2015-10-06 06:00

2015-10-06 06:00

Äldre och sjuka får betala entrén

Debatt: Museibesök

En klar majoritet av dessa museer ligger i Stockholm. När Socialdemokraterna och Miljöpartiet får bestämma så ska hela landet – unga som gamla och sjuka – ta notan för någonting som man inte får ta del av, skriver Solveig Zander.

Sveriges alla äldre har skäl att känna sig blåsta av Stefan Löfven. I valrörelsen lovade han guld, gröna skogar och lägre skatter för pensionärer – men verkligheten visar sig svart på vitt bli någonting helt annat.

Människor som vill och kan arbeta efter 65 år blir nu dyrare att ha anställd och för den som går i pension och behöver hemtjänst blir höjs kostnaderna. De allra sjukaste och äldsta blir pungslagna på pengar när maxtaxan höjs redan från 1 januari 2016.

Det är en upprörande omfördelningspolitik där man tar från svaga grupper som har svårt att protestera högljutt och spenderar pengarna på annat håll. Exempelvis gratisbesök på museum för boende i Stockholm.

För det är så verkligheten ser ut. En klar majoritet av dessa museer ligger i Stockholm. När Socialdemokraterna och Miljöpartiet får bestämma så ska hela landet – unga som gamla och sjuka – ta notan för någonting som man inte får ta del av. Det är dessutom en åtgärd som tidigare funnits och som togs bort för att effekten främst blev att människor som redan går på dessa museer gick fler gånger.

Att höjd maxtaxa för hemtjänsten inte är tvingande för kommunerna är i sammanhanget en klen tröst, eftersom statsbidragen minskas med lika mycket som avgiftshöjningarna. Med andra ord: man försöker pressa kommunerna att höja avgifterna. Det är ett minst sagt upprörande.

Solveig Zander (C)

Socialförsäkringspolitisk talesperson Centerpartiet

Sveriges alla äldre har skäl att känna sig blåsta av Stefan Löfven. I valrörelsen lovade han guld, gröna skogar och lägre skatter för pensionärer – men verkligheten visar sig svart på vitt bli någonting helt annat.

Människor som vill och kan arbeta efter 65 år blir nu dyrare att ha anställd och för den som går i pension och behöver hemtjänst blir höjs kostnaderna. De allra sjukaste och äldsta blir pungslagna på pengar när maxtaxan höjs redan från 1 januari 2016.

Det är en upprörande omfördelningspolitik där man tar från svaga grupper som har svårt att protestera högljutt och spenderar pengarna på annat håll. Exempelvis gratisbesök på museum för boende i Stockholm.

För det är så verkligheten ser ut. En klar majoritet av dessa museer ligger i Stockholm. När Socialdemokraterna och Miljöpartiet får bestämma så ska hela landet – unga som gamla och sjuka – ta notan för någonting som man inte får ta del av. Det är dessutom en åtgärd som tidigare funnits och som togs bort för att effekten främst blev att människor som redan går på dessa museer gick fler gånger.

Att höjd maxtaxa för hemtjänsten inte är tvingande för kommunerna är i sammanhanget en klen tröst, eftersom statsbidragen minskas med lika mycket som avgiftshöjningarna. Med andra ord: man försöker pressa kommunerna att höja avgifterna. Det är ett minst sagt upprörande.

Solveig Zander (C)

Socialförsäkringspolitisk talesperson Centerpartiet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.