2015-11-06 06:00

2015-11-06 06:00

Helheten består av alla delar

Debatt: Torsby kommun

Jag menar att hela vår kommun och alla dess innevånare som skall ha samma rättigheter och skyldigheter i en landsbygd som är lika levande som demokratin, skriver Bengt Berg.

Vi som lever på den svenska landsbygden, av eget val eller genom att vi råkar vara födda här, upplever att suget från centrum alltid är det som räknas mest, när det gäller pengar och budget. Argumentet från dem som har makten brukar alltid vara: Vi måste se till helheten.

För femton år sedan gick debattens lågor höga, då gällde det framtiden för Torsby BB. Vi var många som engagerade oss men tyvärr tog landstinget beslut om nedläggning: Vi måste tänka på helheten!

Men vad är det då som är ”helheten”? Jo, helheten betyder centrum – på periferins bekostnad. I exemplet om BB var det Karlstad. I vår egen kommun, Torsby, är det ofta Torsby centrum som är det som räknas. Men jag hävdar: Utan livskraftiga delar – inget starkt centrum! Utan kropp rullar huvudet väldigt lätt iväg trots att det är sprängfyllt av siffror.

Nu till den aktuella debatten om Vitsands räddningstjänst. Det är inte alltid lätt att vara eld och lågor över kommunala beslut – speciellt inte när det gäller förslaget att montera ner deltidsbrandkåren i Vitsand. Det handlar om säkerhet och att skapa förutsättningar för så goda räddningsinsatser som möjligt. Men det handlar också om att visa respekt för kommuninnevånarna varhelst dessa nu bor i vår vidsträckta kommun.

Jag har full förståelse för den ilska som kommer till uttryck och kritiken mot att kommunledningen som inte velat lyssna eller föra dialog med Vitsands räddningskår inför och efter beslutet i miljö-, bygg- och räddningstjänsten eller i kommunstyrelsen. Häromkvällen arrangerades en demonstration från Gamla torget i Torsby till kommunalhuset. I höstmörkret vandrade ilskna kommuninnevånare som ville framföra sin bestämda åsikt att räddningstjänsten i Vitsand måste finans kvar. Av olika skäl kunde inte de beslutande koalitionspartierna Socialdemokraterna och Centern (och Folkpartiet) bemöta argumenten, vilket ju är väldigt synd. Vi pratar ofta om dialog och fördjupad demokrati men när det gäller finns inte så mycken öppenhet för detta meningsutbyte.

Jag menar att hela vår kommun och alla dess innevånare som skall ha samma rättigheter och skyldigheter i en landsbygd som är lika levande som demokratin. Detta är något som Vänsterpartiet har kämpat för i alla de år och det tänker vi fortsätta med. Därför säger vi ett blankt nej till nedläggning av Räddningskåren i Vitsand. Låt hela kommunen leva, inte bara centrum!

Bengt Berg

Vänsterpartiet, Torsby

Vi som lever på den svenska landsbygden, av eget val eller genom att vi råkar vara födda här, upplever att suget från centrum alltid är det som räknas mest, när det gäller pengar och budget. Argumentet från dem som har makten brukar alltid vara: Vi måste se till helheten.

För femton år sedan gick debattens lågor höga, då gällde det framtiden för Torsby BB. Vi var många som engagerade oss men tyvärr tog landstinget beslut om nedläggning: Vi måste tänka på helheten!

Men vad är det då som är ”helheten”? Jo, helheten betyder centrum – på periferins bekostnad. I exemplet om BB var det Karlstad. I vår egen kommun, Torsby, är det ofta Torsby centrum som är det som räknas. Men jag hävdar: Utan livskraftiga delar – inget starkt centrum! Utan kropp rullar huvudet väldigt lätt iväg trots att det är sprängfyllt av siffror.

Nu till den aktuella debatten om Vitsands räddningstjänst. Det är inte alltid lätt att vara eld och lågor över kommunala beslut – speciellt inte när det gäller förslaget att montera ner deltidsbrandkåren i Vitsand. Det handlar om säkerhet och att skapa förutsättningar för så goda räddningsinsatser som möjligt. Men det handlar också om att visa respekt för kommuninnevånarna varhelst dessa nu bor i vår vidsträckta kommun.

Jag har full förståelse för den ilska som kommer till uttryck och kritiken mot att kommunledningen som inte velat lyssna eller föra dialog med Vitsands räddningskår inför och efter beslutet i miljö-, bygg- och räddningstjänsten eller i kommunstyrelsen. Häromkvällen arrangerades en demonstration från Gamla torget i Torsby till kommunalhuset. I höstmörkret vandrade ilskna kommuninnevånare som ville framföra sin bestämda åsikt att räddningstjänsten i Vitsand måste finans kvar. Av olika skäl kunde inte de beslutande koalitionspartierna Socialdemokraterna och Centern (och Folkpartiet) bemöta argumenten, vilket ju är väldigt synd. Vi pratar ofta om dialog och fördjupad demokrati men när det gäller finns inte så mycken öppenhet för detta meningsutbyte.

Jag menar att hela vår kommun och alla dess innevånare som skall ha samma rättigheter och skyldigheter i en landsbygd som är lika levande som demokratin. Detta är något som Vänsterpartiet har kämpat för i alla de år och det tänker vi fortsätta med. Därför säger vi ett blankt nej till nedläggning av Räddningskåren i Vitsand. Låt hela kommunen leva, inte bara centrum!

Bengt Berg

Vänsterpartiet, Torsby

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.