2015-11-16 06:00

2015-11-16 06:00

Slingra er inte, S

Slutreplik: Fastighetsskatt

Vi anser nämligen att kommunala gator och allmänna platser är till nytta för alla kommuninvånare och därför borde skattefinansieras, skriver Lena Södersten och Roger Lindahl.

Svar till Mikael Dahlqvist och Jonas Gunnarsson (NWT 9/11)

Mikael Dahlqvist (S) och Jonas Gunnarsson (S), vi frågade er som riksdagsledamöter om ni står bakom den nya fastighetsskatten; om ni vill underlätta för kommunerna att kunna vältra över kostnader för nya och upprustade kommunala gator och allmänna platser på enskilda husägare genom att införa en gatukostnadstaxa och samtidigt slopa medborgarinflytandet (samrådet).

Ni svarar att så länge det inte finns någon proposition på riksdagens bord så kan ni inte ta ställning. Men politik är att vilja. Det finns massor av frågor som inte ligger på riksdagens bord. Ni har väl en åsikt ändå? Vidare; Villaägarna har inte sagt att reglerna är krångliga. Vi har sagt att de borde avskaffas. Vi anser nämligen att kommunala gator och allmänna platser är till nytta för alla kommuninvånare och därför borde skattefinansieras.

Om riksdagen ger kommunerna rätt att införa en gatukostnadstaxa så kommer problemen med gatukostnader att sprida sig över hela landet, från dagens 37 till alla 290 kommuner. Då kommer enskilda husägare – även i Hagfors och Hammarö – att få betala gatukostnader på flera hundratusen kronor utan att ha något att säga till om.

Så länge vi inte får något klart besked från er kan vi inte annat än att dra slutsatsen att ni, Mikael Dahlqvist och Jonas Gunnarsson, kommer att rösta ja till den nya fastighetsskatten.

Lena Södersten

Förbundsjurist, Villaägarnas Riksförbund

Roger Lindahl

Regionchef i Region Mitt, Villaägarnas Riksförbund

Svar till Mikael Dahlqvist och Jonas Gunnarsson (NWT 9/11)

Mikael Dahlqvist (S) och Jonas Gunnarsson (S), vi frågade er som riksdagsledamöter om ni står bakom den nya fastighetsskatten; om ni vill underlätta för kommunerna att kunna vältra över kostnader för nya och upprustade kommunala gator och allmänna platser på enskilda husägare genom att införa en gatukostnadstaxa och samtidigt slopa medborgarinflytandet (samrådet).

Ni svarar att så länge det inte finns någon proposition på riksdagens bord så kan ni inte ta ställning. Men politik är att vilja. Det finns massor av frågor som inte ligger på riksdagens bord. Ni har väl en åsikt ändå? Vidare; Villaägarna har inte sagt att reglerna är krångliga. Vi har sagt att de borde avskaffas. Vi anser nämligen att kommunala gator och allmänna platser är till nytta för alla kommuninvånare och därför borde skattefinansieras.

Om riksdagen ger kommunerna rätt att införa en gatukostnadstaxa så kommer problemen med gatukostnader att sprida sig över hela landet, från dagens 37 till alla 290 kommuner. Då kommer enskilda husägare – även i Hagfors och Hammarö – att få betala gatukostnader på flera hundratusen kronor utan att ha något att säga till om.

Så länge vi inte får något klart besked från er kan vi inte annat än att dra slutsatsen att ni, Mikael Dahlqvist och Jonas Gunnarsson, kommer att rösta ja till den nya fastighetsskatten.

Lena Södersten

Förbundsjurist, Villaägarnas Riksförbund

Roger Lindahl

Regionchef i Region Mitt, Villaägarnas Riksförbund

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.