2015-10-12 06:00

2015-10-12 06:00

Vi tror inte på M:s skattesänkarpolitik

Replik: Budgeten

Vi socialdemokrater ser den nordiska modellen som den absoluta framgångsfaktorn som gjort Sverige till det välfärdsland vi är idag. En modell där parterna på arbetsmarknaden i sansade samtal gör upp om villkoren, där staten garanterar trygghetssystem som gör att människor vågar satsa och där välfärden är finansierad solidariskt av oss alla, skriver Lars Mejern Larsson med flera.

Svar till Ulf Kristersson (M) med flera (NWT 29/9)

Moderaterna anklagar regeringen för att det nu lagda budgetförslaget är ett hårt slag mot värmländska jobb och företag. Inget kunde vara mer felaktigt. Facit efter åtta års borgerligt regerande är talande. Arbetslöshet är högre än när man tillträdde som regering, mer än 86 000 personer utförsäkrades ur sjukförsäkringen, ungdomsarbetslösheten har nått rekordnivåer och många har hamnat i utanförskap. Till detta kommer kommuner och landsting som fått se statsbidragen urholkade samtidigt som kraven på den service det kommunala ska stå för ökat år för år. Att i det läget slå sig för bröstet och anklaga den S-ledda regeringen för skattechocker blir faktiskt lite löjeväckande.

Vi socialdemokrater ser den nordiska modellen som den absoluta framgångsfaktorn som gjort Sverige till det välfärdsland vi är idag. En modell där parterna på arbetsmarknaden i sansade samtal gör upp om villkoren, där staten garanterar trygghetssystem som gör att människor vågar satsa och där välfärden är finansierad solidariskt av oss alla.

Det är en modell långt ifrån moderaternas syn på skattesänkningar som det allenarådande botemedlet mot allt. En skattesänkariver under åren 2006 till 2014 som nu i efterhand fungerat väldigt dåligt, eftersom arbetslösheten steg och otryggheten i samhället ökade. Samtidigt gjordes skattesänkningar på lånade pengar, något som ledde till ett enormt budgetunderskott. Trots detta facit så väljer man från moderat sida att återigen envist hävda att skattesänkningar är det som kan rädda jobb och företag. Det är ingen direkt trovärdig politik.

Vi tror på investeringar i välfärd och jobb. Det är därför regeringen nu föreslår satsningar på 5,7 miljarder kronor till fler bostäder och bättre infrastruktur, 2,22 miljarder kronor till utbildningsplatser och arbetsmarknadspolitiska åtgärder och 430 miljoner kronor till olika satsningar på besöksnäring och innovation. Det innebär bland annat 51 000 utbildningsplatser i ett kunskapslyft som ska bidra till att människor ökar sin kompetens och bättre kan matcha de utmaningar många arbetsgivare står inför. Det menar vi är betydligt bättre satsade medel än att sänka trösklarna för arbete, ett moderatuttryck för att sänka ingångslönerna, något som på sikt leder till sänkta löner för alla.

Mot regeringens satsningar står borgerliga partier som förespråkar sänkta löner, nedskärningar i antalet utbildningsplatser och skattesänkningar för de som redan har – något som leder till ständigt utanförskap för vissa i samhället. Vi kan se oss runt i världen vad en sådan politik leder till, i USA räcker det inte för många att ha både tre och fyra arbeten, de får inte lönen att räcka till i alla fall. Och de har inte råd att skaffa de försäkringar som behövs för att man ska känna sig trygg om man blir arbetslös eller sjuk.

Vi vill inte leva i ett sådant samhälle. Väljarna var dessutom ganska tydliga i valet att de inte heller tror på den skattesänkarpolitik ni förespråkar. Dessutom vet vi att det inte spelar någon roll hur mycket pengar du får i din egen plånbok, du kan ändå inte bygga den järnvägsräls du behöver, det sjukhus du eventuellt har behov av eller det universitet du vill att dina barn ska gå på. För det behövs ett solidariskt samhälle där vi hjälps åt. Och då behövs satsningar på välfärden, inte fler skattesänkningar. Det är bara att konstatera att vi står långt ifrån varandra när det gäller vilka behov som finns i samhället och i det vi tror stärker värmländska jobb och företag.

