2015-10-15 06:00

2015-10-15 06:00

Det krävs en bred överenskommelse

Debatt: Bostadskrisen

Det tar lång tid att bygga bort bostadsbristen. Och för att det ska ha en chans att lyckas krävs långsiktiga överenskommelser över flera mandatperioder, skriver Anders Lago och Annette Björkman.

I helgen har Moderaterna partistämma i Karlstad. De flesta partimedlemmarna bor naturligtvis på hotell, men skulle de bosätta sig här vore det värre. Det är bostadsbrist i Karlstad. Men Karlstad kommun är långt ifrån ensamma om den problematiken. I dag brottas 183 av landets 290 kommuner med bostadsbrist. Läget är akut. Nu krävs en långsiktig och bred överenskommelse för att lösa bostadskrisen.

Karlstads senaste befolkningsprognos visar att kommunen kommer att passera 100 000 invånare om 15 år. Vid det laget har Sverige sedan flera år passerat elva miljoner. Samtidigt släpar bostadsbyggandet efter rejält. Även fast vi i Sverige bygger mer än vi gjort på 25 år är vi inte närheten av att ens täcka det årliga behovet av bostäder.

De senaste uppskattningarna från Migrationsverket visar att omkring 150 000 människor kommer att söka asyl i Sverige i år. En majoritet av dessa har asylskäl och ska bo och skapa sig ett liv i Sverige. Samtidigt har 244 kommuner redan i dag underskott av bostäder till nyanlända. Och gympasalarna börjar ta slut som tillfälliga sovplatser.

Regeringen presenterade nyligen en bostadssatsning i höstbudgeten. I den ingår bland annat bonus till kommuner som bidrar till ett ökat byggande och stöd till mindre, energieffektiva hyresrätter. Även om det är välkommet att regeringen gör satsningar inom bostadspolitiken är det dessvärre långt ifrån tillräckligt. Regeringen har i dag ett mål på 250 000 nya bostäder fram till 2020. Boverket menar att siffran snarare bör vara drygt 400 000. Men oavsett vilken nivå man väljer finns det väldigt lite som tyder på att regeringen kommer att nå målet med nuvarande politik.

Det krävs ett betydligt större grepp om bostadsfrågan. Det tar lång tid att bygga bort bostadsbristen. Och för att det ska ha en chans att lyckas krävs långsiktiga överenskommelser över flera mandatperioder. Kort sagt, regeringen behöver bjuda in till breda bostadspolitiska samtal över blockgränsen.

Ett första steg är att tillsätta en social bostadskommission för att tillsammans med partierna, kommunerna, fastighetsägare, byggbolag och hyresgäster ta fram en ny långsiktig bostadspolitik. Där bör frågor som rör de ekonomiska och skattemässiga villkoren som krävs för att få en välfungerande bostadsmarknad ingå. Att se över hela skattepaketet på bostäder exempelvis flyttskatt, fastighetsskatt och byggmoms. Men också att förbättra hushållens möjlighet att efterfråga olika typer av bostäder, genom att se över stödet till enskilda hushåll, exempelvis bostadsbidragen och villkor för bosparande.

Vi är väl medvetna om det inte att bli lätt att lösa bostadskrisen, men en synnerligen svår situation har sällan simpla svar. Men vi har klarat detta tillsammans tidigare. Och i ärlighetens namn har vi inget val. Samhället har redan tagit stor skada av bostadskrisen och särskilt mycket mer tål vi inte. Murarna för de som står utanför bostadsmarknaden måste minska markant.

Anders Lago

Förbundsordförande, HSB

Annette Björkman

Vd, HSB Värmland

I helgen har Moderaterna partistämma i Karlstad. De flesta partimedlemmarna bor naturligtvis på hotell, men skulle de bosätta sig här vore det värre. Det är bostadsbrist i Karlstad. Men Karlstad kommun är långt ifrån ensamma om den problematiken. I dag brottas 183 av landets 290 kommuner med bostadsbrist. Läget är akut. Nu krävs en långsiktig och bred överenskommelse för att lösa bostadskrisen.

Karlstads senaste befolkningsprognos visar att kommunen kommer att passera 100 000 invånare om 15 år. Vid det laget har Sverige sedan flera år passerat elva miljoner. Samtidigt släpar bostadsbyggandet efter rejält. Även fast vi i Sverige bygger mer än vi gjort på 25 år är vi inte närheten av att ens täcka det årliga behovet av bostäder.

De senaste uppskattningarna från Migrationsverket visar att omkring 150 000 människor kommer att söka asyl i Sverige i år. En majoritet av dessa har asylskäl och ska bo och skapa sig ett liv i Sverige. Samtidigt har 244 kommuner redan i dag underskott av bostäder till nyanlända. Och gympasalarna börjar ta slut som tillfälliga sovplatser.

Regeringen presenterade nyligen en bostadssatsning i höstbudgeten. I den ingår bland annat bonus till kommuner som bidrar till ett ökat byggande och stöd till mindre, energieffektiva hyresrätter. Även om det är välkommet att regeringen gör satsningar inom bostadspolitiken är det dessvärre långt ifrån tillräckligt. Regeringen har i dag ett mål på 250 000 nya bostäder fram till 2020. Boverket menar att siffran snarare bör vara drygt 400 000. Men oavsett vilken nivå man väljer finns det väldigt lite som tyder på att regeringen kommer att nå målet med nuvarande politik.

Det krävs ett betydligt större grepp om bostadsfrågan. Det tar lång tid att bygga bort bostadsbristen. Och för att det ska ha en chans att lyckas krävs långsiktiga överenskommelser över flera mandatperioder. Kort sagt, regeringen behöver bjuda in till breda bostadspolitiska samtal över blockgränsen.

Ett första steg är att tillsätta en social bostadskommission för att tillsammans med partierna, kommunerna, fastighetsägare, byggbolag och hyresgäster ta fram en ny långsiktig bostadspolitik. Där bör frågor som rör de ekonomiska och skattemässiga villkoren som krävs för att få en välfungerande bostadsmarknad ingå. Att se över hela skattepaketet på bostäder exempelvis flyttskatt, fastighetsskatt och byggmoms. Men också att förbättra hushållens möjlighet att efterfråga olika typer av bostäder, genom att se över stödet till enskilda hushåll, exempelvis bostadsbidragen och villkor för bosparande.

Vi är väl medvetna om det inte att bli lätt att lösa bostadskrisen, men en synnerligen svår situation har sällan simpla svar. Men vi har klarat detta tillsammans tidigare. Och i ärlighetens namn har vi inget val. Samhället har redan tagit stor skada av bostadskrisen och särskilt mycket mer tål vi inte. Murarna för de som står utanför bostadsmarknaden måste minska markant.

Anders Lago

Förbundsordförande, HSB

Annette Björkman

Vd, HSB Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.