2015-10-06 06:00

2015-10-06 06:00

Rusta mot rasism

Debatt: Flyktingpolitik

Med 88 525 invånare tar Karlstad emot 1,4 flyktingar per tusen invånare. Det placerar Karlstad på plats 210 bland landets 290 kommuner, och är sämre än genomsnittet, skriver Lena Grip med flera.

De senaste dagarnas folkliga engagemang för flyktingars situation och upprop för ökat flyktingmottagande är underbart att se. Det känns som om vinden har vänt, som vi är många som tycker att det räcker nu. Men trots att de främlingsfientliga vindarna har fått sig en törn i den breda folkliga rörelsen som har synts runt om i Sveriges kommuner, så vet vi att den ändå finns där. Rasisterna finns kvar, de främlingsfientliga åsikterna lika så. Och det finns en risk att de kommer komma tillbaks med ny kraft så snart nuvarande flyktingkris förlorar medialt nyhetsvärde.

Vi i Vänsterpartiet vill att Karlstad kommun ska stå rustade att möta dessa krafter, och samverka med andra kommuner runt om i Sverige som brottas med liknande problem. Det räcker inte att vi i kommunen har en vilja, dokument och mål om att motverka rasism och diskriminering. Det krävs också att vi har konkreta åtgärder, strategier och metoder för att kunna göra verklighet av dessa viljor.

Karlstad kan bättre än vad vi hittills lyckats med. Aftonbladets undersökning visar att Karlstads kommun har tagit emot 121 flyktingar hittills i år. Med 88 525 invånare tar Karlstad emot 1,4 flyktingar per tusen invånare. Det placerar Karlstad på plats 210 bland landets 290 kommuner, och är sämre än genomsnittet.

Om flyktingarna hade fördelats jämnt över landets kommuner, borde Karlstad ha tagit emot 221 personer under samma period. Medan Karlstad alltså bara tar emot 1,4 flyktingar per tusen invånare, tar grannkommunen Filipstad emot 9,8. För att lyckas bättre än hittills behöver vi samverka med andra som också har samma mål.

Därför har vi lämnat in en motion om att Karlstad ska gå med i SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting) nätverk mot rasism och diskriminering. Tretton kommuner runt om i Sverige är redan med och arbetar tillsammans utifrån den tiopunktsplan som lanserats av den europeiska koalitionen mot rasism – dags att de blir fler och att Karlstad är med i detta viktiga arbete!

Lena Grip

Parvane Assadbegli

Hans-Åke Scherp

Susanna Göransdotter

Agne Sandberg

Stephanie Olsson

Vänsterpartiet i Karlstads kommunfullmäktigegrupp

De senaste dagarnas folkliga engagemang för flyktingars situation och upprop för ökat flyktingmottagande är underbart att se. Det känns som om vinden har vänt, som vi är många som tycker att det räcker nu. Men trots att de främlingsfientliga vindarna har fått sig en törn i den breda folkliga rörelsen som har synts runt om i Sveriges kommuner, så vet vi att den ändå finns där. Rasisterna finns kvar, de främlingsfientliga åsikterna lika så. Och det finns en risk att de kommer komma tillbaks med ny kraft så snart nuvarande flyktingkris förlorar medialt nyhetsvärde.

Vi i Vänsterpartiet vill att Karlstad kommun ska stå rustade att möta dessa krafter, och samverka med andra kommuner runt om i Sverige som brottas med liknande problem. Det räcker inte att vi i kommunen har en vilja, dokument och mål om att motverka rasism och diskriminering. Det krävs också att vi har konkreta åtgärder, strategier och metoder för att kunna göra verklighet av dessa viljor.

Karlstad kan bättre än vad vi hittills lyckats med. Aftonbladets undersökning visar att Karlstads kommun har tagit emot 121 flyktingar hittills i år. Med 88 525 invånare tar Karlstad emot 1,4 flyktingar per tusen invånare. Det placerar Karlstad på plats 210 bland landets 290 kommuner, och är sämre än genomsnittet.

Om flyktingarna hade fördelats jämnt över landets kommuner, borde Karlstad ha tagit emot 221 personer under samma period. Medan Karlstad alltså bara tar emot 1,4 flyktingar per tusen invånare, tar grannkommunen Filipstad emot 9,8. För att lyckas bättre än hittills behöver vi samverka med andra som också har samma mål.

Därför har vi lämnat in en motion om att Karlstad ska gå med i SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting) nätverk mot rasism och diskriminering. Tretton kommuner runt om i Sverige är redan med och arbetar tillsammans utifrån den tiopunktsplan som lanserats av den europeiska koalitionen mot rasism – dags att de blir fler och att Karlstad är med i detta viktiga arbete!

Lena Grip

Parvane Assadbegli

Hans-Åke Scherp

Susanna Göransdotter

Agne Sandberg

Stephanie Olsson

Vänsterpartiet i Karlstads kommunfullmäktigegrupp

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.