2015-11-02 06:00

2015-11-02 06:00

Rädda Rot-avdrag och jobb i Värmland

Debatt: Alliansen

Genom att bryta ut Rot-avdraget från budgetförslaget kan Alliansen rädda en av de bästa reformer man genomförde under sitt åttaåriga regeringsinnehav, skriver Johan Mossling med flera.

Enligt regeringens budgetförslag ska Rot-avdraget sänkas från 50 till 30 procent av arbetskostnaden nästa år. Det innebär att arbetskostnaden ökar med ungefär 40 procent för kunden. Argumenten för att behålla Rot-avdraget är många. Det handlar framförallt om jobben och arbetsmarknaden. Beräkningar från Företagarna visar att Rot-avdraget har gett 22 000 vita jobb i hela landet. För Värmlands del innebär det ungefär 700 nya jobb, som växt fram i små och medelstora företag.

Det nya politiska läge som uppstått efter att decemberöverenskommelsen fallit har ställt frågan i ett helt nytt ljus. Riksdagen behöver inte längre vara dörrmatta åt regeringen. Vad kan då vara lämpligare än att Alliansen gör gemensam sak om Rot-avdraget och låter den frågan avgöras i riksdagen? En tydlig och allmänt uppskattad reform som nuvarande regering försöker hyvla ner. Eftersom även SD har samma inställning som Alliansen blir det majoritet i riksdagen.

Det finns många skäl att bryta ut just Rot-frågan från regeringens budget. Vi står i dag i ett läge där svensk arbetsmarknad lider enorm brist på enklare jobb. Rot-sektorns många små och medelstora företag erbjuder jobb där praktiskt kunnande krävs snarare än en lång högskoleutbildning. Våra snickare, målare, glasmästare och installatörer vill kunna ge unga människor chansen att lära sig ett yrke. Rot-avdraget har gjort detta möjligt genom att det skapat utrymme för praktik och handledning. När antalet flyktingar och invandrare till vårt land är högt är dessa jobb också extra viktiga att värna om. De som kommer till vårt land måste få chansen att kunna försörja sig själva – utan det når vi aldrig en fungerande integration.

Rot-avdraget har även blivit en garanti för att uppdragen utförs enligt lagar och regler. Svartjobben är i praktiken borta i alla våra branscher. Med liggande förslag tar regeringen oss tillbaka till den situation där ett kvitto mest var till besvär. Fusk och mygel svärtar inte bara ned företagen, utan drabbar hela samhället. Det borde vara en av politikens självklara uppgifter att motarbeta sådant.

Besparingen som finansdepartementet räknar med bygger på att 1,1 miljoner människor kommer att utnyttja Rot-avdraget nästa år. Denna grupp får en högre skatt när Rot-avdraget sänks. Med ett bibehållet Rot-avdrag dämpas de totala skattehöjningarna och den strypning av svensk ekonomi som riskerar bli följden undviks.

Rot-avdraget har gett möjligheter att fixa till stugan, renovera badrummet och måla om fasaden. Rot-avdraget är praktisk allianspolitik som förbättrar tillvaron. Att bara se på när detta avvecklas är inte försvarbart - varken mot väljarna, mot företagarna eller mot alla de unga som aldrig får chansen till ett jobb.

Genom att bryta ut Rot-avdraget från budgetförslaget kan Alliansen rädda en av de bästa reformer man genomförde under sitt åttaåriga regeringsinnehav. En reform som har ett brett folkligt stöd och bevisat positiva effekter. Så visar ni att ni tar era väljare på allvar och räddar samtidigt jobben hos tusentals småföretag i Sverige.

Johan Mossling

Vd, VVS-företagen

Björn Hellman

Vd, Måleriföretagen i Sverige

Per Jonasson

Vd, Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

Erik Haara

Vd, Glasbranschföreningen

Johan Aspelin

Vd, Golvbranschen

Enligt regeringens budgetförslag ska Rot-avdraget sänkas från 50 till 30 procent av arbetskostnaden nästa år. Det innebär att arbetskostnaden ökar med ungefär 40 procent för kunden. Argumenten för att behålla Rot-avdraget är många. Det handlar framförallt om jobben och arbetsmarknaden. Beräkningar från Företagarna visar att Rot-avdraget har gett 22 000 vita jobb i hela landet. För Värmlands del innebär det ungefär 700 nya jobb, som växt fram i små och medelstora företag.

Det nya politiska läge som uppstått efter att decemberöverenskommelsen fallit har ställt frågan i ett helt nytt ljus. Riksdagen behöver inte längre vara dörrmatta åt regeringen. Vad kan då vara lämpligare än att Alliansen gör gemensam sak om Rot-avdraget och låter den frågan avgöras i riksdagen? En tydlig och allmänt uppskattad reform som nuvarande regering försöker hyvla ner. Eftersom även SD har samma inställning som Alliansen blir det majoritet i riksdagen.

Det finns många skäl att bryta ut just Rot-frågan från regeringens budget. Vi står i dag i ett läge där svensk arbetsmarknad lider enorm brist på enklare jobb. Rot-sektorns många små och medelstora företag erbjuder jobb där praktiskt kunnande krävs snarare än en lång högskoleutbildning. Våra snickare, målare, glasmästare och installatörer vill kunna ge unga människor chansen att lära sig ett yrke. Rot-avdraget har gjort detta möjligt genom att det skapat utrymme för praktik och handledning. När antalet flyktingar och invandrare till vårt land är högt är dessa jobb också extra viktiga att värna om. De som kommer till vårt land måste få chansen att kunna försörja sig själva – utan det når vi aldrig en fungerande integration.

Rot-avdraget har även blivit en garanti för att uppdragen utförs enligt lagar och regler. Svartjobben är i praktiken borta i alla våra branscher. Med liggande förslag tar regeringen oss tillbaka till den situation där ett kvitto mest var till besvär. Fusk och mygel svärtar inte bara ned företagen, utan drabbar hela samhället. Det borde vara en av politikens självklara uppgifter att motarbeta sådant.

Besparingen som finansdepartementet räknar med bygger på att 1,1 miljoner människor kommer att utnyttja Rot-avdraget nästa år. Denna grupp får en högre skatt när Rot-avdraget sänks. Med ett bibehållet Rot-avdrag dämpas de totala skattehöjningarna och den strypning av svensk ekonomi som riskerar bli följden undviks.

Rot-avdraget har gett möjligheter att fixa till stugan, renovera badrummet och måla om fasaden. Rot-avdraget är praktisk allianspolitik som förbättrar tillvaron. Att bara se på när detta avvecklas är inte försvarbart - varken mot väljarna, mot företagarna eller mot alla de unga som aldrig får chansen till ett jobb.

Genom att bryta ut Rot-avdraget från budgetförslaget kan Alliansen rädda en av de bästa reformer man genomförde under sitt åttaåriga regeringsinnehav. En reform som har ett brett folkligt stöd och bevisat positiva effekter. Så visar ni att ni tar era väljare på allvar och räddar samtidigt jobben hos tusentals småföretag i Sverige.

Johan Mossling

Vd, VVS-företagen

Björn Hellman

Vd, Måleriföretagen i Sverige

Per Jonasson

Vd, Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

Erik Haara

Vd, Glasbranschföreningen

Johan Aspelin

Vd, Golvbranschen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.