2015-11-14 06:01

2015-11-14 06:01

Arbetsmarknaden måste moderniseras

Debatt: Sverige

Vi har i dag en arbetsmarknad som successivt stänger ute unga och nyanlända. Den är stel, omodern, orättvis och har alltför höga trösklar in till det första jobbet, skriver Patrick Benabou med flera.

Vi ser i dag ett växande utanförskap där fler än någonsin hamnar utanför arbetsmarknaden och i ett bidragsberoende. Sverige mår inte bra av en så negativ utveckling och är därför i behov av en nytänkande regering med modern arbetsmarknadspolitik. Vi behöver bland annat satsa på fler lågavlönade arbeten och ytterligare lägre kostnader vid anställning för nyanlända och unga. Nya Moderaterna har lagt fram flera viktiga och konkreta förslag för ett mer välmående och arbetande Sverige, men mer måste göras.

Vi har i dag en arbetsmarknad som successivt stänger ute unga och nyanlända. Den är stel, omodern, orättvis och har alltför höga trösklar in till det första jobbet. När det dessutom är fyra av fem jobb som skapas av småföretagare är det obegripligt att regeringen höjer anställningskostnaderna för unga. Det är snarare så att vi behöver rikta om vår politik och ta efter ledande länder i Europa.

Tyskland har i dag den lägsta arbetslösheten i hela EU, en stor anledning till detta är de avregleringar man gjort på arbetsmarknaden och de s k ”minijobben”. Denna arbetsform har tillåtit fler än sju miljoner tyskar in arbete. En halvtidsanställning låter tyskar tjäna upp till 450 euro, motsvarande ungefär 4 200 kronor, skattefritt,i månaden – oftast i samband med lättare sociala bidrag. En anställningsform som kanske inte passar en stor del av befolkningen men som snabbt skulle hitta sin målgrupp bland studerande, långtidsarbetslösa och nyanlända i Sverige.

Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson (M), har uttalat sig positivt om en liknande modell som Tyskland använder sig av (SvD, 25/3). Ett uttalande om en modell som vi borde ha drivit på hårdare inför valet 2014 där vi inte gjorde tillräckligt gällande jobbfrågan. YA-jobb, omreglering av Las, lägre arbetsgivaravgifter för unga och matchningsantällningar är alla konkreta förslag men långt ifrån tillräckligt. Efter finanskrisen i Storbritannien 2007-08 var man tvungna att tänka om för att ta sig tillbaka på rätt väg. År 2010 påbörjades den mirakulösa resan då man tillsatte närmare två miljoner britter i arbete fram till idag. Över 200 000 av dem är unga. En av de två skattereformer som legat grund till detta är ”personal allowance” men även den sänkta bolagsskatten och sänkta anställningskostnader har inte minst satt sina spår.

Personal allowance motsvarar det grundavdrag vi har i Sverige, det vill säga den summa du kan tjäna under ett helt år utan att du behöver skatta. För att stärka incitamentet för fler i arbete har koalitionsregeringen i Storbritannien under 2010-2015 höjt detta avdrag från 6 475 pund till 10 600 pund, vilket lett till att tre miljoner låginkomsttagande britter inte betalar inkomstskatt, alls. Denna reform har gett den genomsnittliga inkomsttagaren 550 pund mer i plånboken varje år, vilket påverkat 26 miljoner arbetstagare och som kan jämföras delvis med det svenska jobbskatteavdraget.

Det ska alltid finnas en attraktion att anställa unga och nyanlända. Det ska alltid finnas en lönsamhet att starta och driva företag, därför bör Sverige ta efter dessa modeller som Tyskland och Storbritannien infört. Inför valet 2014 lovade Stefan Löfven en 90-dagars garanti för unga utan arbete, vilket inte blev verklighet. Han lovade dessutom 32 000 trainee-jobb där man hittills endast lyckats skapa ett enda, vilket minst sagt är pinsamt!

Till nästa val måste vi kunna garantera ett arbetande Sverige med en arbetsmarknad som välkomnar alla. Vi är på rätt väg men har en bra bit kvar för vi är övertygade om att Sverige kan mer.

