2015-10-21 06:01

2015-10-21 06:01

Hårdare tag mot människorättskränkningar

Debatt: Ungern

Orbán har under sin tid vid makten monterat ned demokratin och under den senaste tiden satt in militär mot flyktingar, skriver Anna Hedh.

Oavsett om vi vill det eller inte så påverkas vi av det politiska läget i EU. Just nu när mänskliga rättigheter ifrågasätts för jag och mina svenska socialdemokratiska kollegor en kamp mot högerextrema och populistiska rörelser i EU. Vi backar inte utan är mycket tydliga eftersom vi vill försvara de medborgerliga fri- och rättigheterna i EU och världen.

Värst är utan tvekan läget i Viktor Orbáns Ungern. Orbán har under sin tid vid makten monterat ned demokratin och under den senaste tiden satt in militär mot flyktingar.

Tidigare diskuterades om Europaparlamentet skulle försöka inleda ett förfarande för att dra in den ungerska regeringen rösträtt i EU. Det finns nämligen en artikel i fördraget som säger att medlemsländer som bryter mot medborgerliga fri- och rättigheter ska straffas. Jag är arg och besviken på att min partigrupp inte kunde stödja detta p g a av att man var rädd för att förlora omröstningen, som måste vinnas av två tredjedels majoritet. Men jag anser inte att detta är en anledning att inte ens försöka och kämpar nu för att gruppledningen ska ändra sig.

Högern i Europa, M och KD: s partigrupp backar upp Orbán till hundra procent så det är en stor risk att vi förlorar omröstningen. Jag har vid ett flertal tillfällen försökt få de svenska ledamöterna i M och KD att tala om var de står i frågan utan resultat. Det tar jag som att de stöder Orbán.

Orbán är inte ensam i EU om att uttala sig rasistiskt. Vi socialdemokrater har samma skyldighet att agera när medlemmar av vår politiska familj begår fel. Den slovakiska socialdemokraten och premiärministern Robert Fico har gjort en rad rasistiska uttalanden. Nyligen meddelande regeringen att Slovakien är ett kristet land och endast kommer ta emot kristna flyktingar.

Uttalanden av denna typ har följts av försök att underminera asylrätten genom att säga att 90 procent av de människor som kommit från Syrien är ”ekonomiska migranter”. Fico har också häftigt motarbetat alla förslag om ökat samarbete i EU och ett större mottagande av kvotflyktingar.

På grund av att ledande företrädare för Ficos parti upprepande gånger brustit räcker det inte med att förklara den senaste raden av påståenden. Det slovakiska socialdemokratiska partiet har skyldighet att visa att de aktivt står upp för mänskliga rättigheter och icke-diskriminering. På det senaste möte i socialdemokraternas partigrupp i Europaparlamentet fick Fico en möjlighet att förklara sig och slå in på en ny väg, men han tog inte denna chans.

Människovärdet är grunden som all socialdemokratisk politik måste utgå från. Jag anser därför att det slovakiska partiet bör uteslutas från det europeiska socialdemokratiska partiet och den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet. Än en gång uppmanar jag de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna att vara lika tydliga mot Viktor Orbán.

Anna Hedh (S)

Europaparlamentariker

Oavsett om vi vill det eller inte så påverkas vi av det politiska läget i EU. Just nu när mänskliga rättigheter ifrågasätts för jag och mina svenska socialdemokratiska kollegor en kamp mot högerextrema och populistiska rörelser i EU. Vi backar inte utan är mycket tydliga eftersom vi vill försvara de medborgerliga fri- och rättigheterna i EU och världen.

Värst är utan tvekan läget i Viktor Orbáns Ungern. Orbán har under sin tid vid makten monterat ned demokratin och under den senaste tiden satt in militär mot flyktingar.

Tidigare diskuterades om Europaparlamentet skulle försöka inleda ett förfarande för att dra in den ungerska regeringen rösträtt i EU. Det finns nämligen en artikel i fördraget som säger att medlemsländer som bryter mot medborgerliga fri- och rättigheter ska straffas. Jag är arg och besviken på att min partigrupp inte kunde stödja detta p g a av att man var rädd för att förlora omröstningen, som måste vinnas av två tredjedels majoritet. Men jag anser inte att detta är en anledning att inte ens försöka och kämpar nu för att gruppledningen ska ändra sig.

Högern i Europa, M och KD: s partigrupp backar upp Orbán till hundra procent så det är en stor risk att vi förlorar omröstningen. Jag har vid ett flertal tillfällen försökt få de svenska ledamöterna i M och KD att tala om var de står i frågan utan resultat. Det tar jag som att de stöder Orbán.

Orbán är inte ensam i EU om att uttala sig rasistiskt. Vi socialdemokrater har samma skyldighet att agera när medlemmar av vår politiska familj begår fel. Den slovakiska socialdemokraten och premiärministern Robert Fico har gjort en rad rasistiska uttalanden. Nyligen meddelande regeringen att Slovakien är ett kristet land och endast kommer ta emot kristna flyktingar.

Uttalanden av denna typ har följts av försök att underminera asylrätten genom att säga att 90 procent av de människor som kommit från Syrien är ”ekonomiska migranter”. Fico har också häftigt motarbetat alla förslag om ökat samarbete i EU och ett större mottagande av kvotflyktingar.

På grund av att ledande företrädare för Ficos parti upprepande gånger brustit räcker det inte med att förklara den senaste raden av påståenden. Det slovakiska socialdemokratiska partiet har skyldighet att visa att de aktivt står upp för mänskliga rättigheter och icke-diskriminering. På det senaste möte i socialdemokraternas partigrupp i Europaparlamentet fick Fico en möjlighet att förklara sig och slå in på en ny väg, men han tog inte denna chans.

Människovärdet är grunden som all socialdemokratisk politik måste utgå från. Jag anser därför att det slovakiska partiet bör uteslutas från det europeiska socialdemokratiska partiet och den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet. Än en gång uppmanar jag de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna att vara lika tydliga mot Viktor Orbán.

Anna Hedh (S)

Europaparlamentariker

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.