2015-12-05 06:00

2015-12-05 06:00

Vi måste alla stå upp för demokratin

Debatt: Värmland

I framtiden, när vi blickar tillbaka på den här tiden, vill vi kunna säga att Värmland var ett öppet och välkomnande län. Ett län som slog vakt om demokratins värden, skriver Kommunstyrelsernas ordförande i Värmland.

Att Sverige ska vara ett demokratiskt styrt land är något som känns självklart för de allra flesta. Vårt land har en historia med ett stabilt folkstyre och en tradition av stark tro på demokratiska värden. Med vi kan inte ta det för givet. Det är ett mycket speciellt läge i världen och mot bakgrund av den senaste tidens händelser känns det angeläget att vi som folkvalda representanter i Värmland markerar att vi står upp för demokratin.

Antidemokratiska rörelser och individer försöker på olika sätt slå in kilar och söndra det demokratiska systemet såväl på global nivå som här i Värmland. Genom terrorhandlingar, genom att bränna blivande flyktingboenden eller genom att med ord och handling diskriminera och nedvärdera medmänniskor i vardagen. Vi förtroendevalda vill påminna om att grundläggande för en demokrati är alla människors lika värde och rättigheter.

I framtiden, när vi blickar tillbaka på den här tiden, vill vi kunna säga att Värmland var ett öppet och välkomnande län. Ett län som slog vakt om demokratins värden. Därför måste vi alla ta ansvar för demokratin, förvalta den och gång på gång stå upp för den.

Det kommer vi förtroendevalda göra inom ramen för det system vi verkar. Vi kommer fortsätta hävda människors lika rätt inför lagen, människors rätt att fritt uttrycka sina åsikter och att alla människors röst är lika mycket värd. Vi står inför stora utmaningar och möjligheter vad gäller mottagande och integration av våra nyanlända invånare i Värmland. Många av dem flyr från diktaturer, länder där demokratin havererat eller aldrig blivit den rådande samhällsordningen.

Låt oss inte glömma det. Och låt oss tillsammans med dem verka för att stärka de demokratiska värderingarna och visa på det goda samhälle Värmland och Sverige är och kan vara.

Kommunstyrelsernas ordförande i Värmland

Ann-Katrin Järåsen (S)

Torsby

Benny Pedersén (S)

Forshaga

Bjarne Olsson, (S)

Kristinehamn

Dag Rogne (C)

Säffle

Daniel Schützer (S)

Årjäng

Hans Jildesten (S)

Storfors

Hans Nilsson, (HEL)

Eda

Leif Haraldsson (S)

Grums

Mathias Lindquist (S)

Munkfors

Mikael Johansson (S)

Kil

Per Gruvberger (S)

Filipstad

Per-Samuel Nisser (M)

Karlstad

Peter Söderström (S)

Arvika

Siw Gidlöf (S)

Hammarö

Tobias Eriksson (S)

Sunne

Åsa Johansson (S)

Hagfors

Fredrik Larsson (M)

Ordförande i landstingsstyrelsen

genom

Tomas Riste (S)

Ordförande i regionstyrelsen

Stina Höök (M)

Andra vice ordförande, regionstyrelsen

Att Sverige ska vara ett demokratiskt styrt land är något som känns självklart för de allra flesta. Vårt land har en historia med ett stabilt folkstyre och en tradition av stark tro på demokratiska värden. Med vi kan inte ta det för givet. Det är ett mycket speciellt läge i världen och mot bakgrund av den senaste tidens händelser känns det angeläget att vi som folkvalda representanter i Värmland markerar att vi står upp för demokratin.

Antidemokratiska rörelser och individer försöker på olika sätt slå in kilar och söndra det demokratiska systemet såväl på global nivå som här i Värmland. Genom terrorhandlingar, genom att bränna blivande flyktingboenden eller genom att med ord och handling diskriminera och nedvärdera medmänniskor i vardagen. Vi förtroendevalda vill påminna om att grundläggande för en demokrati är alla människors lika värde och rättigheter.

I framtiden, när vi blickar tillbaka på den här tiden, vill vi kunna säga att Värmland var ett öppet och välkomnande län. Ett län som slog vakt om demokratins värden. Därför måste vi alla ta ansvar för demokratin, förvalta den och gång på gång stå upp för den.

Det kommer vi förtroendevalda göra inom ramen för det system vi verkar. Vi kommer fortsätta hävda människors lika rätt inför lagen, människors rätt att fritt uttrycka sina åsikter och att alla människors röst är lika mycket värd. Vi står inför stora utmaningar och möjligheter vad gäller mottagande och integration av våra nyanlända invånare i Värmland. Många av dem flyr från diktaturer, länder där demokratin havererat eller aldrig blivit den rådande samhällsordningen.

Låt oss inte glömma det. Och låt oss tillsammans med dem verka för att stärka de demokratiska värderingarna och visa på det goda samhälle Värmland och Sverige är och kan vara.

Kommunstyrelsernas ordförande i Värmland

Ann-Katrin Järåsen (S)

Torsby

Benny Pedersén (S)

Forshaga

Bjarne Olsson, (S)

Kristinehamn

Dag Rogne (C)

Säffle

Daniel Schützer (S)

Årjäng

Hans Jildesten (S)

Storfors

Hans Nilsson, (HEL)

Eda

Leif Haraldsson (S)

Grums

Mathias Lindquist (S)

Munkfors

Mikael Johansson (S)

Kil

Per Gruvberger (S)

Filipstad

Per-Samuel Nisser (M)

Karlstad

Peter Söderström (S)

Arvika

Siw Gidlöf (S)

Hammarö

Tobias Eriksson (S)

Sunne

Åsa Johansson (S)

Hagfors

Fredrik Larsson (M)

Ordförande i landstingsstyrelsen

genom

Tomas Riste (S)

Ordförande i regionstyrelsen

Stina Höök (M)

Andra vice ordförande, regionstyrelsen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.