2015-10-28 06:00

2015-10-28 06:00

Ökade kostnader för våra äldre

Debatt: Forshaga kommun

Det är en märklig och orättfärdig omfördelningspolitik där man tar från svaga grupper som har svårt att protestera högljutt, skriver Per Hallström.

Sveriges alla äldre har skäl att känna sig lurade av Stefan Löfven (S). I valrörelsen lovade han guld, gröna skogar och lägre skatter för pensionärer – men verkligheten visar sig bli någonting helt annat.

För människor som vill och kan arbeta efter 65 år blir nu det dyrare att ha dem anställda och för den som går i pension och behöver hemtjänst höjs kostnaderna. I Forshaga kommun blir höjningen 211 kronor i månaden när maxtaxan för hemtjänst höjs från den 1 juli 2016. Lägger man sedan till en höjning på 480 kronor i månaden för kost på särskilt boende som den S-styrda majoriteten i Forshaga drev igenom i våras, blir kostnadsökningarna för våra äldre i kommunen orimligt höga.

På regeringens förslag om höjt bostadstillägg, den utlovade skattesänkningen, avgiftshöjningarna i hemtjänst och särskilt boende blir det för en gift grundskolelärare som arbetat i 40 år ett inkomsttapp på 2 511 kronor om året. Det är en märklig och orättfärdig omfördelningspolitik där man tar från svaga grupper som har svårt att protestera högljutt.

Att höjd maxtaxa för hemtjänsten inte är tvingande för kommunerna är i sammanhanget en klen tröst, eftersom statsbidragen minskas med lika mycket som avgiftshöjningarna. Med andra ord: Den S-styrda regeringen försöker pressa kommunerna att höja avgifterna.

Vi moderater i Forshaga har både reserverat oss mot höjningen av kost på särskilt boende och på höjningen av maxtaxan för hemtjänst.

Per Hallström (M)

Andre vice ordförande, vård- och omsorgsnämnden Forshaga

Sveriges alla äldre har skäl att känna sig lurade av Stefan Löfven (S). I valrörelsen lovade han guld, gröna skogar och lägre skatter för pensionärer – men verkligheten visar sig bli någonting helt annat.

För människor som vill och kan arbeta efter 65 år blir nu det dyrare att ha dem anställda och för den som går i pension och behöver hemtjänst höjs kostnaderna. I Forshaga kommun blir höjningen 211 kronor i månaden när maxtaxan för hemtjänst höjs från den 1 juli 2016. Lägger man sedan till en höjning på 480 kronor i månaden för kost på särskilt boende som den S-styrda majoriteten i Forshaga drev igenom i våras, blir kostnadsökningarna för våra äldre i kommunen orimligt höga.

På regeringens förslag om höjt bostadstillägg, den utlovade skattesänkningen, avgiftshöjningarna i hemtjänst och särskilt boende blir det för en gift grundskolelärare som arbetat i 40 år ett inkomsttapp på 2 511 kronor om året. Det är en märklig och orättfärdig omfördelningspolitik där man tar från svaga grupper som har svårt att protestera högljutt.

Att höjd maxtaxa för hemtjänsten inte är tvingande för kommunerna är i sammanhanget en klen tröst, eftersom statsbidragen minskas med lika mycket som avgiftshöjningarna. Med andra ord: Den S-styrda regeringen försöker pressa kommunerna att höja avgifterna.

Vi moderater i Forshaga har både reserverat oss mot höjningen av kost på särskilt boende och på höjningen av maxtaxan för hemtjänst.

Per Hallström (M)

Andre vice ordförande, vård- och omsorgsnämnden Forshaga

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.