2015-12-14 06:01

2015-12-14 06:01

Stickspår om vapeninnehav

Debatt: EU

Nya krav som att jägare och sportskyttar måste förnya sina licenser var femte år och förbud mot halvautomatiska vapen kommer inte minska terroristernas tillgång till vapen, skriver Christofer Fjellner.

Efter terrorattentaten i Paris står europeisk säkerhet inför en ny verklighet. Jakten på terrorister pågår just nu i de flesta länder i Europa. Sverige är inte förskonat. Det är uppenbart att vi måste göra mer för att möta terrorhotet. Men jakten på nya verktyg får aldrig bli en ursäkt att göra vad som helst. Vi måste se till att de åtgärder vi vidtar faktiskt biter på terrorister och brottslingar och inte främst drabbar laglydiga medborgare.

Häromveckan presenterade EU-kommissionen ett förslag till nytt vapendirektiv. Det är självklart att vi måste säkerställa att terrorister och brottslingar inte får tillgång till farliga vapen men frågan är hur det görs på rätt sätt. Men nya krav som att jägare och sportskyttar måste förnya sina licenser var femte år och förbud mot halvautomatiska vapen kommer inte minska terroristernas tillgång till vapen. Däremot gör det livet surt för vanliga svenska jägare och sportskyttar. Dessutom ökar det bördan för den svenska polisen, som istället för att jaga terrorister och bekämpa organiserad brottslighet får åka runt och förnya vapenlicenser och beslagta vapen hos Sveriges 600 000 jägare och 200 000 sportskyttar.

Inrikesminister Anders Ygeman har insett att förslagen skulle slå hårt mot svensk jakt men gör ingenting för att stoppa det. Istället hänvisar han till att Sverige och Finland ska få behålla ett undantag från reglerna. Problemet är bara att vi inte har något undantag. Det är inte så EU-lagstiftning fungerar. Om lagen kommer på plats har Sverige inget alternativ än att följa reglerna. I Europaparlamentet var Socialdemokraterna snabba att meddela att de „helhjärtat stödjer förslaget” och att de vill ha reglerna på plats så snabbt som möjligt. Istället för att ta strid mot alla dumheter i förslaget väljer Socialdemokraterna att valsa med.

Men allt är som sagt inte omotiverat. Det finns även en del bra och rimliga åtgärder i kommissionens förslag. Bland annat vill man skärpa kontrollen av illegala vapen, skapa ett gemensamt system för märkning av vapen i syfte att förbättra spårbarheten, förbättra utbytet av information mellan medlemsstater och tuffare regler för pluggning av vapen. Men min största oro är nog egentligen inte det kommissionen faktiskt föreslår, utan att man genom att öppna upp vapendirektivet öppnar Pandoras ask.

Istället för att ägna oss åt stickspår för att visa handlingskraft efter de hemska terrordåden är det nu viktigt att lägga krutet på att stoppa de illegala vapen och sprängmedel som terroristerna faktiskt använder sig av. Särskilt de tunga militära vapen som inte går att använda till annat än strid. Vi får däremot inte behandla vapen för jakt och sportskytte på samma sätt som dessa. Det riskerar tyvärr bara att bli ett hårt slag i luften i kampen mot terrorn.

Christofer Fjellner

Europaparlamentariker för Moderaterna

Efter terrorattentaten i Paris står europeisk säkerhet inför en ny verklighet. Jakten på terrorister pågår just nu i de flesta länder i Europa. Sverige är inte förskonat. Det är uppenbart att vi måste göra mer för att möta terrorhotet. Men jakten på nya verktyg får aldrig bli en ursäkt att göra vad som helst. Vi måste se till att de åtgärder vi vidtar faktiskt biter på terrorister och brottslingar och inte främst drabbar laglydiga medborgare.

Häromveckan presenterade EU-kommissionen ett förslag till nytt vapendirektiv. Det är självklart att vi måste säkerställa att terrorister och brottslingar inte får tillgång till farliga vapen men frågan är hur det görs på rätt sätt. Men nya krav som att jägare och sportskyttar måste förnya sina licenser var femte år och förbud mot halvautomatiska vapen kommer inte minska terroristernas tillgång till vapen. Däremot gör det livet surt för vanliga svenska jägare och sportskyttar. Dessutom ökar det bördan för den svenska polisen, som istället för att jaga terrorister och bekämpa organiserad brottslighet får åka runt och förnya vapenlicenser och beslagta vapen hos Sveriges 600 000 jägare och 200 000 sportskyttar.

Inrikesminister Anders Ygeman har insett att förslagen skulle slå hårt mot svensk jakt men gör ingenting för att stoppa det. Istället hänvisar han till att Sverige och Finland ska få behålla ett undantag från reglerna. Problemet är bara att vi inte har något undantag. Det är inte så EU-lagstiftning fungerar. Om lagen kommer på plats har Sverige inget alternativ än att följa reglerna. I Europaparlamentet var Socialdemokraterna snabba att meddela att de „helhjärtat stödjer förslaget” och att de vill ha reglerna på plats så snabbt som möjligt. Istället för att ta strid mot alla dumheter i förslaget väljer Socialdemokraterna att valsa med.

Men allt är som sagt inte omotiverat. Det finns även en del bra och rimliga åtgärder i kommissionens förslag. Bland annat vill man skärpa kontrollen av illegala vapen, skapa ett gemensamt system för märkning av vapen i syfte att förbättra spårbarheten, förbättra utbytet av information mellan medlemsstater och tuffare regler för pluggning av vapen. Men min största oro är nog egentligen inte det kommissionen faktiskt föreslår, utan att man genom att öppna upp vapendirektivet öppnar Pandoras ask.

Istället för att ägna oss åt stickspår för att visa handlingskraft efter de hemska terrordåden är det nu viktigt att lägga krutet på att stoppa de illegala vapen och sprängmedel som terroristerna faktiskt använder sig av. Särskilt de tunga militära vapen som inte går att använda till annat än strid. Vi får däremot inte behandla vapen för jakt och sportskytte på samma sätt som dessa. Det riskerar tyvärr bara att bli ett hårt slag i luften i kampen mot terrorn.

Christofer Fjellner

Europaparlamentariker för Moderaterna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.