2015-10-15 06:01

2015-10-15 06:01

Sverige och Värmland kan mer

Debatt: Moderaterna

Människor som kommer till Sverige behöver snabbare komma i egen försörjning. Moderaterna har därför omprövat integrations- och migrationspolitiken, skriver Anna Kinberg Batra med flera.

I dag inleds Moderaternas partistämma i Karlstad. Under några dagar kommer vi att ta beslut om en lång rad konkreta förslag för ett Sverige som kan mer.

Det behövs när utvecklingen i Sverige är på väg åt fel håll. Vi ser hur ett nytt utanförskap växer fram där utrikes födda och unga utan gymnasieutbildning drabbas hårdast då de har allt svårare att få sitt första jobb. Utanförskap begränsar människors möjligheter att stå på egna ben, försörja sig själva, växa och utvecklas. Då begränsas också samhället. Det gäller här i Värmland och i alla andra delar av landet.

Men då har Sverige en regering som inte vill se allvaret i utmaningen utan går fram med en politik som riskerar att förvärra utanförskapet och försämra jobbtillväxten. Enligt Konjunkturinstitutet hotas upp till 20 000 jobb. Stefan Löfven väljer att höja ersättningarna till de som inte jobbar och gör det dyrare för de som anställer. Att sätta sig i bilen och åka till jobbet ska inte löna sig enligt Löfvens politik. 8 av 10 hushåll i Sverige drabbas och 90 procent av regeringens skattehöjningar slår mot jobb och tillväxt.

I Värmlands län lever nästan var sjätte person i utanförskap. Det vill vi ändra på. Men då krävs ledarskap och reformer som syftar till att alla som kan arbeta och försörja sig själva ska göra det. Sammantaget handlar det om att uppmuntra den flit och strävsamhet som gjort Sverige till ett av världens bästa länder att leva i.

För att bryta det nya utanförskapet är några delar särskilt viktiga:

• Fler ska få sitt första jobb

Det behövs nya och enklare vägar till arbetsmarknaden. Därför föreslår vi ett förstajobbet-avdrag som ökar drivkrafterna att gå från bidrag till egen försörjning och att arbeta för de med små inkomster. Vi vill också att en ny anställningsform för unga och nyanlända införs: förstajobbet-anställning. Den ska vara till för att komma in på arbetsmarknaden och ge fler möjlighet att visa vad man går för. Vår samlade politik handlar även om att fler måste anstränga sig och vi vill se tydliga krav för att fler ska göra sig anställningsbara.

• En ansvarsfull integrations- och migrationspolitik

Vi måste skapa mer ordning och reda i mottagandet och säkerställa hjälp till dem som verkligen har skyddsbehov. Människor som kommer till Sverige behöver snabbare komma i egen försörjning. Moderaterna har därför omprövat integrations- och migrationspolitiken. Ett centralt förslag är att vi vill att tillfälliga uppehållstillstånd blir ny huvudregel. Får man jobb och inkomst övergår det i ett permanent uppehållstillstånd.

• Ökad trygghet

Med utanförskap följer ofta en ökad otrygghet i samhället. Det ser vi bland annat i att det finns över femtio områden i landet där kriminella nätverk och brottslighet innebär stora problem i lokalsamhället. För att motverka detta vill Moderaterna skapa förutsättningar för en närvarande polis. Vi vill att det anställs och utbildas 1 000 nya poliser de närmaste åren. Satsningen ska särskilt riktas till de områden där otryggheten är som störst.

Detta är några av de många förslag som vi nu tar vidare på vår partistämma för att fler människor ska få ett första jobb, för att tryggheten i samhället ska öka och för ett Sverige och ett Värmland som kan mer.

Anna Kinberg Batra

Partiledare, Moderaterna

Stina Höök

Förbundsordförande, Moderaterna i Värmland

Fredrik Larsson

Förste vice förbundsordförande, Moderaterna i Värmland

Per-Samuel Nisser

Andre vice förbundsordförande, Moderaterna i Värmland

I dag inleds Moderaternas partistämma i Karlstad. Under några dagar kommer vi att ta beslut om en lång rad konkreta förslag för ett Sverige som kan mer.

Det behövs när utvecklingen i Sverige är på väg åt fel håll. Vi ser hur ett nytt utanförskap växer fram där utrikes födda och unga utan gymnasieutbildning drabbas hårdast då de har allt svårare att få sitt första jobb. Utanförskap begränsar människors möjligheter att stå på egna ben, försörja sig själva, växa och utvecklas. Då begränsas också samhället. Det gäller här i Värmland och i alla andra delar av landet.

Men då har Sverige en regering som inte vill se allvaret i utmaningen utan går fram med en politik som riskerar att förvärra utanförskapet och försämra jobbtillväxten. Enligt Konjunkturinstitutet hotas upp till 20 000 jobb. Stefan Löfven väljer att höja ersättningarna till de som inte jobbar och gör det dyrare för de som anställer. Att sätta sig i bilen och åka till jobbet ska inte löna sig enligt Löfvens politik. 8 av 10 hushåll i Sverige drabbas och 90 procent av regeringens skattehöjningar slår mot jobb och tillväxt.

I Värmlands län lever nästan var sjätte person i utanförskap. Det vill vi ändra på. Men då krävs ledarskap och reformer som syftar till att alla som kan arbeta och försörja sig själva ska göra det. Sammantaget handlar det om att uppmuntra den flit och strävsamhet som gjort Sverige till ett av världens bästa länder att leva i.

För att bryta det nya utanförskapet är några delar särskilt viktiga:

• Fler ska få sitt första jobb

Det behövs nya och enklare vägar till arbetsmarknaden. Därför föreslår vi ett förstajobbet-avdrag som ökar drivkrafterna att gå från bidrag till egen försörjning och att arbeta för de med små inkomster. Vi vill också att en ny anställningsform för unga och nyanlända införs: förstajobbet-anställning. Den ska vara till för att komma in på arbetsmarknaden och ge fler möjlighet att visa vad man går för. Vår samlade politik handlar även om att fler måste anstränga sig och vi vill se tydliga krav för att fler ska göra sig anställningsbara.

• En ansvarsfull integrations- och migrationspolitik

Vi måste skapa mer ordning och reda i mottagandet och säkerställa hjälp till dem som verkligen har skyddsbehov. Människor som kommer till Sverige behöver snabbare komma i egen försörjning. Moderaterna har därför omprövat integrations- och migrationspolitiken. Ett centralt förslag är att vi vill att tillfälliga uppehållstillstånd blir ny huvudregel. Får man jobb och inkomst övergår det i ett permanent uppehållstillstånd.

• Ökad trygghet

Med utanförskap följer ofta en ökad otrygghet i samhället. Det ser vi bland annat i att det finns över femtio områden i landet där kriminella nätverk och brottslighet innebär stora problem i lokalsamhället. För att motverka detta vill Moderaterna skapa förutsättningar för en närvarande polis. Vi vill att det anställs och utbildas 1 000 nya poliser de närmaste åren. Satsningen ska särskilt riktas till de områden där otryggheten är som störst.

Detta är några av de många förslag som vi nu tar vidare på vår partistämma för att fler människor ska få ett första jobb, för att tryggheten i samhället ska öka och för ett Sverige och ett Värmland som kan mer.

Anna Kinberg Batra

Partiledare, Moderaterna

Stina Höök

Förbundsordförande, Moderaterna i Värmland

Fredrik Larsson

Förste vice förbundsordförande, Moderaterna i Värmland

Per-Samuel Nisser

Andre vice förbundsordförande, Moderaterna i Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.