2015-10-02 06:00

2015-10-02 12:32

Alla har rätt att leva var de vill

Replik: Moderata ungdomsförbundet

Moderata ungdomsförbundet har de senaste veckorna flera gånger stått upp för rätten att människor ska kunna röra sig och leva var de vill, skriver Johan Andersson, Matilda Edvardsson och Olivia Larsson.

Svar till Patrick Benabou (NWT 1/10)

7000 människor i veckan. Så många människor kommer varje dag till Sverige, efter en lång och farlig flykt undan krig, fattigdom och misär. Vi är stolta över att bo i ett land dit människor vill fly.

Moderata ungdomsförbundets Patrick Benabou skriver att „fri invandring är en utopi”, men med tanke på att ingen väljer var en föds tycker vi att fri invandring är det enda rimliga. En värld med öppna gränser är den enda värld som kan bli rättvis. Därför är det viktigt att Sverige öppnar sina gränser. Det är ingen utopi, utan något som måste ske för att alla människor ska få lika rättigheter och möjligheter att leva vart de vill. Vidare kritiserar Benabou att Moderata ungdomsförbundet väljer att, som han uttrycker det, prioritera „människan för ekonomin”. Läs det en gång till: „Människan före ekonomin.”

Till att börja försämrar inte invandring den ekonomiska utvecklingen. Enligt FN:s Human Development Report är migration på det hela taget positivt för hemlandet, mottagarlandet och individen själv. Men det är inte det viktiga i sammanhanget. För oss är det en självklarhet att människan, och alla människors lika rätt, alltid ska gå före ekonomiska intressen. Det är därför, och bara därför, vi vill stärka asylrätten och se till att de som vill ska få stanna i Sverige. Hur kan inte människans liv vara tusen gånger viktigare än Moderaternas alla skattesänkningar?

Moderata ungdomsförbundet har de senaste veckorna flera gånger stått upp för rätten att människor ska kunna röra sig och leva var de vill, samt sagt ifrån mot partiledningen som vill ha en mer restriktiv invandringspolitik. Vi välkomnar Moderata ungdomsförbundets humana linje, eftersom det behövs fler röster för en öppnare värld.

Det är därför vi oroas när åsikter som Benabous kommer fram, och vi undrar åt vilket håll Moderaterna egentligen vill gå i migrationsdebatten. Att prata om människor i termer av ekonomiska intressen är ovärdigt, och att påstå att de ensamkommande flyktingbarnen inte ska välkomnas till Sverige på grund av att de „kan kosta allt från 1200 till 2000 kr per dygn” är rent ut sagt omänskligt. Vi kommer alltid stå upp för alla människors rätt att välja var de vill leva, och vi hoppas att Moderata ungdomsförbundet instämmer i den kampen.

Johan Andersson (MP)

Språkrör Grön Ungdom Väst

Matilda Edvardsson (MP)

Språkrör Grön Ungdom Värmland

Olivia Larsson (MP)

Styrelseledamot Grön Ungdom Värmland

Svar till Patrick Benabou (NWT 1/10)

7000 människor i veckan. Så många människor kommer varje dag till Sverige, efter en lång och farlig flykt undan krig, fattigdom och misär. Vi är stolta över att bo i ett land dit människor vill fly.

Moderata ungdomsförbundets Patrick Benabou skriver att „fri invandring är en utopi”, men med tanke på att ingen väljer var en föds tycker vi att fri invandring är det enda rimliga. En värld med öppna gränser är den enda värld som kan bli rättvis. Därför är det viktigt att Sverige öppnar sina gränser. Det är ingen utopi, utan något som måste ske för att alla människor ska få lika rättigheter och möjligheter att leva vart de vill. Vidare kritiserar Benabou att Moderata ungdomsförbundet väljer att, som han uttrycker det, prioritera „människan för ekonomin”. Läs det en gång till: „Människan före ekonomin.”

Till att börja försämrar inte invandring den ekonomiska utvecklingen. Enligt FN:s Human Development Report är migration på det hela taget positivt för hemlandet, mottagarlandet och individen själv. Men det är inte det viktiga i sammanhanget. För oss är det en självklarhet att människan, och alla människors lika rätt, alltid ska gå före ekonomiska intressen. Det är därför, och bara därför, vi vill stärka asylrätten och se till att de som vill ska få stanna i Sverige. Hur kan inte människans liv vara tusen gånger viktigare än Moderaternas alla skattesänkningar?

Moderata ungdomsförbundet har de senaste veckorna flera gånger stått upp för rätten att människor ska kunna röra sig och leva var de vill, samt sagt ifrån mot partiledningen som vill ha en mer restriktiv invandringspolitik. Vi välkomnar Moderata ungdomsförbundets humana linje, eftersom det behövs fler röster för en öppnare värld.

Det är därför vi oroas när åsikter som Benabous kommer fram, och vi undrar åt vilket håll Moderaterna egentligen vill gå i migrationsdebatten. Att prata om människor i termer av ekonomiska intressen är ovärdigt, och att påstå att de ensamkommande flyktingbarnen inte ska välkomnas till Sverige på grund av att de „kan kosta allt från 1200 till 2000 kr per dygn” är rent ut sagt omänskligt. Vi kommer alltid stå upp för alla människors rätt att välja var de vill leva, och vi hoppas att Moderata ungdomsförbundet instämmer i den kampen.

Johan Andersson (MP)

Språkrör Grön Ungdom Väst

Matilda Edvardsson (MP)

Språkrör Grön Ungdom Värmland

Olivia Larsson (MP)

Styrelseledamot Grön Ungdom Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.