Lars Mejern Larsson (S)

Berit Högman (S)

Jonas Gunnarsson (S)

Gunilla Svantorp (S)

Mikael Dahlqvist (S)

Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Värmland

Svar till Ulf Kristersson (M) med flera (NWT 29/9)

Moderaterna anklagar regeringen för att det nu lagda budgetförslaget är ett hårt slag mot värmländska jobb och företag. Inget kunde vara mer felaktigt. Facit efter åtta års borgerligt regerande är talande. Arbetslöshet är högre än när man tillträdde som regering, mer än 86 000 personer utförsäkrades ur sjukförsäkringen, ungdomsarbetslösheten har nått rekordnivåer och många har hamnat i utanförskap. Till detta kommer kommuner och landsting som fått se statsbidragen urholkade samtidigt som kraven på den service det kommunala ska stå för ökat år för år. Att i det läget slå sig för bröstet och anklaga den S-ledda regeringen för skattechocker blir faktiskt lite löjeväckande.

Vi socialdemokrater ser den nordiska modellen som den absoluta framgångsfaktorn som gjort Sverige till det välfärdsland vi är idag. En modell där parterna på arbetsmarknaden i sansade samtal gör upp om villkoren, där staten garanterar trygghetssystem som gör att människor vågar satsa och där välfärden är finansierad solidariskt av oss alla.

Det är en modell långt ifrån moderaternas syn på skattesänkningar som det allenarådande botemedlet mot allt. En skattesänkariver under åren 2006 till 2014 som nu i efterhand fungerat väldigt dåligt, eftersom arbetslösheten steg och otryggheten i samhället ökade. Samtidigt gjordes skattesänkningar på lånade pengar, något som ledde till ett enormt budgetunderskott. Trots detta facit så väljer man från moderat sida att återigen envist hävda att skattesänkningar är det som kan rädda jobb och företag. Det är ingen direkt trovärdig politik.

Vi tror på investeringar i välfärd och jobb. Det är därför regeringen nu föreslår satsningar på 5,7 miljarder kronor till fler bostäder och bättre infrastruktur, 2,22 miljarder kronor till utbildningsplatser och arbetsmarknadspolitiska åtgärder och 430 miljoner kronor till olika satsningar på besöksnäring och innovation. Det innebär bland annat 51 000 utbildningsplatser i ett kunskapslyft som ska bidra till att människor ökar sin kompetens och bättre kan matcha de utmaningar många arbetsgivare står inför. Det menar vi är betydligt bättre satsade medel än att sänka trösklarna för arbete, ett moderatuttryck för att sänka ingångslönerna, något som på sikt leder till sänkta löner för alla.

Mot regeringens satsningar står borgerliga partier som förespråkar sänkta löner, nedskärningar i antalet utbildningsplatser och skattesänkningar för de som redan har – något som leder till ständigt utanförskap för vissa i samhället. Vi kan se oss runt i världen vad en sådan politik leder till, i USA räcker det inte för många att ha både tre och fyra arbeten, de får inte lönen att räcka till i alla fall. Och de har inte råd att skaffa de försäkringar som behövs för att man ska känna sig trygg om man blir arbetslös eller sjuk.

Vi vill inte leva i ett sådant samhälle. Väljarna var dessutom ganska tydliga i valet att de inte heller tror på den skattesänkarpolitik ni förespråkar. Dessutom vet vi att det inte spelar någon roll hur mycket pengar du får i din egen plånbok, du kan ändå inte bygga den järnvägsräls du behöver, det sjukhus du eventuellt har behov av eller det universitet du vill att dina barn ska gå på. För det behövs ett solidariskt samhälle där vi hjälps åt. Och då behövs satsningar på välfärden, inte fler skattesänkningar. Det är bara att konstatera att vi står långt ifrån varandra när det gäller vilka behov som finns i samhället och i det vi tror stärker värmländska jobb och företag.

Lars Mejern Larsson (S)

Berit Högman (S)

Jonas Gunnarsson (S)

Gunilla Svantorp (S)

Mikael Dahlqvist (S)

Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.