2015-10-10 06:00

2015-10-10 06:00

Nej till avrättningar

Debatt: Dödsstraff

Sedan mullorna kom till makten för över tre decennier sedan har över 120 000 oppositionsaktivister avrättats i Iran. Över 2000 avrättningar har verkställts i Iran sedan Rohani kommit till makten i form av en reformist, skriver Morteza Sadeghi.

Den 10 oktober är den internationella dagen mot dödsstraff. Antalet länder som använder dödsstraff går stadigt ner, men några länder däribland Iran, går tvärtemot denna trend. I Iran avrättas många hundra varje år, de flesta efter mycket bristfälliga rättegångar och många för politiska brott.

Sedan mullorna kom till makten för över tre decennier sedan har över 120 000 oppositionsaktivister avrättats i Iran. Över 2000 avrättningar har verkställts i Iran sedan Rohani kommit till makten i form av en reformist. I den senaste rapporten från rådet för mänskliga rättigheter i FN, sa FN: s särskilde rapportör Dr. Ahmed Shaheed att 753 människor avrättats i Iran i år vilket är det högsta antalet hittills jämfört med de tolv senaste åren. FN har fördömt Iran 63 gånger för systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter.

Grymma straff såsom amputationer, utstuckna ögon och avskurna öron är flera av grymheterna som används i denna regim. Shohrokh Zamani, 51 år, en aktiv medlem av arbetarrörelsen i Iran hittades nygligen död i sin cell den trettonde september under misstänkta omständigheter. Andra politiska fångar tillhörande PMOI (Ali Moezi) lever också i fara och kan när som helst avrättas.

Under FN:s generalförsamling i New York kritiserade generalsekreterare Ban Ki-moon den Iranska regimen för sina brott mot mänskliga rättigheter. Den iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi sa att ”respekten för mänskliga rättigheter skall gå före de ekonomiska relationerna med den Iranska regimen och att relationer med Iran ska leda till respekt för mänskliga rättigheter och stoppandet av avrättningar”, i sitt tal till 10 000 Iranier som hade samlats utanför FN-skrapan för att protestera mot Rohanis närvaro i New York.

Uppmaningen från oss Svensk-iranier som ser Sverige som vårt andrahem är att det svenska folket och den svenska regeringen som alltid har försvarat mänskliga rättigheter bör visa sin avsky mot den Iranska regimen.

Morteza Sadeghi

Människorättsaktivist

Den 10 oktober är den internationella dagen mot dödsstraff. Antalet länder som använder dödsstraff går stadigt ner, men några länder däribland Iran, går tvärtemot denna trend. I Iran avrättas många hundra varje år, de flesta efter mycket bristfälliga rättegångar och många för politiska brott.

Sedan mullorna kom till makten för över tre decennier sedan har över 120 000 oppositionsaktivister avrättats i Iran. Över 2000 avrättningar har verkställts i Iran sedan Rohani kommit till makten i form av en reformist. I den senaste rapporten från rådet för mänskliga rättigheter i FN, sa FN: s särskilde rapportör Dr. Ahmed Shaheed att 753 människor avrättats i Iran i år vilket är det högsta antalet hittills jämfört med de tolv senaste åren. FN har fördömt Iran 63 gånger för systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter.

Grymma straff såsom amputationer, utstuckna ögon och avskurna öron är flera av grymheterna som används i denna regim. Shohrokh Zamani, 51 år, en aktiv medlem av arbetarrörelsen i Iran hittades nygligen död i sin cell den trettonde september under misstänkta omständigheter. Andra politiska fångar tillhörande PMOI (Ali Moezi) lever också i fara och kan när som helst avrättas.

Under FN:s generalförsamling i New York kritiserade generalsekreterare Ban Ki-moon den Iranska regimen för sina brott mot mänskliga rättigheter. Den iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi sa att ”respekten för mänskliga rättigheter skall gå före de ekonomiska relationerna med den Iranska regimen och att relationer med Iran ska leda till respekt för mänskliga rättigheter och stoppandet av avrättningar”, i sitt tal till 10 000 Iranier som hade samlats utanför FN-skrapan för att protestera mot Rohanis närvaro i New York.

Uppmaningen från oss Svensk-iranier som ser Sverige som vårt andrahem är att det svenska folket och den svenska regeringen som alltid har försvarat mänskliga rättigheter bör visa sin avsky mot den Iranska regimen.

Morteza Sadeghi

Människorättsaktivist

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.