2015-10-07 06:00

2015-10-07 06:00

Orimligt blir omänskligt

Slutreplik: Migrationspolitik

Replikskrivarna belyser även att vi bör öppna gränserna eftersom ”det är det enda rimliga då ingen väljer var en föds”. Om det hade varit genomförbart hade det redan applicerats för länge sedan, med tanke på vår generositet, skriver Patrick Benabou.

Svar till Johan Andersson, Matilda Edvardsson och Olivia Larsson, Grön ungdom (NWT 2/10)

Att ha en vision där välfärdsstaten Sverige inte är ett faktum och att öppna gränser existerar är en sak. När då Grön ungdom yrkar för att bibehålla välfärden och våra skyddsnät medan de samtidigt vill se icke-reglerade gränser och fri rörlighet tar de debatten till en snarare orealistisk nivå.

Grön ungdoms Johan Andersson med flera, tycks bara läst delar ur min tidigare debattartikel ”Sluta värna om fri invandring” (NWT 1/10) där jag flera gånger nämner vikten av det enormt stora, viktiga och inte minst humana ansvar vi tar. När man då ser över Sveriges gränser märker man rätt så snabbt att det är vi och Tyskland som gjort mest hittills. Tyvärr gör inte resterande europeiska nationer tillräckligt, trots att de kan bidra enormt. Istället för att lägga vikten vid att få fler länder involverade i mottagandet väljer då Grön ungdom att låta sig tro att fri invandring är svaret på vår tids största utmaning.

Replikskrivarna belyser även att vi bör öppna gränserna eftersom ”det är det enda rimliga då ingen väljer var en föds”. Om det hade varit genomförbart hade det redan applicerats för länge sedan, med tanke på vår generositet. Förvisso är det en god tanke i grund och botten men Grön ungdom kommer inte med några konkreta förslag alls på hur det egentligen skulle kunna fungera. Det enda rimliga argument de framkommer med är hänvisningen till FN:s Human development report, där de syftar på att invandring inte är skadligt för en nations ekonomi. Det de dock inte förstår är att rapporten inte tar hänsyn till öppna gränser vilket i sin tur leder till att argumentet faller isär.

Om replikskrivarna istället varit realistiska hade de förstått att öppna gränser endast förvärrar dagens situation. Istället för att se världen ur flera perspektiv så väljer de att gå efter vad som de menar är ”moraliskt rätt”, att låta vem som helst få bosätta sig vart man än vill. Det räcker med att öppna ögonen och se ut genom fönster för att förstå hur det egentligen ser ut. När Migrationsverket går på knäna, när bostäderna börjar ta slut, när vår välfärd krackelerar och inte ens kan erbjuda cancersjuka behandling i tid, ska man då öppna gränserna och släppa in ett obegränsat antal flyktingar? Vem ska då hjälpa oss? Jag har svårt att tro att det är Grön ungdom, när de dessutom tror att man kan hålla ihop en nation utan ekonomiska intressen.

Vi ska kunna ta hand om de som kommer genom att erbjuda dem bostäder, möjligheter att komma in i samhället och i utbildning utan svårigheter, för att sedan så fort som möjligt få ut dem på arbetsmarknaden. Hur har Grön ungdom tänkt lösa det som vi inte ens idag löst på ett värdigt sätt? Er regering står helt handfallen och stoppar huvudet i sanden utan att ge några raka besked.

Öppna gränser är inte svaret på frågan, ni väljer istället att leva i en värld där realism inte står högst på er agenda.

Patrick Benabou

Medlem i Moderata ungdomsförbundet, Karlstad

Svar till Johan Andersson, Matilda Edvardsson och Olivia Larsson, Grön ungdom (NWT 2/10)

Att ha en vision där välfärdsstaten Sverige inte är ett faktum och att öppna gränser existerar är en sak. När då Grön ungdom yrkar för att bibehålla välfärden och våra skyddsnät medan de samtidigt vill se icke-reglerade gränser och fri rörlighet tar de debatten till en snarare orealistisk nivå.

Grön ungdoms Johan Andersson med flera, tycks bara läst delar ur min tidigare debattartikel ”Sluta värna om fri invandring” (NWT 1/10) där jag flera gånger nämner vikten av det enormt stora, viktiga och inte minst humana ansvar vi tar. När man då ser över Sveriges gränser märker man rätt så snabbt att det är vi och Tyskland som gjort mest hittills. Tyvärr gör inte resterande europeiska nationer tillräckligt, trots att de kan bidra enormt. Istället för att lägga vikten vid att få fler länder involverade i mottagandet väljer då Grön ungdom att låta sig tro att fri invandring är svaret på vår tids största utmaning.

Replikskrivarna belyser även att vi bör öppna gränserna eftersom ”det är det enda rimliga då ingen väljer var en föds”. Om det hade varit genomförbart hade det redan applicerats för länge sedan, med tanke på vår generositet. Förvisso är det en god tanke i grund och botten men Grön ungdom kommer inte med några konkreta förslag alls på hur det egentligen skulle kunna fungera. Det enda rimliga argument de framkommer med är hänvisningen till FN:s Human development report, där de syftar på att invandring inte är skadligt för en nations ekonomi. Det de dock inte förstår är att rapporten inte tar hänsyn till öppna gränser vilket i sin tur leder till att argumentet faller isär.

Om replikskrivarna istället varit realistiska hade de förstått att öppna gränser endast förvärrar dagens situation. Istället för att se världen ur flera perspektiv så väljer de att gå efter vad som de menar är ”moraliskt rätt”, att låta vem som helst få bosätta sig vart man än vill. Det räcker med att öppna ögonen och se ut genom fönster för att förstå hur det egentligen ser ut. När Migrationsverket går på knäna, när bostäderna börjar ta slut, när vår välfärd krackelerar och inte ens kan erbjuda cancersjuka behandling i tid, ska man då öppna gränserna och släppa in ett obegränsat antal flyktingar? Vem ska då hjälpa oss? Jag har svårt att tro att det är Grön ungdom, när de dessutom tror att man kan hålla ihop en nation utan ekonomiska intressen.

Vi ska kunna ta hand om de som kommer genom att erbjuda dem bostäder, möjligheter att komma in i samhället och i utbildning utan svårigheter, för att sedan så fort som möjligt få ut dem på arbetsmarknaden. Hur har Grön ungdom tänkt lösa det som vi inte ens idag löst på ett värdigt sätt? Er regering står helt handfallen och stoppar huvudet i sanden utan att ge några raka besked.

Öppna gränser är inte svaret på frågan, ni väljer istället att leva i en värld där realism inte står högst på er agenda.

Patrick Benabou

Medlem i Moderata ungdomsförbundet, Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.