2015-10-09 06:00

2015-10-09 06:00

Vi stänger inte dörren

Debatt: Ett välkomnande Värmland

När nu flyktingströmmen dominerar nyhetsflödet måste vi självklart hitta lösningar, men alltid med utgångspunkt i alla människors lika värde. Men just i detta nu, i debatten kring migration och flyktingar, glöms människovärdet ibland bort. Bakom varje siffra i statistiken står en människa av kött och blod, skriver Kenneth Johansson med flera.

När människor flyr för sina liv, då stänger vi inte dörren. Då hjälper vi till.

I Värmland är lustigt att leva och bo det landet jag prisar så gärna. Där klappar det hjärtan med heder och tro så fasta som bergenas kärna. och var och en svensk uti Svea rikes land som kommer att gästa vid Klarälvens strand ska finna blott bröder och systrar.

Den andra versen i Värmlandsvisan säger mycket. Vi blir påminda om de likheter människor har världen över och att värmlänningar alltid värnat om de som valt vårt län – i Värmland ska alla känna sig välkomna.

Att nära 60 miljoner människor, varav hälften är barn, lever i flykt visar på den kalla och exceptionella verklighet som just nu ligger som ett tjockt täcke över världen. Värmlandsvisan säger inte minst att det är allmänmänskligt att tycka att där man är född eller där man bor, är den bästa platsen på jorden. Just det måste vi ha i åtanke när vi försöker sätta oss in i den situation personer på flykt befinner sig i.

De kommer kanske inte till den finaste platsen på jorden, de har precis lämnat den. De har flytt, inte för att de vill, utan för att de tvingats och de skulle kanske helst av allt vilja återvända. Vi värmlänningar måste därför göra allt vi kan för att detta ska bli den bästa platsen att bo och verka på, för alla människor – oavsett bakgrund.

Världssituationen är akut och ytterst ovanlig. Vi måste tillsammans bekämpa intolerans, okunskap, främlingsfientlighet och rasism. För det finns inget att kompromissa om att Sverige även fortsättningsvis ska vara ett öppet och tolerant land. Vi ska välkomna våra nya svenskar, oavsett om man kommer som flykting eller om man söker sig till Sverige för att arbeta eller studera. Värmland har både plats och mycket värme och vi är framför allt i behov av framtida arbetskraft och kulturell mångfald.

Författaren, fredspristagaren och överlevaren från Förintelsen Elie Wiesel lär ha sagt att motsatsen till kärlek inte är hat, det är likgiltighet. Solidaritet, omtanke och värme får därför aldrig ta slut vid hemmets, kommunens, länets eller landets gränser. Vi måste stå upp för det goda, alla, tillsammans.

När nu flyktingströmmen dominerar nyhetsflödet måste vi självklart hitta lösningar, men alltid med utgångspunkt i alla människors lika värde. Men just i detta nu, i debatten kring migration och flyktingar, glöms människovärdet ibland bort. Bakom varje siffra i statistiken står en människa av kött och blod.

Ett stort arbete pågår över hela Sverige och självklart även i Värmland. Vi behöver alla kraftsamla och samverka för att våra medmänniskor ska få en trygg punkt i livet. Det är ett humanitärt arbete som kräver ansträngning av alla parter – även från dig.

Vi vill inte som företrädare för olika delar av samhället berätta för dig om medmänsklig omtanke. Nej, vi vill som enskilda personer uppmana dig att vara generös när det gäller medmänsklig omtanke och värme. Låt fredens vita flagga även fortsättningsvis ståtligt svaja över Sverige och låt oss tillsammans välkomna till vårt land och Värmland. Vi stänger inte dörren – vi hjälper till.

Kenneth Johansson

Landshövding

Esbjörn Hagberg

Biskop

Gunilla Andersson

Landstingsdirektör

Tomas Riste

Regionråd

Åsa Bergenheim

Rektor, Karlstads universitet

Lars Lerin

Konstnär

Anders Björn

Global chef, Valmets mjukpapperssegment

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande, Löfbergs

Ole Wiggo Bang

Opera- och orkesterchef, Wermland Opera

Ulrika Obstfelder Peterson

Styrelseordförande, Handelskammaren Värmland

Tomas Sjölander

VD, Konsum Värmland

Ramona Karlsson

Rallycrossförare

Monica Ekström

Ordförande, Rädda Barnen Värmland

Stefan Holm

Olympisk mästare

Åsa Hallén

Länsmuseichef, Värmlands museum

Glenn Olsson

VD, Rally Sweden

Patrik Ohlsson

Ordförande, LRF Värmland

När människor flyr för sina liv, då stänger vi inte dörren. Då hjälper vi till.

