2015-10-20 06:01

2015-10-20 06:01

Jag är en stolt kristdemokrat

Debatt: Decemberöverenskommelsen

Inte nog med att det fråntog Alliansens partier möjligheten att agera som en trovärdig opposition i väljarnas ögon, det fråntog även de folkvalda riksdagsledamöterna makten de valts att inneha, skriver Simon Sjögren.

Som distriktsordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) i Värmland är jag glad att mitt moderparti valt att lämna decemberöverenskommelsen (DÖ). Jag och många av mina kollegor i KDU och Kristdemokraterna (KD) har arbetat hårt för att KD:s högsta beslutande organ, det medlemsvalda rikstinget, skulle ta det beslut som man tog.

Reaktionerna på beslutet lät inte vänta på sig och både ris och ros har hörts från olika håll i den svenska samhällsdebatten. Ett flertal riksdagsledamöter från Värmland tillhörande regeringspartierna och Vänsterpartiet har dock varit, milt uttryckt, kritiska till KD:s beslut att lämna DÖ.

Deras kritik vilar dock på svag grund och de som fortsätter att hedra DÖ som något gott för Sverige måste blunda för verkligheten. DÖ var en panikåtgärd som slöts för lite mer än nio månader sedan. Även om tanken var god så var resultatet katastrofalt. Inte nog med att det fråntog Alliansens partier möjligheten att agera som en trovärdig opposition i väljarnas ögon, det fråntog även de folkvalda riksdagsledamöterna makten de valts att inneha.

DÖ placerade den centrala makten över Sverige i händerna på några få partisekreterare inom S, MP och V medan de som folket faktiskt har valt fick agera ceremoniella figurer för demokratin. KD:s beslut att ge makten över något så centralt som statsbudgeten tillbaka till sina egna riksdagsledamöter är inte bara en seger för den svenska parlamentarismen, det är en seger för de som röstade på dessa ledamöter. DÖ skapade en ohållbar situation där en minoritetsregering kunde agera som ensam härskare. Det var knappast rimligt eller önskvärt att en majoritet av riksdagen lade sig inför regeringen innan man ens försökt att förhandla i alla olika sakfrågor.

Ett flertal politiker har i media hotat med att kaos nu riskerar att utbryta. Som svar på detta kan man lätt konstatera att om politiskt kaos skulle bryta ut skulle det enbart vara ett tecken på svagt politiskt ledarskap. Sverige har en tradition av att förhandla i sakfrågor. Regeringen måste söka mandat för att styra. Detta kommer kräva förhandlingar mellan regeringen och opposition i flera områden. Men det är ett långt bättre alternativ än DÖ som på förhand serverade oss ett resultat där Vänsterpartiet kunde hålla hela regeringen och svenska folket som gisslan.

Jag är stolt som kristdemokrat över att vi beslutade att lämna DÖ. Jag är stolt att frågan beslutades på demokratiskt vis genom ett medlemsbeslut i partiet. Och jag ser fram emot att kunna agera riktig opposition. För det var ändå så folket beslutade att det skulle se ut förra hösten.

Simon Sjögren

Distriktsordförande för KDU Värmland

Som distriktsordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) i Värmland är jag glad att mitt moderparti valt att lämna decemberöverenskommelsen (DÖ). Jag och många av mina kollegor i KDU och Kristdemokraterna (KD) har arbetat hårt för att KD:s högsta beslutande organ, det medlemsvalda rikstinget, skulle ta det beslut som man tog.

Reaktionerna på beslutet lät inte vänta på sig och både ris och ros har hörts från olika håll i den svenska samhällsdebatten. Ett flertal riksdagsledamöter från Värmland tillhörande regeringspartierna och Vänsterpartiet har dock varit, milt uttryckt, kritiska till KD:s beslut att lämna DÖ.

Deras kritik vilar dock på svag grund och de som fortsätter att hedra DÖ som något gott för Sverige måste blunda för verkligheten. DÖ var en panikåtgärd som slöts för lite mer än nio månader sedan. Även om tanken var god så var resultatet katastrofalt. Inte nog med att det fråntog Alliansens partier möjligheten att agera som en trovärdig opposition i väljarnas ögon, det fråntog även de folkvalda riksdagsledamöterna makten de valts att inneha.

DÖ placerade den centrala makten över Sverige i händerna på några få partisekreterare inom S, MP och V medan de som folket faktiskt har valt fick agera ceremoniella figurer för demokratin. KD:s beslut att ge makten över något så centralt som statsbudgeten tillbaka till sina egna riksdagsledamöter är inte bara en seger för den svenska parlamentarismen, det är en seger för de som röstade på dessa ledamöter. DÖ skapade en ohållbar situation där en minoritetsregering kunde agera som ensam härskare. Det var knappast rimligt eller önskvärt att en majoritet av riksdagen lade sig inför regeringen innan man ens försökt att förhandla i alla olika sakfrågor.

Ett flertal politiker har i media hotat med att kaos nu riskerar att utbryta. Som svar på detta kan man lätt konstatera att om politiskt kaos skulle bryta ut skulle det enbart vara ett tecken på svagt politiskt ledarskap. Sverige har en tradition av att förhandla i sakfrågor. Regeringen måste söka mandat för att styra. Detta kommer kräva förhandlingar mellan regeringen och opposition i flera områden. Men det är ett långt bättre alternativ än DÖ som på förhand serverade oss ett resultat där Vänsterpartiet kunde hålla hela regeringen och svenska folket som gisslan.

Jag är stolt som kristdemokrat över att vi beslutade att lämna DÖ. Jag är stolt att frågan beslutades på demokratiskt vis genom ett medlemsbeslut i partiet. Och jag ser fram emot att kunna agera riktig opposition. För det var ändå så folket beslutade att det skulle se ut förra hösten.

Simon Sjögren

Distriktsordförande för KDU Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.