2015-10-20 06:00

2015-10-20 06:00

Skramlar för människor på flykt

Debatt: Värmland

Med Hela Värmland skramlar vill vi bjuda på en kväll fylld av bra musik, tänkvärda ord, mycket värme och kärlek men också visa vad vi kan göra för att göra skillnad, skriver Per-Samuel Nisser och Joachim Beijmo.

De senaste månaderna har kommunerna i regionen tagit emot fler asylsökande än någonsin och ikväll skramlar hela Värmland för de som befinner sig på flykt i krisdrabbade områden. Engagemanget för de stora världsfrågorna är stort och när kvällens gala är över går vi vidare med att nå FN:s nya mål för en hållbar global utveckling.

Översvämningar och jordbävningar, smittsamma sjukdomar som exempelvis ebola och krig har lett till att de akuta hjälpbehoven runt om i världen är oerhört stora. Människor tvingas lämna sina hem och inte sedan andra världskriget har så många varit på flykt som idag. En del av dem har vi välkomnat här i Värmland och alla delar i samhället hjälps nu åt för att hantera den situation som har uppstått.

Samtidigt är det bara en bråkdel av de som flyr från krig och naturkatastrofer som hamnar här – de flesta är kvar i den krisdrabbade regionen. Därför arrangerar Karlstads kommun i samarbete med Sida, Visit Karlstad, Great Event of Karlstad och Information Design Hela Värmland Skramlar, en välgörenhetsgala där alla biljettintäkterna går till FN:s flyktingorgan, UNHCR. Med Hela Värmland skramlar vill vi bjuda på en kväll fylld av bra musik, tänkvärda ord, mycket värme och kärlek men också visa vad vi kan göra för att göra skillnad.

För vi vet att det vi gör spelar roll. För trots att vi har en humanitär kris så har samtidigt mycket i världen blivit bättre. Mer människor än någonsin går i skolan, andelen fattiga i världen har aldrig varit lägre och fler barn än någonsin överlever sina första fem år på jorden. Värmlands befolkning har bidragit till den här positiva utvecklingen. Varje dag bidrar alla skattebetalare med cirka tio kronor till den svenska biståndsbudgeten. Det är pengar som går till både långsiktiga lösningar som att bygga miljövänliga solceller i Tanzania och till akut hjälp som att 2,2 miljoner krisdrabbade människor fick filtar och kläder förra året.

Karlstads kommun och biståndsmyndigheten Sida har sedan flera år tillbaka samarbetat kring projektet Globala kommunen. Det är ett projekt med målet att visa på sambandet mellan det som händer i kommunen och det som sker i världen och få fler aktörer att engagera sig i internationella frågor. Att koppla samman det globala med det lokala har sedan en knapp månad tillbaka fått än större aktualitet. Då kom världens ledare överens om 17 nya mål för hållbar utveckling. De nya målen ersätter Millenniemålen och ska uppnås av alla, överallt. Det innebär att kommunerna i Värmland till exempel måste fundera på målen som rör hållbar energi och hållbara städer, och ta fram lokala mål och handlingsplaner.

I utvecklingssammanhang brukar man tala om humanitära kriser och långsiktiga utvecklingssatsningar. Ikväll samlar vi pengar för de som befinner sig i en akut situation och imorgon fortsätter vi arbetet framåt med att ta vårt ansvar för att nå de nya utvecklingsmålen.

Per-Samuel Nisser

Ordförande, kommunstyrelsen i Karlstad

Joachim Beijmo

Kommunikationschef, Sida

De senaste månaderna har kommunerna i regionen tagit emot fler asylsökande än någonsin och ikväll skramlar hela Värmland för de som befinner sig på flykt i krisdrabbade områden. Engagemanget för de stora världsfrågorna är stort och när kvällens gala är över går vi vidare med att nå FN:s nya mål för en hållbar global utveckling.

Översvämningar och jordbävningar, smittsamma sjukdomar som exempelvis ebola och krig har lett till att de akuta hjälpbehoven runt om i världen är oerhört stora. Människor tvingas lämna sina hem och inte sedan andra världskriget har så många varit på flykt som idag. En del av dem har vi välkomnat här i Värmland och alla delar i samhället hjälps nu åt för att hantera den situation som har uppstått.

Samtidigt är det bara en bråkdel av de som flyr från krig och naturkatastrofer som hamnar här – de flesta är kvar i den krisdrabbade regionen. Därför arrangerar Karlstads kommun i samarbete med Sida, Visit Karlstad, Great Event of Karlstad och Information Design Hela Värmland Skramlar, en välgörenhetsgala där alla biljettintäkterna går till FN:s flyktingorgan, UNHCR. Med Hela Värmland skramlar vill vi bjuda på en kväll fylld av bra musik, tänkvärda ord, mycket värme och kärlek men också visa vad vi kan göra för att göra skillnad.

För vi vet att det vi gör spelar roll. För trots att vi har en humanitär kris så har samtidigt mycket i världen blivit bättre. Mer människor än någonsin går i skolan, andelen fattiga i världen har aldrig varit lägre och fler barn än någonsin överlever sina första fem år på jorden. Värmlands befolkning har bidragit till den här positiva utvecklingen. Varje dag bidrar alla skattebetalare med cirka tio kronor till den svenska biståndsbudgeten. Det är pengar som går till både långsiktiga lösningar som att bygga miljövänliga solceller i Tanzania och till akut hjälp som att 2,2 miljoner krisdrabbade människor fick filtar och kläder förra året.

Karlstads kommun och biståndsmyndigheten Sida har sedan flera år tillbaka samarbetat kring projektet Globala kommunen. Det är ett projekt med målet att visa på sambandet mellan det som händer i kommunen och det som sker i världen och få fler aktörer att engagera sig i internationella frågor. Att koppla samman det globala med det lokala har sedan en knapp månad tillbaka fått än större aktualitet. Då kom världens ledare överens om 17 nya mål för hållbar utveckling. De nya målen ersätter Millenniemålen och ska uppnås av alla, överallt. Det innebär att kommunerna i Värmland till exempel måste fundera på målen som rör hållbar energi och hållbara städer, och ta fram lokala mål och handlingsplaner.

I utvecklingssammanhang brukar man tala om humanitära kriser och långsiktiga utvecklingssatsningar. Ikväll samlar vi pengar för de som befinner sig i en akut situation och imorgon fortsätter vi arbetet framåt med att ta vårt ansvar för att nå de nya utvecklingsmålen.

Per-Samuel Nisser

Ordförande, kommunstyrelsen i Karlstad

Joachim Beijmo

Kommunikationschef, Sida

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.