till en lösning med ljusreglering eller annan åtgärd för att öka trafiksäkerheten, fram tills dess att vi har en ny bro på plats om ett antal år. Karlstads kommun skulle med all säkerhet också ha varit intresserad av detta och tittat på sin sida av bron. Vi tror inte heller att de hade varit emot att vi ordnade en säker övergång från båda håll. Vi vet att det är väldigt många cykelpendlare som cyklar från Karlstad som ska till sin arbetsgivare i Hammarö kommun. Det är inte bara Hammaröbor som skulle ha nytta av en trafiksäkrare lösning.

Mikael Jern (MP)

Nils Safferson (M)

Bosse Henriksson (M)

Mattias Joelsson (KD)

Peter Johansson (L)

Samarbetsoppositionen i Hammarö kommun

Vi vill öka andelen cykelpendlare och vi vill att de får en trafiksäker resa till och från Hammarö. I dag är Jakobsbergsbron en viktig övergång från ön för alla Hammaröbor som jobbar på Centralsjukhuset och Landstingshuset vid Sommaro.

Vår motion om att göra Jakobsbergsbron säkrare för cykeltrafikanter röstades ned i kommunfullmäktige den 14 januari med en knapp majoritet – 15 mot 16 röster. Vi tycker det är synd. Att denna bro ligger med en sida i Hammarö kommun och en sida i Karlstad kommun kan inte vara svaret på varför vi inte ska agera. Det är oerhört viktigt att fortsätta diskussionen med Karlstads kommun om en ”ny Jakobsbergsbro” men vi vet att detta ligger långt fram i tiden innan det blir verklighet. Verkligheten för cykelpendlarna som ska över Jakobsbergsbron är något vi måste hantera här och nu.

I den nyligen genomförda ÅVS (Åtgärdsvalsstudien) för stråket Karlstad-Hammarö framgår att man på kort sikt (innan 2018) bör genomföra åtgärder för att förbättra infrastrukturen för gång- och cykeltrafik. Exakta åtgärder framgår ej. I ÅVS framgår också att man på medellång sikt (2018-2025) bör initiera en ny Jakobsbergsbro men att genomförandet först sker efter 2025.

Det har gjorts insatser från båda kommunerna där man har ritat in cykelboxar, där det är meningen att cyklisterna ska ställa sig först, före alla bilar men denna lösning fungerar sådär, det är väldigt stressande att ha bilarna bakom sig och när en bil får för sig att köra förbi på den smala bron så är man som cyklist oerhört utsatt.

Om majoriteten på Hammarö hade vågat rösta för vår motion så hade kommunen fått i uppdrag att utreda hur man på bästa sätt kan få till en lösning med ljusreglering eller annan åtgärd för att öka trafiksäkerheten, fram tills dess att vi har en ny bro på plats om ett antal år. Karlstads kommun skulle med all säkerhet också ha varit intresserad av detta och tittat på sin sida av bron. Vi tror inte heller att de hade varit emot att vi ordnade en säker övergång från båda håll. Vi vet att det är väldigt många cykelpendlare som cyklar från Karlstad som ska till sin arbetsgivare i Hammarö kommun. Det är inte bara Hammaröbor som skulle ha nytta av en trafiksäkrare lösning.

Mikael Jern (MP)

Nils Safferson (M)

Bosse Henriksson (M)

Mattias Joelsson (KD)

Peter Johansson (L)

Samarbetsoppositionen i Hammarö kommun

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.