2015-11-03 06:00

2015-11-03 06:00

Står ni bakom den nya fastighetsskatten?

Debatt: Socialdemokraterna

Vi ser därför förslaget om en gatukostnadstaxa som ett stort hot. Infrastrukturen är till för alla och borde därför finansieras genom skatten, skriver Lena Södersten och Roger Lindahl.

Fastighetsskatten reformerades i grunden 2008, vilket ökade tryggheten i boendet för småhusägare. Men kreativiteten är stor bland politiker som vill hitta sätt att höja skatten på småhus. Regeringen har nyligen beställt ett förslag om nya regler för gatukostnader från Lantmäteriet. Det riskerar att bli en ny fastighetsskatt. Står ni för det, Mikael Dahlqvist (S) och Jonas Gunnarsson (S)?

Gatukostnader innebär att kommunen kan skicka räkningar på hundratusentals kronor till de småhusägare som bor nära en väg som upprustas eller nybyggs. Trots att vägen är infrastruktur och rimligtvis används av alla, väljer en del kommuner att ta ut hela kostnaden från de fastighetsägare som bor nära själva asfalten.

Villaägarnas Riksförbund menar att infrastruktur som används av alla också bör betalas av alla. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) höll med om det när han gästade vår kongress i juni. Ändå har bostadsministern beordrat Lantmäteriet att ta fram en så kallad normaltaxa för gatukostnader.

En normaltaxa innebär att kommunen i fortsättningen skulle slippa det samråd med berörda fastighetsägare som i dag är obligatoriskt. Medborgarinflytandet skulle därmed försvinna, och de som drabbas av räkningar på hundratusentals kronor skulle inte ha någon möjlighet att göra sin röst hörd. Systemet med gatukostnader är både principiellt märkligt och ett stort problem för de småhusägare som drabbas. En del riskerar att tvingas lämna sitt hus.

I dag är risken att drabbas störst för den som bor i ett fritidshusområde som håller på att permanentas i någon av kranskommunerna runt storstäderna. Hittills har gatukostnader inte varit aktuella i Hagfors och Hammarö, men om normaltaxan införs så finns en reell risk att det införs även här. Vi ser därför förslaget om en gatukostnadstaxa som ett stort hot. Infrastrukturen är till för alla och borde därför finansieras genom skatten.

Innan en taxa för gatukostnader kan bli verklighet krävs ett riksdagsbeslut. Eftersom ni representerar regeringspartierna i Värmland vill vi veta hur ni ser på den här frågan, som kan få stora negativa konsekvenser för oss småhusägare. Hur är det nu Mikael Dahlqvist och Jonas Gunnarsson; står ni bakom den nya fastighetsskatten?

Lena Södersten

Förbundsjurist, Villaägarnas Riksförbund

Roger Lindahl

Regionchef i Region Mitt, Villaägarnas Riksförbund

Fastighetsskatten reformerades i grunden 2008, vilket ökade tryggheten i boendet för småhusägare. Men kreativiteten är stor bland politiker som vill hitta sätt att höja skatten på småhus. Regeringen har nyligen beställt ett förslag om nya regler för gatukostnader från Lantmäteriet. Det riskerar att bli en ny fastighetsskatt. Står ni för det, Mikael Dahlqvist (S) och Jonas Gunnarsson (S)?

Gatukostnader innebär att kommunen kan skicka räkningar på hundratusentals kronor till de småhusägare som bor nära en väg som upprustas eller nybyggs. Trots att vägen är infrastruktur och rimligtvis används av alla, väljer en del kommuner att ta ut hela kostnaden från de fastighetsägare som bor nära själva asfalten.

Villaägarnas Riksförbund menar att infrastruktur som används av alla också bör betalas av alla. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) höll med om det när han gästade vår kongress i juni. Ändå har bostadsministern beordrat Lantmäteriet att ta fram en så kallad normaltaxa för gatukostnader.

En normaltaxa innebär att kommunen i fortsättningen skulle slippa det samråd med berörda fastighetsägare som i dag är obligatoriskt. Medborgarinflytandet skulle därmed försvinna, och de som drabbas av räkningar på hundratusentals kronor skulle inte ha någon möjlighet att göra sin röst hörd. Systemet med gatukostnader är både principiellt märkligt och ett stort problem för de småhusägare som drabbas. En del riskerar att tvingas lämna sitt hus.

I dag är risken att drabbas störst för den som bor i ett fritidshusområde som håller på att permanentas i någon av kranskommunerna runt storstäderna. Hittills har gatukostnader inte varit aktuella i Hagfors och Hammarö, men om normaltaxan införs så finns en reell risk att det införs även här. Vi ser därför förslaget om en gatukostnadstaxa som ett stort hot. Infrastrukturen är till för alla och borde därför finansieras genom skatten.

Innan en taxa för gatukostnader kan bli verklighet krävs ett riksdagsbeslut. Eftersom ni representerar regeringspartierna i Värmland vill vi veta hur ni ser på den här frågan, som kan få stora negativa konsekvenser för oss småhusägare. Hur är det nu Mikael Dahlqvist och Jonas Gunnarsson; står ni bakom den nya fastighetsskatten?

Lena Södersten

Förbundsjurist, Villaägarnas Riksförbund

Roger Lindahl

Regionchef i Region Mitt, Villaägarnas Riksförbund

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.