Patrick Benabou

Axel Johnsen

Hampus Kopparklint

Medlemmar i Moderata ungdomsförbundet Karlstad

Vi ser i dag ett växande utanförskap där fler än någonsin hamnar utanför arbetsmarknaden och i ett bidragsberoende. Sverige mår inte bra av en så negativ utveckling och är därför i behov av en nytänkande regering med modern arbetsmarknadspolitik. Vi behöver bland annat satsa på fler lågavlönade arbeten och ytterligare lägre kostnader vid anställning för nyanlända och unga. Nya Moderaterna har lagt fram flera viktiga och konkreta förslag för ett mer välmående och arbetande Sverige, men mer måste göras.

Vi har i dag en arbetsmarknad som successivt stänger ute unga och nyanlända. Den är stel, omodern, orättvis och har alltför höga trösklar in till det första jobbet. När det dessutom är fyra av fem jobb som skapas av småföretagare är det obegripligt att regeringen höjer anställningskostnaderna för unga. Det är snarare så att vi behöver rikta om vår politik och ta efter ledande länder i Europa.

Tyskland har i dag den lägsta arbetslösheten i hela EU, en stor anledning till detta är de avregleringar man gjort på arbetsmarknaden och de s k ”minijobben”. Denna arbetsform har tillåtit fler än sju miljoner tyskar in arbete. En halvtidsanställning låter tyskar tjäna upp till 450 euro, motsvarande ungefär 4 200 kronor, skattefritt,i månaden – oftast i samband med lättare sociala bidrag. En anställningsform som kanske inte passar en stor del av befolkningen men som snabbt skulle hitta sin målgrupp bland studerande, långtidsarbetslösa och nyanlända i Sverige.

Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson (M), har uttalat sig positivt om en liknande modell som Tyskland använder sig av (SvD, 25/3). Ett uttalande om en modell som vi borde ha drivit på hårdare inför valet 2014 där vi inte gjorde tillräckligt gällande jobbfrågan. YA-jobb, omreglering av Las, lägre arbetsgivaravgifter för unga och matchningsantällningar är alla konkreta förslag men långt ifrån tillräckligt. Efter finanskrisen i Storbritannien 2007-08 var man tvungna att tänka om för att ta sig tillbaka på rätt väg. År 2010 påbörjades den mirakulösa resan då man tillsatte närmare två miljoner britter i arbete fram till idag. Över 200 000 av dem är unga. En av de två skattereformer som legat grund till detta är ”personal allowance” men även den sänkta bolagsskatten och sänkta anställningskostnader har inte minst satt sina spår.

Personal allowance motsvarar det grundavdrag vi har i Sverige, det vill säga den summa du kan tjäna under ett helt år utan att du behöver skatta. För att stärka incitamentet för fler i arbete har koalitionsregeringen i Storbritannien under 2010-2015 höjt detta avdrag från 6 475 pund till 10 600 pund, vilket lett till att tre miljoner låginkomsttagande britter inte betalar inkomstskatt, alls. Denna reform har gett den genomsnittliga inkomsttagaren 550 pund mer i plånboken varje år, vilket påverkat 26 miljoner arbetstagare och som kan jämföras delvis med det svenska jobbskatteavdraget.

Det ska alltid finnas en attraktion att anställa unga och nyanlända. Det ska alltid finnas en lönsamhet att starta och driva företag, därför bör Sverige ta efter dessa modeller som Tyskland och Storbritannien infört. Inför valet 2014 lovade Stefan Löfven en 90-dagars garanti för unga utan arbete, vilket inte blev verklighet. Han lovade dessutom 32 000 trainee-jobb där man hittills endast lyckats skapa ett enda, vilket minst sagt är pinsamt!

Till nästa val måste vi kunna garantera ett arbetande Sverige med en arbetsmarknad som välkomnar alla. Vi är på rätt väg men har en bra bit kvar för vi är övertygade om att Sverige kan mer.

Patrick Benabou

Axel Johnsen

Hampus Kopparklint

Medlemmar i Moderata ungdomsförbundet Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.