2015-10-05 06:00

2015-10-05 06:00

Tillsammans gör vi Sverige starkare

Debatt: Migration

Budgeten innehåller stora investeringar som stärker Sverige. Den har fokus på tre områden: klimat, jobb och skola. Det innebär att Sverige styrs om i grönare riktning. Reformer som Miljöpartiet gick till val på blir nu verklighet, skriver Janine Alm Ericson och Stina Bergström.

Många människor kommer nu till Sverige på flykt från krig och förföljelse. Vi kan alla vara stolta över att vi bemöter dem med medmänsklighet och respekt för deras rättigheter. De som stannar kommer att stärka Sverige, genom att vi blir fler som arbetar och är med och betalar den gemensamma välfärden.

I höstens budget svarar regeringen på de utmaningar som mottagandet innebär. Jobb och utbildning är det viktigaste för att etablera sig i ett nytt land. Därför ska det gå snabbare att värdera, validera, utländsk utbildning och erfarenhet, och de som har jobberfarenheter vi har brist på i Sverige ska få ett snabbspår in på arbetsmarknaden. Skolor och vuxenutbildning får kraftiga förstärkningar. Så svarar Miljöpartiet och regeringen på flyktingsituationen i Europa: med öppenhet, medmänsklighet och tro på framtiden, på ett starkare Sverige.

Budgeten innehåller stora investeringar som stärker Sverige. Den har fokus på tre områden: klimat, jobb och skola. Det innebär att Sverige styrs om i grönare riktning. Reformer som Miljöpartiet gick till val på blir nu verklighet.

Statsminister Stefan Löfven sa i regeringsförklaringen att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Därför ska fler kunna installera solceller på taket och göra sin egen el. Därför ska elbilar och elbussar få ökat stöd. Därför ska kommunerna kunna söka särskilda pengar till exempel för kollektivtrafik, laddstationer för elbilar eller fjärrvärme, genom det nya Klimatklivet.

Den största bostadssatsningen på tio år ger stöd till att bygga små, energieffektiva hyresrätter. Det behövs i bostadsbristens Sverige. Men det ger också jobb och klimatnytta.

En skola som ser till alla elevers behov bygger en stark kunskapsnation. Och lärarna är nyckeln till just en sådan skola. Därför genomför nu regeringen det lärarlönelyft som utlovades redan i våras. Dessutom stärks fritidshem, specialpedagoger och skolbibliotek. De skolor som har störst utmaningar och svaga studieresultat ska ges mer stöd.

Regeringen investerar nu för Sverige. Investeringar är vad som behövs, efter många år av skattesänkningar. Precis som Miljöpartiet lovade inför valet har budgeten tonvikt på jobben, skolan och klimatet. Det kostar pengar, men det ger också pengar tillbaka när jobben växer. Det skapar ett varmare samhälle som är öppet för medmänniskor som tvingas fly från krig och förtryck. Och det skapar ett starkare samhälle när vi bygger framtiden tillsammans.

Janine Alm Ericson (MP)

Ekonomiskpolitisk talesperson

Stina Bergström (MP)

Riksdagsledamot för Värmland

Många människor kommer nu till Sverige på flykt från krig och förföljelse. Vi kan alla vara stolta över att vi bemöter dem med medmänsklighet och respekt för deras rättigheter. De som stannar kommer att stärka Sverige, genom att vi blir fler som arbetar och är med och betalar den gemensamma välfärden.

I höstens budget svarar regeringen på de utmaningar som mottagandet innebär. Jobb och utbildning är det viktigaste för att etablera sig i ett nytt land. Därför ska det gå snabbare att värdera, validera, utländsk utbildning och erfarenhet, och de som har jobberfarenheter vi har brist på i Sverige ska få ett snabbspår in på arbetsmarknaden. Skolor och vuxenutbildning får kraftiga förstärkningar. Så svarar Miljöpartiet och regeringen på flyktingsituationen i Europa: med öppenhet, medmänsklighet och tro på framtiden, på ett starkare Sverige.

Budgeten innehåller stora investeringar som stärker Sverige. Den har fokus på tre områden: klimat, jobb och skola. Det innebär att Sverige styrs om i grönare riktning. Reformer som Miljöpartiet gick till val på blir nu verklighet.

Statsminister Stefan Löfven sa i regeringsförklaringen att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Därför ska fler kunna installera solceller på taket och göra sin egen el. Därför ska elbilar och elbussar få ökat stöd. Därför ska kommunerna kunna söka särskilda pengar till exempel för kollektivtrafik, laddstationer för elbilar eller fjärrvärme, genom det nya Klimatklivet.

Den största bostadssatsningen på tio år ger stöd till att bygga små, energieffektiva hyresrätter. Det behövs i bostadsbristens Sverige. Men det ger också jobb och klimatnytta.

En skola som ser till alla elevers behov bygger en stark kunskapsnation. Och lärarna är nyckeln till just en sådan skola. Därför genomför nu regeringen det lärarlönelyft som utlovades redan i våras. Dessutom stärks fritidshem, specialpedagoger och skolbibliotek. De skolor som har störst utmaningar och svaga studieresultat ska ges mer stöd.

Regeringen investerar nu för Sverige. Investeringar är vad som behövs, efter många år av skattesänkningar. Precis som Miljöpartiet lovade inför valet har budgeten tonvikt på jobben, skolan och klimatet. Det kostar pengar, men det ger också pengar tillbaka när jobben växer. Det skapar ett varmare samhälle som är öppet för medmänniskor som tvingas fly från krig och förtryck. Och det skapar ett starkare samhälle när vi bygger framtiden tillsammans.

Janine Alm Ericson (MP)

Ekonomiskpolitisk talesperson

Stina Bergström (MP)

Riksdagsledamot för Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.