2015-11-17 06:00

2015-11-17 06:00

Politiken har inte fungerat

Replik: Landstinget i Värmland

Mellanvårdsplatserna blir inte mer lyckade att satsa på för att de kallas närvårdsplatser, skriver Kenneth Johannesson.

Svar till Fredrik Larsson med flera (NWT 7/11)

Vad gäller flytten av landstingshuset till Sommaro så handlade vår kritik om att hafsigt och hastigt genomförande gjorde flytten dyrare, vilket också sänder fel signaler i en verksamhet som istället behöver rätt sådana för att klara budgetdisciplin. Ambulanshelikoptern har också blivit dyrare än planerat. Ska ett så viktigt och bra verktyg också klara en hälsoekonomisk analys (skapa alternativt stor nytta i relation till kostnaden) så behövs klokare beslutsprocesser.

Mellanvårdsplatserna blir inte mer lyckade att satsa på för att de kallas närvårdsplatser. Samtidigt som personal ska sägas upp anställs nytt folk på en vårdnivå, vars underlag för beslut främst grundar sig på att ni vill ha dem och därför påstår att de är jättebilliga och jättebra och precis vad som behövs. De få som fick uttrycka sig innan utredningen drogs tillbaka hade alltför avvikande mening.

Ni borde fundera över om er politik med skattehöjning och styrning mot kvalitet och utveckling parallellt med att politiskt inte hålla igen möjligen skulle kunna orsaka att budgetar inte håller samtidigt som tillgängligheten på område efter område alltjämt är otillräcklig. Ni förefaller tro på att det sätt ni styrt på och som skapat dagens elände är rätt väg att möta framtiden på.

Kenneth Johannesson (S)

Ledamot i landstingsstyrelsen

Svar till Fredrik Larsson med flera (NWT 7/11)

Vad gäller flytten av landstingshuset till Sommaro så handlade vår kritik om att hafsigt och hastigt genomförande gjorde flytten dyrare, vilket också sänder fel signaler i en verksamhet som istället behöver rätt sådana för att klara budgetdisciplin. Ambulanshelikoptern har också blivit dyrare än planerat. Ska ett så viktigt och bra verktyg också klara en hälsoekonomisk analys (skapa alternativt stor nytta i relation till kostnaden) så behövs klokare beslutsprocesser.

Mellanvårdsplatserna blir inte mer lyckade att satsa på för att de kallas närvårdsplatser. Samtidigt som personal ska sägas upp anställs nytt folk på en vårdnivå, vars underlag för beslut främst grundar sig på att ni vill ha dem och därför påstår att de är jättebilliga och jättebra och precis vad som behövs. De få som fick uttrycka sig innan utredningen drogs tillbaka hade alltför avvikande mening.

Ni borde fundera över om er politik med skattehöjning och styrning mot kvalitet och utveckling parallellt med att politiskt inte hålla igen möjligen skulle kunna orsaka att budgetar inte håller samtidigt som tillgängligheten på område efter område alltjämt är otillräcklig. Ni förefaller tro på att det sätt ni styrt på och som skapat dagens elände är rätt väg att möta framtiden på.

Kenneth Johannesson (S)

Ledamot i landstingsstyrelsen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.