2015-10-30 06:00

2015-10-30 06:00

Vet du vad du betalar i skatt?

Debatt: Sverige

Det finns relativt enkla sätt att göra skatterna tydligare. Allra bäst skulle vara om hela lönen betalades ut och om skatten drogs på hela lönen, öppet och synligt för alla, skriver Magnus Kihlström.

Skatten är den enskilt största utgiften för nästan alla hushåll i Sverige. Större än bostadslånet, bilen eller mat och el. Ändå underskattar nästan alla svenskar, hela 94 procent, hur mycket de faktiskt betalar i skatt. De allra flesta tror att de betalar runt 34 procent i skatt. Sanningen är att en genomsnittlig anställd betalar runt 52 procent, mer än halva lönen. Eller; för varje två kronor vi tror att vi betalar, betalar vi i själva verket tre kronor.

Bland ungdomar mellan 15 och 29 år är kunskapen som sämst. Två av tre personer tror att skattenivån är under 30 procent. Företagare har större kunskap och kanske är det inte så konstigt, eftersom de ser hela summan. De ser kostnaden för anställda när de betalar löner, men också betalar de in deras skatt.

En stor del av de dolda skatterna rör skatten på arbete. Den skatt svenskarna ser är den som dras på deras egen lön – de skatter och avgifter som betalas in redan innan lönen hamnar på kontot förblir osynliga för alla utom arbetsgivaren. En stor del av arbetsgivaravgiften är faktiskt att betrakta som skatt. Ett tydligt samband mellan inbetalningarna, som ska gå till sjukförsäkring, pensioner m m och den som jobbar finns inte.

Som företagare så anser jag att skatterna borde bli synligare för både företagare, men framförallt för de anställda. De borde lättare få reda på att skatten är högre än 30 procent och att när all skatt är inräknat så är det över 50 procent. En större inblick i vad arbetsgivaravgifter går till och vad det kostar företagen, men också de anställdas löner borde ske.

Det finns relativt enkla sätt att göra skatterna tydligare. Allra bäst skulle vara om hela lönen betalades ut och om skatten drogs på hela lönen, öppet och synligt för alla. Så fungerar det Danmark och som företagare tycker jag att det vore ett bra system att införa även här. Där är det tydligare för de anställda vad skatten går till och hur mycket den är i procent, varför har vi det inte så i Sverige?

Den andra dolda skatten är momsen. Även om den står utskriven längst ner på kvittot är det få som sätter den i relation till vad varan kostar, och vart pengarna går. I Danmark redovisas varans pris, innan moms, på kvittot. Vilket gör det tydligt för kunden vad man betalar. Återigen ett bra exempel på hur vi kan förenkla vårt eget system.

De dolda skatterna innebär också demokratiska problem. Debatten om skattenivåer och vad vi har rätt att förvänta oss för våra skattepengar snedvrids om vi inte vet vad vi betalar. Att öka transparensen borde därför ligga i allas intresse. Det skulle leda till en mer nyanserad skattedebatt, där inte bara inkomstskatten utan hela skatten diskuteras öppet och synligt.

Transparens handlar om att ge personer större kunskap om själva dubbelbeskattningen som sker när det kommer till momsen. Först är det mer eller mindre 52 procent av lönen som går i skatt och sedan är det skatt på allt man konsumerar. Det är en väldigt stor del av lönen som går till skatt med allt inräknat och det är konsumenten som blir drabbade hårdast av momsen. Priserna på varorna blir högre och det är inget positivt för branschen.

Om vi redovisar mer öppet för kunden och företagen, skapar vi en transparens som alla kan dra nytta av. Inte minst i skattedebatten. Jag vill se alla kort på borden.

Magnus Kihlström

Vd, Make My Day

Skatten är den enskilt största utgiften för nästan alla hushåll i Sverige. Större än bostadslånet, bilen eller mat och el. Ändå underskattar nästan alla svenskar, hela 94 procent, hur mycket de faktiskt betalar i skatt. De allra flesta tror att de betalar runt 34 procent i skatt. Sanningen är att en genomsnittlig anställd betalar runt 52 procent, mer än halva lönen. Eller; för varje två kronor vi tror att vi betalar, betalar vi i själva verket tre kronor.

Bland ungdomar mellan 15 och 29 år är kunskapen som sämst. Två av tre personer tror att skattenivån är under 30 procent. Företagare har större kunskap och kanske är det inte så konstigt, eftersom de ser hela summan. De ser kostnaden för anställda när de betalar löner, men också betalar de in deras skatt.

En stor del av de dolda skatterna rör skatten på arbete. Den skatt svenskarna ser är den som dras på deras egen lön – de skatter och avgifter som betalas in redan innan lönen hamnar på kontot förblir osynliga för alla utom arbetsgivaren. En stor del av arbetsgivaravgiften är faktiskt att betrakta som skatt. Ett tydligt samband mellan inbetalningarna, som ska gå till sjukförsäkring, pensioner m m och den som jobbar finns inte.

Som företagare så anser jag att skatterna borde bli synligare för både företagare, men framförallt för de anställda. De borde lättare få reda på att skatten är högre än 30 procent och att när all skatt är inräknat så är det över 50 procent. En större inblick i vad arbetsgivaravgifter går till och vad det kostar företagen, men också de anställdas löner borde ske.

Det finns relativt enkla sätt att göra skatterna tydligare. Allra bäst skulle vara om hela lönen betalades ut och om skatten drogs på hela lönen, öppet och synligt för alla. Så fungerar det Danmark och som företagare tycker jag att det vore ett bra system att införa även här. Där är det tydligare för de anställda vad skatten går till och hur mycket den är i procent, varför har vi det inte så i Sverige?

Den andra dolda skatten är momsen. Även om den står utskriven längst ner på kvittot är det få som sätter den i relation till vad varan kostar, och vart pengarna går. I Danmark redovisas varans pris, innan moms, på kvittot. Vilket gör det tydligt för kunden vad man betalar. Återigen ett bra exempel på hur vi kan förenkla vårt eget system.

De dolda skatterna innebär också demokratiska problem. Debatten om skattenivåer och vad vi har rätt att förvänta oss för våra skattepengar snedvrids om vi inte vet vad vi betalar. Att öka transparensen borde därför ligga i allas intresse. Det skulle leda till en mer nyanserad skattedebatt, där inte bara inkomstskatten utan hela skatten diskuteras öppet och synligt.

Transparens handlar om att ge personer större kunskap om själva dubbelbeskattningen som sker när det kommer till momsen. Först är det mer eller mindre 52 procent av lönen som går i skatt och sedan är det skatt på allt man konsumerar. Det är en väldigt stor del av lönen som går till skatt med allt inräknat och det är konsumenten som blir drabbade hårdast av momsen. Priserna på varorna blir högre och det är inget positivt för branschen.

Om vi redovisar mer öppet för kunden och företagen, skapar vi en transparens som alla kan dra nytta av. Inte minst i skattedebatten. Jag vill se alla kort på borden.

Magnus Kihlström

Vd, Make My Day

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.