2015-11-16 06:00

2015-11-16 06:00

Gynna lokal produktion

Debatt: Upphandling

Centerpartiet i Karlstad vill att kommunens upphandlingar av mat ska ske på ett sätt så att det gynnar lokal produktion, skriver Christoffer Engkvist.

I ledaren med titeln Kvalitet med knorr (NWT 10/11) kunde vi läsa flera goda argument för att handla mer svenska livsmedelsprodukter. Centerpartiet tycker att det är väldigt roligt att fler får upp ögonen för svenskproducerat livsmedel. Vi i Centerpartiet har under lång tid värnat om det svenska jordbruket. I EU kämpar vår parlamentariker Fredrick Federley hårt för att även andra EU-länder ska sänka sitt antibiotikaanvändande och stärka sitt djurskyddskrav.

I artikeln nämns tre sätt att var för sig öka efterfrågan på svenska livsmedel. Ett argument som lyfts är ökad svensk mat i offentliga upphandlingar. Det är något vi kämpat länge för och det börjar ge utdelning. Vi vill att kommunens upphandlingar, i större grad än i dag ska delas upp i mindre delar så att små och lokala företag kan vara med och lägga anbud. Ett lyckat exempel är de lokala företagen Kils slakteri och Greeks handelsträdgård som vann en upphandling för att leverera livsmedel till Karlstad kommun. Båda företagen satsar på livsmedel från närområdet.

Centerpartiet i Karlstad vill att kommunens upphandlingar av mat ska ske på ett sätt så att det gynnar lokal produktion och att kommunen har avtal med fler leverantörer. Den mat som serveras på skolor och i äldreboenden ska så långt det är möjligt produceras i Värmland och tillagas från grunden.

Svenskproducerat livsmedel är en av våra hjärtefrågor och något vi brinner för. Vi värnar om både den enskilda människan som djur och natur och hoppas att fler konsumenter, såväl privata som offentliga får upp ögonen för den svenska maten.

Christoffer Engkvist

Centerpartiet, Karlstad

I ledaren med titeln Kvalitet med knorr (NWT 10/11) kunde vi läsa flera goda argument för att handla mer svenska livsmedelsprodukter. Centerpartiet tycker att det är väldigt roligt att fler får upp ögonen för svenskproducerat livsmedel. Vi i Centerpartiet har under lång tid värnat om det svenska jordbruket. I EU kämpar vår parlamentariker Fredrick Federley hårt för att även andra EU-länder ska sänka sitt antibiotikaanvändande och stärka sitt djurskyddskrav.

I artikeln nämns tre sätt att var för sig öka efterfrågan på svenska livsmedel. Ett argument som lyfts är ökad svensk mat i offentliga upphandlingar. Det är något vi kämpat länge för och det börjar ge utdelning. Vi vill att kommunens upphandlingar, i större grad än i dag ska delas upp i mindre delar så att små och lokala företag kan vara med och lägga anbud. Ett lyckat exempel är de lokala företagen Kils slakteri och Greeks handelsträdgård som vann en upphandling för att leverera livsmedel till Karlstad kommun. Båda företagen satsar på livsmedel från närområdet.

Centerpartiet i Karlstad vill att kommunens upphandlingar av mat ska ske på ett sätt så att det gynnar lokal produktion och att kommunen har avtal med fler leverantörer. Den mat som serveras på skolor och i äldreboenden ska så långt det är möjligt produceras i Värmland och tillagas från grunden.

Svenskproducerat livsmedel är en av våra hjärtefrågor och något vi brinner för. Vi värnar om både den enskilda människan som djur och natur och hoppas att fler konsumenter, såväl privata som offentliga får upp ögonen för den svenska maten.

Christoffer Engkvist

Centerpartiet, Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.