2015-12-01 17:50

2015-12-01 17:50

Länets ledamöter måste förklara sig

Debatt: Inlandsinnovation

För oss är det obegripligt att ledamöter från Värmland väljer att medverka till att flytta pengar som entreprenörer i länet desperat behöver för att kunna förverkliga sina idéer, skriver Helena Lindahl och Daniel Bäckström.

Regeringspartiernas riksdagsledamöter från Värmland har svikit sitt län. Det kommer att bli tydligt när vi riksdagen i dag onsdag debatterar regional utveckling. Centerpartiet kommer nämligen att kräva svar på varför Socialdemokraterna och Miljöpartiet valt att rösta bort 2 000 miljoner kronor som var avsatta för näringslivsutveckling i bland annat Värmland. Det är någonting som Socialdemokraternas Mikael Dahlqvist, Jonas Gunnarsson, Berit Högman, Lars Mejern Larsson, Gunilla Svantorp och Miljöpartiets Stina Bergström medverkat till under omröstning i riksdagen.

Det är nämligen konsekvensen av att regeringspartiernas ledamöter från länet valde att inte rösta för bevarande av Inlandsinnovation. Istället valde man att gå i näringsminister Mikael Dambergs (S) ledband och stödja förslaget från utredningen En fondstruktur för innovation och tillväxt.

Det förslaget går nämligen ut på att suga upp det riskkapital som är vikt för Norrland, Värmland och Dalarna för att istället lägga det i en nationell fond. Den fonden har inget geografiskt fokus och med vetskap om att drygt 80 procent av allt riskkapital hamnar i de tre storstadsregionerna så är det illavarslande för Värmland.

Mikael Damberg har i efterhand uppgett att utredaren föreslagit att inrätta en bankfond som kommer att rikta in sig på områden där det inte finns så mycket säkerheter. Det har dock ingen bäring på det material som utredaren lämnat ifrån sig.

Utredaren föreslår istället ett garantisystem för att stödja bankernas utlåning till små företag. Det förekommer alltså ingen som helst geografisk specificering och inte heller någonting som tydligt tyder på att det ska riktas till områden där det inte finns så mycket säkerheter.

För oss är det obegripligt att ledamöter från Värmland väljer att medverka till att flytta pengar som entreprenörer i länet desperat behöver för att kunna förverkliga sina idéer. Det regeringspartierna, Socialdemokraterna och Milköpartiet, nu gjort är att rösta bort själva grunden för framtidens arbetsplatser, framtidens jobb och den tillväxt som behövs för att ha en chans att inte bli frånåkta av storstadsregionerna.

Dessvärre är det bara Centerpartiet som röstat för att bevara Inlandsinnovation. Därför står det redan klart att de ekonomiska resurserna centraliseras till storstadsregionerna – på Värmlands bekostnad. Det bör ledamöterna förklara för folk i Värmland. Allt annat vore skamligt.

Helena Lindahl (C)

Näringspolitisk talesperson

Daniel Bäckström (C)

Riksdagsledamot, Värmland

Regeringspartiernas riksdagsledamöter från Värmland har svikit sitt län. Det kommer att bli tydligt när vi riksdagen i dag onsdag debatterar regional utveckling. Centerpartiet kommer nämligen att kräva svar på varför Socialdemokraterna och Miljöpartiet valt att rösta bort 2 000 miljoner kronor som var avsatta för näringslivsutveckling i bland annat Värmland. Det är någonting som Socialdemokraternas Mikael Dahlqvist, Jonas Gunnarsson, Berit Högman, Lars Mejern Larsson, Gunilla Svantorp och Miljöpartiets Stina Bergström medverkat till under omröstning i riksdagen.

Det är nämligen konsekvensen av att regeringspartiernas ledamöter från länet valde att inte rösta för bevarande av Inlandsinnovation. Istället valde man att gå i näringsminister Mikael Dambergs (S) ledband och stödja förslaget från utredningen En fondstruktur för innovation och tillväxt.

Det förslaget går nämligen ut på att suga upp det riskkapital som är vikt för Norrland, Värmland och Dalarna för att istället lägga det i en nationell fond. Den fonden har inget geografiskt fokus och med vetskap om att drygt 80 procent av allt riskkapital hamnar i de tre storstadsregionerna så är det illavarslande för Värmland.

Mikael Damberg har i efterhand uppgett att utredaren föreslagit att inrätta en bankfond som kommer att rikta in sig på områden där det inte finns så mycket säkerheter. Det har dock ingen bäring på det material som utredaren lämnat ifrån sig.

Utredaren föreslår istället ett garantisystem för att stödja bankernas utlåning till små företag. Det förekommer alltså ingen som helst geografisk specificering och inte heller någonting som tydligt tyder på att det ska riktas till områden där det inte finns så mycket säkerheter.

För oss är det obegripligt att ledamöter från Värmland väljer att medverka till att flytta pengar som entreprenörer i länet desperat behöver för att kunna förverkliga sina idéer. Det regeringspartierna, Socialdemokraterna och Milköpartiet, nu gjort är att rösta bort själva grunden för framtidens arbetsplatser, framtidens jobb och den tillväxt som behövs för att ha en chans att inte bli frånåkta av storstadsregionerna.

Dessvärre är det bara Centerpartiet som röstat för att bevara Inlandsinnovation. Därför står det redan klart att de ekonomiska resurserna centraliseras till storstadsregionerna – på Värmlands bekostnad. Det bör ledamöterna förklara för folk i Värmland. Allt annat vore skamligt.

Helena Lindahl (C)

Näringspolitisk talesperson

Daniel Bäckström (C)

Riksdagsledamot, Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.