2015-10-10 06:00

2015-10-10 06:00

Stad och land

Debatt: Drivmedelsskatt

I storstaden slipper man ju lägga massor av pengar på fördyrande drivmedelsskatter samt har en välutbyggd kollektivtrafik och även nära till både affärer och service, skriver Johan Berg, Pierre Ländell och Magnus Malmsten.

Storstockholms Danderyd där medianinkomst är på över 330 000 kr tar emot en asylsökande per 1000 invånare. Vi tackar och bugar över den generositet som råder i storstaden. Det är fint att kunna ta hand om någon som flytt ifrån krig och terror.

Men det är klart. I storstaden slipper man ju lägga massor av pengar på fördyrande drivmedelsskatter samt har en välutbyggd kollektivtrafik och även nära till både affärer och service. Dessutom är ju skattesystemet så utformat så inflödet av skattepengar till storstaden är ganska gott och en hel del skattesubventionerat ränteavdrag blir det ju också. Så pengar finns det nog trots allt för att kunna välkomna några människor i nöd.

På landsbygdens Filipstad där medianinkomsten är 212 000 kr är det inte lika tätt med affärer och service, kollektivtrafiken lämnar en del kvar att önska och dessutom blir det ganska dyrt att ta bilen för att sköta alla sysslorna som hör till vardagen. Inte kommer det bli billigare heller nu när skatten på bensin kommer höjas ännu mer. Man kan ju undra om man i Filipstad tänker på någon annan än sig själva när det bevisligen är tufft att få det att gå runt som det är.

Ja, tänka sig. Filipstad välkomnar över 55 asylsökande per 1000 invånare. Tänk så olika det kan vara mellan storstad och landsbygd. Vi i Landsbygdspartiet oberoende tackar naturligtvis Filipstad för det stora engagemanget och varma välkomnande av människor som befinner sig på flykt. Att hjälpas åt, inte minst när det krisar, är viktigt. Det är antagligen alla som bor på landet mycket väl medvetna om. Samtidigt undrar vi vad man gör i storstaden och hur man tänker där?

Johan Berg

Pierre Ländell

Magnus Malmsten

Landsbygdspartiet oberoende

Storstockholms Danderyd där medianinkomst är på över 330 000 kr tar emot en asylsökande per 1000 invånare. Vi tackar och bugar över den generositet som råder i storstaden. Det är fint att kunna ta hand om någon som flytt ifrån krig och terror.

Men det är klart. I storstaden slipper man ju lägga massor av pengar på fördyrande drivmedelsskatter samt har en välutbyggd kollektivtrafik och även nära till både affärer och service. Dessutom är ju skattesystemet så utformat så inflödet av skattepengar till storstaden är ganska gott och en hel del skattesubventionerat ränteavdrag blir det ju också. Så pengar finns det nog trots allt för att kunna välkomna några människor i nöd.

På landsbygdens Filipstad där medianinkomsten är 212 000 kr är det inte lika tätt med affärer och service, kollektivtrafiken lämnar en del kvar att önska och dessutom blir det ganska dyrt att ta bilen för att sköta alla sysslorna som hör till vardagen. Inte kommer det bli billigare heller nu när skatten på bensin kommer höjas ännu mer. Man kan ju undra om man i Filipstad tänker på någon annan än sig själva när det bevisligen är tufft att få det att gå runt som det är.

Ja, tänka sig. Filipstad välkomnar över 55 asylsökande per 1000 invånare. Tänk så olika det kan vara mellan storstad och landsbygd. Vi i Landsbygdspartiet oberoende tackar naturligtvis Filipstad för det stora engagemanget och varma välkomnande av människor som befinner sig på flykt. Att hjälpas åt, inte minst när det krisar, är viktigt. Det är antagligen alla som bor på landet mycket väl medvetna om. Samtidigt undrar vi vad man gör i storstaden och hur man tänker där?

Johan Berg

Pierre Ländell

Magnus Malmsten

Landsbygdspartiet oberoende

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.