I Värmland är lustigt att leva och bo det landet jag prisar så gärna. Där klappar det hjärtan med heder och tro så fasta som bergenas kärna. och var och en svensk uti Svea rikes land som kommer att gästa vid Klarälvens strand ska finna blott bröder och systrar.

Den andra versen i Värmlandsvisan säger mycket. Vi blir påminda om de likheter människor har världen över och att värmlänningar alltid värnat om de som valt vårt län – i Värmland ska alla känna sig välkomna.

Att nära 60 miljoner människor, varav hälften är barn, lever i flykt visar på den kalla och exceptionella verklighet som just nu ligger som ett tjockt täcke över världen. Värmlandsvisan säger inte minst att det är allmänmänskligt att tycka att där man är född eller där man bor, är den bästa platsen på jorden. Just det måste vi ha i åtanke när vi försöker sätta oss in i den situation personer på flykt befinner sig i.

De kommer kanske inte till den finaste platsen på jorden, de har precis lämnat den. De har flytt, inte för att de vill, utan för att de tvingats och de skulle kanske helst av allt vilja återvända. Vi värmlänningar måste därför göra allt vi kan för att detta ska bli den bästa platsen att bo och verka på, för alla människor – oavsett bakgrund.

Världssituationen är akut och ytterst ovanlig. Vi måste tillsammans bekämpa intolerans, okunskap, främlingsfientlighet och rasism. För det finns inget att kompromissa om att Sverige även fortsättningsvis ska vara ett öppet och tolerant land. Vi ska välkomna våra nya svenskar, oavsett om man kommer som flykting eller om man söker sig till Sverige för att arbeta eller studera. Värmland har både plats och mycket värme och vi är framför allt i behov av framtida arbetskraft och kulturell mångfald.

Författaren, fredspristagaren och överlevaren från Förintelsen Elie Wiesel lär ha sagt att motsatsen till kärlek inte är hat, det är likgiltighet. Solidaritet, omtanke och värme får därför aldrig ta slut vid hemmets, kommunens, länets eller landets gränser. Vi måste stå upp för det goda, alla, tillsammans.

När nu flyktingströmmen dominerar nyhetsflödet måste vi självklart hitta lösningar, men alltid med utgångspunkt i alla människors lika värde. Men just i detta nu, i debatten kring migration och flyktingar, glöms människovärdet ibland bort. Bakom varje siffra i statistiken står en människa av kött och blod.

Ett stort arbete pågår över hela Sverige och självklart även i Värmland. Vi behöver alla kraftsamla och samverka för att våra medmänniskor ska få en trygg punkt i livet. Det är ett humanitärt arbete som kräver ansträngning av alla parter – även från dig.

Vi vill inte som företrädare för olika delar av samhället berätta för dig om medmänsklig omtanke. Nej, vi vill som enskilda personer uppmana dig att vara generös när det gäller medmänsklig omtanke och värme. Låt fredens vita flagga även fortsättningsvis ståtligt svaja över Sverige och låt oss tillsammans välkomna till vårt land och Värmland. Vi stänger inte dörren – vi hjälper till.

Kenneth Johansson

Landshövding

Esbjörn Hagberg

Biskop

Gunilla Andersson

Landstingsdirektör

Tomas Riste

Regionråd

Åsa Bergenheim

Rektor, Karlstads universitet

Lars Lerin

Konstnär

Anders Björn

Global chef, Valmets mjukpapperssegment

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande, Löfbergs

Ole Wiggo Bang

Opera- och orkesterchef, Wermland Opera

Ulrika Obstfelder Peterson

Styrelseordförande, Handelskammaren Värmland

Tomas Sjölander

VD, Konsum Värmland

Ramona Karlsson

Rallycrossförare

Monica Ekström

Ordförande, Rädda Barnen Värmland

Stefan Holm

Olympisk mästare

Åsa Hallén

Länsmuseichef, Värmlands museum

Glenn Olsson

VD, Rally Sweden

Patrik Ohlsson

Ordförande, LRF Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.